Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe vochtproblemen oplossen? [Complete gids]

Grote vochtplekken in de hoeken van de badkamer, afbladderende verf in de slaapkamer, schimmels en stilstaand water in de kelder, … Het zijn slechts enkele voorbeelden van vochtproblemen. Die laat je beter zo snel mogelijk oplossen. In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende vochtproblemen, hoe een vakman ze aanpakt en hoeveel dat kost.

Ga snel naar:
1. Opstijgend vocht
2. Condensatievocht
3. Doorslaand vocht
4. Lekkages
5. Vochtige kelder
Prijs vochtbestrijding
Zelf oplossen of niet?

Laat je vochtproblemen oplossen door een expert

 

 

Waarom zo snel mogelijk vochtproblemen oplossen?

In de meeste gevallen merk je vocht pas op als de problemen al een tijdje aan de gang zijn. Pak je deze niet aan? Dan kan dat leiden tot:

 • Gezondheidsproblemen: een vochtige plek is de ideale broedplaats voor allerhande bacteriën en schimmels. Sommige schimmels zijn niet zo onschuldig en kunnen nefast zijn voor je gezondheid. Denk maar aan luchtwegeninfecties, allergieën, hoofdpijn, concentratiestoornissen, …
 • Stijgende energiekosten: een vochtige woning is moeilijker om te verwarmen. Daardoor moet je dus harder stoken, met hogere energiekosten tot gevolg.
 • Schade aan je woning: pak je vochtproblemen niet aan? Dan zal de vochtschade in je woning enkel toenemen. In extreme gevallen kan je zelfs te maken krijgen met stabiliteit- en funderingsproblemen, met alle gevolgen van dien.

Vochtproblemen oplossen? Dat kan met behulp van de expertise van een erkend vochtbestrijder. Vul het aanvraagformulier in en wij brengen je gratis in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio! Start hier je aanvraag.

 

1. Hoe opstijgend vocht oplossen?

vocht in muren oplossen

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem, zeker in de kelder en op het gelijkvloers. Dit is nefast voor zowel je binnen- als buitenmuren. Op je binnenmuren herken je opstijgend vocht aan de natte vlekken, blaasjes in het schilderwerk of afhangend behang boven de plint. Tast het je buitenmuren ernstig aan? Dan kan het structurele problemen veroorzaken bij je fundering, je bakstenen worden poreuzer, …

Dit vochtprobleem ontstaat door een ontbrekende, beschadigde of verouderde waterkering. Gebouwen met een gemetselde fundering zijn het meest gevoelig voor opstijgend vocht.

 

Oplossing: muur injecteren

Hoe kan je optrekkend vocht oplossen? De meest voorkomende ingreep is het injecteren van de muren met een speciale vochtwerende gel. Daarvoor maakt een vakman gaatjes in de muur op vloerhoogte waarlangs hij dit product injecteert. Als dit goedje uithardt, vormt het een waterdichte laag. Eenmaal de muur volledig droog is, kan je deze opnieuw afwerken.

Prijs: gem. 100 euro per lopende meter (excl. btw). Vraag gratis offertes aan.

 

2. Hoe condensatievocht oplossen?

vochtproblemen oplossen

Condensatievocht manifesteert zich voornamelijk in ruimtes waar veel warme, vochtige lucht geproduceerd wordt. Denk maar aan de keuken, de badkamer, de wasruimte, … Komt die lucht in aanraking met een koud oppervlak? Dan slaat die neer. Het resultaat is condensatievocht.

Condens is een natuurlijk fenomeen, maar het probleem verergert bij gebrek aan ventilatie. Condensatievocht zie je vooral op en rond koude oppervlakken als ramen, vensterbanken en in de hoeken van de kamer. Dat verklaart waarom druppels waterdamp na het douchen (een tijdje) op je ramen achterblijven. Kan dit niet verdampen? Dan ontstaan vochtproblemen zoals schimmels.

 

Oplossing: grondig ventileren

Hoe ga je condensatievocht nu te lijf? Eerst en vooral is het interessant om de ruimte voldoende te verluchten. Zet na het douchen een raam open, kook met de dampkap aan, … Heb je geen raam in de badkamer? Plaats dan een ventilatiesysteem. Er zijn verschillende installaties mogelijk, elk met hun eigen voordelen en binnen ieders budget.

Prijs: vanaf 1.000 euro (excl. btw, incl. installatie). Vraag hier offertes aan.

