Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtige zolder

Naast je badkamer, keuken, … is ook je zolder een typische ruimte in huis waar vocht snel ophoopt. Je herkent het aan condensatievocht dat zich afzet tegen je wanden, plafond en beglazing. En met alle gevolgen van dien. Maar wat zijn de oorzaken van zo’n vochtige zolder? En belangrijker nog: hoe los je het vochtprobleem op? Je leest er alles over in dit artikel!

 

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een vochtige zolder?

OORZAAK 1: slechte ventilatie
OORZAAK 2: beschadigde dakbedekking
OORZAAK 3: geen isolatie

Kamp je ook met een te vochtige zolder? Een expert lost het probleem voor je op. Geniet van gericht advies en eerlijke prijzen voor jouw klus via onze gratis offerteservice.

 

Oorzaak 1 van een vochtige zolder: slechte ventilatie

vochtige zolder ventilatie

Warme en vochtige lucht van onderliggende woonruimtes, drogende was, … stijgt op en krijgt geen kans om te ontsnappen als je niet goed ventileert. Het blijft dan op de koudere zolder waar het zich afzet tegen wanden, het plafond en beglazing in de vorm van condensatievocht. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in de ruimte en krijg je last van schimmels en vochtplekken. Bovendien is zo’n vochtige zolder erg slecht voor je gezondheid!

 

Hoe zelf oplossen?

Een vochtige zolder door slechte ventilatie kan je zelf in beperkte mate verhelpen door beter te verluchten. Door even een zolderraam open te zetten zorg je voor meer toevoer van droge lucht en de afvoer van vochtige lucht. Je lost er echter niet het hele probleem mee op. Verluchten is niet hetzelfde als ventileren!

Het is dan bv. beter om raamroosters te bevestigen. Daarmee zorg je voor een constante en natuurlijke toestroom van frisse lucht. Dit is eventueel zelf te doen, al komt er wel het een en ander bij kijken en moet je dus goed weten wat je doet (vooral bij bestaande ramen).

 

Hoe oplossen met een expert?

De beste oplossing voor slechte ventilatie is een mechanisch ventilatiesysteem (C of D). Zo’n systeem zorgt voor een constante en mechanische toevoer van frisse lucht en houdt zo de luchtvochtigheid op een stabiel en gezond niveau (tussen 40 à 70%). Hierdoor krijgt vochtige lucht op zolder geen kans om te condenseren. Hoeveel kosten zulke systemen ongeveer? Een kort overzicht:

Soort ventilatie op zolderTypeGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem C (+)€ 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem DCentraal€ 5.500 - 7.000
Decentraal€ 1.000 - 1.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten niet alleen per project (decentrale of centrale ventilatie, het vereiste vermogen, …), maar veel hangt ook af van de installateur die je kiest. Voor een exacte prijs vergelijk je best voorstellen van meerdere experts actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 


Oorzaak 2 van een vochtige zolder: beschadigde dakbedekking

vochtige zolder dakbedekking

Is je dakbedekking beschadigd? Dan zorgt regenweer uiteindelijk voor daklekkages en druppelt er water binnen. Dit water op zolder verdampt, verhoogt de luchtvochtigheid in de ruimte en zal zich vervolgens afzetten als condens wanneer het koud is. Het eindresultaat? Een vochtige zolder.

 

Hoe zelf oplossen?

Kapotte dakbedekking is soms zelf op te lossen, maar meestal heb je een dakwerker nodig. Zo kan je kleine beschadigingen op een plat dak zelf repareren als je weet wat je doet. Toch raden we dit niet aan. Het risico op verdere beschadiging is groot. Ook is het soms lastig om de bron van de lekkage op te sporen.

Wil je toch zelf aan de slag? Gebruik dan een afbreekmes om de dakbedekking plaatselijk te openen. Snij hierbij kruiselings zodat de bedekking later makkelijk is af te dichten. Maak hierna het open stuk schoon en breng voorzichtig reparatiepasta aan met een plamuurmes. Als laatste moet je de pasta dan nog uitsmeren met een kwastje en kan je de dakbedekking weer netjes afdichten.

 

Hoe oplossen met expert?

Je kan bij een ervaren dakwerker terecht voor allerlei soorten beschadigingen aan elk type dak. Zo’n expert heeft veel praktijkervaring, beschikt over alle nodige middelen, … Daarnaast kan die beoordelen of een kleine reparatie voldoende is of dat je beter voor een grotere dakrenovatie gaat. Hieronder de richtprijzen voor een aantal populaire dakbedekkingen:

Soort dakbedekkingPrijs per m² (incl. btw & plaatsing)Levensduur
Hellend dak
Dakpannen€ 30 - 6030 - 50 jaar
Dakplaten€ 20 - 6020 - 50 jaar
Groen dak€ 40 - 20050 - 70 jaar
Leien€ 65 - 12025 - 100 jaar
Plat dak
EPDM€ 60 - 8030 - 50 jaar
Bitumen€ 40 - 6020 - 40 jaar
PVC€ 50 - 7015 - 40 jaar
Groen dak€ 40 - 20050 - 70 jaar

LET OP: bovenstaande prijzen zijn enkel ter indicatie. Veel is nog afhankelijk van het specifieke project en de gekozen specialist. Vergelijken is dus het belangrijkste! Gebruik onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend advies en prijzen van meerdere dakwerkers in je regio. Begin met vergelijken!

 


 

Oorzaak 3 van een vochtige zolder: geen isolatie

vochtige zolder isoleren

Zo’n 30% van het totale warmteverlies in huis gebeurt via het dak. Is je dak dus niet goed geïsoleerd? Dan kan het ondanks verwarming koud zijn op zolder. Door grote temperatuursverschillen krijg je gegarandeerd last van condensatievocht en wordt je zolder alsnog erg