 

3. Hoe doorslaand vocht oplossen?

vocht in de buitenmuur oplossen

Is je metselwerk beschadigd? Bevat je gevel poreuze gevelstenen? Dan kan (slag)regen makkelijker je buitenmuren binnendringen. Laat je dit lang onbehandeld? Dan dringt dat doorslaand vocht uiteindelijk ook je woning binnen en begint het daar de muren aan te tasten. Daarnaast kunnen ook een kapotte of defecte dakgoot, een constructiefout, ontbrekende loodslabben, … de boosdoeners zijn.

 

Oplossing 1: gevel impregneren

Vochtproblemen in je buitenmuur oplossen? Het impregneren van de gevel is in deze situatie de meest toegepaste bestrijdingsmethode. Met een machine die lijkt op een hogedrukspuit brengt een specialist een vochtwerend middel aan op de buitenmuren. Let op: voor een duurzame en kwalitatieve oplossing moet de vakman je gevel eerst herstellen en reinigen.

Prijs impregnatie: gem. 8 à 12 euro per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Vraag hier offertes aan.

 

Oplossing 2: nieuwe gevelbekleding

Is je gevel sterk verouderd? Dan kan je een nieuwe gevelbekleding plaatsen. Zo voorkom je dat regenwater verder je muren binnendringt en geef je je gevel tegelijkertijd een hernieuwd uitzicht. Elke nieuwe bekleding (crepi, gevelpanelen, …) heeft z’n eigen karakteristieke uitstraling.

Prijs: afhankelijk van de gekozen gevelbekleding. Vraag hier offertes aan.

 

4. Hoe lekkages oplossen?

vocht in huis oplossen

Wanneer de gevolgen van een lekkage visueel zichtbaar worden, is het probleem vaak al een tijdje aan de gang. De meest voorkomende problemen zijn daklekkages, een lekkende afvoerbuis en een lek in de waterleiding. Je kan bijvoorbeeld de aanwezigheid van een lek vermoeden wanneer je waterfactuur de hoogte inschiet.

De oorzaken verschillen van lek tot lek. Bij afvoer- en waterbuizen ontstaat een gaatje soms door onvoorzichtig klussen of op vertakkingen bij de buizen. Daklekkages zijn vaak te wijten aan beschadigd daklood, een slechte afvoer van regenwater of een beschadigde dakbedekking, …

 

Oplossing 1: professionele lekdetectie

Denk je dat de oorsprong van die vochtige, bruine vlek op je plafond het gevolg is van een lekkage? Schakel dan een lekdetectiebedrijf in. Die beschikt over aangepaste apparatuur om de precieze locatie van het lek te bepalen. Het lokaliseren van een lek is namelijk specialistenwerk. Dat kan door middel van een infraroodcamera, een endoscopie of met behulp van traceergas.

Prijs: gem. 300 à 500 euro (incl. btw). Vraag hier offertes aan.

 

Oplossing 2: lek herstellen

Heeft een expert de precieze locatie van het lek achterhaald? Dan is het je taak om op zoek te gaan naar de juiste vakman. Van het lekdetectiebedrijf ontving je een gedetailleerd rapport. Dit bezorg je aan je dakwerker, loodgieter, …, zodat die op de hoogte is van de aard van het probleem. Is de herstelling succesvol volbracht? Dan kan je de vochtschade definitief wegwerken.

Prijs: afhankelijk van je vakman & de aard van de werken. Vraag hier offertes aan.

 

5. Hoe vocht in de kelder oplossen?

vocht in kelder oplossen

Doordat de kelder zich vaak ondergronds bevindt, is vocht een veelvoorkomend probleem. Hoe komt dat grondvocht dan precies je kelder binnen? Via scheuren in de muur of de vloer, een versleten kimnaad, … vindt vocht z’n weg naar je kelder of kruipruimte. Wil je deze problemen aanpakken? Dan hangt de manier waarop je je kelder waterdicht maakt samen met de oorsprong en de ernst van het vochtprobleem.

 

Oplossing 1: kelder bekuipen

Bij deze methode bekleedt een vakman de kelderwanden en -vloer met een waterdichte cementering. Zo kan grondwater niet langer de kelder binnensijpelen via haarscheurtjes of gaatjes. Voordat een vakman de bekuiping aanbrengt, dicht hij eerst alle oneffenheden en de kimnaden. Zo creëert hij een waterdichte schil.

Prijs: gem. 50 à 100 euro per m² (excl. btw). Vraag hier offertes aan.

 

Oplossing 2: kelderdrainage

Is een kelderbekuiping onvoldoende? En staat er stilstaand water in je kelderruimte? Dan is een kelderdrainage een betere manier om het water te weren. Afhankelijk van het probleem kiest een vakman voor een rand-, wand- of vloerdrainage. Het overtollige water wordt naar een verzamelput geleid via een noppenmembraan. Daar kan het afgevoerd worden naar de riolering.

Prijs: gem. 3.000 à 10.000 euro (excl. btw, incl. uitvoering). Vraag hier offertes aan.

 

Oplossing 3: keldermuren injecteren

Keldermuren injecteren werkt hetzelfde als het injecteren van je buitenmuren. Alleen gebeurt dit in je kelder vaak in combinatie met een kelderbekuiping voor een optimaal eindresultaat.

Prijs: vanaf 100 euro per lopende meter (excl. btw). Vraag hier offertes aan.

 

Prijs vochtproblemen oplossen

De kostprijs voor het aanpakken van vochtproblemen is sterk afhankelijk van de gekozen vochtbestrijdingsmethode en de omvang van de werken. We bespraken hierboven alle individuele prijzen. Hieronder vind je alvast een handig overzicht terug:

VochtproblemenBestrijdingsmethodePrijs
Opstijgend vochtMuren injecterenGem. € 100 per lopende meter (excl. btw)
CondensatievochtVentilatiesysteemVanaf € 1.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Doorslaand vochtMuren impregnerenGem. € 8 à 12 per m² (excl. btw)
GevelbekledingAfhankelijk van type bekleding
LekkageLekdetectieGem. € 300 à 500 (excl. btw)
Lek herstellenAfhankelijk van vakman
Vochtige kelderKelderdichtingGem. € 50 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
KelderdrainageGem. € 3.000 à 10.000 (excl. btw, incl. uitvoering)
Keldermuren injecterenGem. € 100 per lopende meter (excl. btw)

TIP: benieuwd wat zo’n professionele aanpak in jouw geval gaat kosten? Neem dan contact op met een vochtexpert actief in je regio en ontvang binnen enkele werkdagen verschillende prijsvoorstellen. Zo maak je uiteindelijk de beste keuze voor jouw situatie. Start je aanvraag hier!

 

Een grondige vochtdiagnose = cruciaal!

Zonder een voorafgaande vochtanalyse kan je het vocht in huis niet kwalitatief oplossen. Vertrouw dus op het oordeel van een ervaren vochtbestrijder. Die pakt niet alleen succesvol de vochtproblemen aan, maar spoort ze ook op. Dat doet hij met behulp van aangepaste apparatuur. Pas dan kan je de meest duurzame vochtbestrijdingsmethode kiezen en ben je zeker van een definitieve oplossing.

Professionele vochtanalyse nodig? Neem contact op met een vochtexpert actief in je regio. Na een eerste contact komt hij langs voor een inspectie en een vochtmeting. Op basis van deze data kan hij je advies op maat geven. Ga naar het contactformulier.

 

CONCLUSIE: vochtproblemen zelf oplossen of expert inschakelen?

Kan je zelf vochtproblemen in huis oplossen? Of schakel je beter meteen een vochtbestrijdingsexpert in? We zetten de voordelen van een expert nogmaals op een rij:

 • Professionele vochtdiagnose: schakel je een expert in? Dan komt hij eerst langs voor een professionele vochtdiagnose. Daarvoor gebruikt hij aangepaste meetapparatuur en -technieken. Zo gebruikt hij een hygrometer om de vochtigheidsgraad in de muren na te gaan.
 • Aangepaste bestrijdingsmethode: heeft hij achterhaald waar de problemen precies gesitueerd zijn? Dan zal hij op basis daarvan bepalen wat de meest geschikte vochtbestrijdingsmethode is. Moeten je muren geïmpregneerd worden? Of plaats je beter een nieuwe gevelbekleding? Je vakman bepaalt de meest duurzame keuze.
 • Correcte uitvoering: een professional staat garant voor een correcte uitvoering van de klus met de juiste materialen. Zo ben je zeker van een optimaal eindresultaat.
 • Officieel rapport: gaat het om een lekkage? Dan bezorgt de lekdetectiefirma je een een uitgebreid rapport over de locatie en de precieze oorzaak van de problemen. Dit kan je vervolgens afgeven aan de professional die je vochtprobleem komt oplossen. Bovendien heb je dit dossier nodig voor je verzekeraar.

 

Vergelijk offertes & bespaar!

Wil je een vochtexpert inschakelen om dat vocht in de kelder of in de muren op te lossen? Vul dan ons contactformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes op maat van jouw aanvraag. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook adviezen, vochtbestrijdingsmethodes, materialen, uitvoertermijnen en andere kostenposten. Op die manier bespaar jij op de klus en ben je toch verzekerd van een professionele uitvoering.

Vergelijk gratis vakmannen actief in je regio via het onderstaande formulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders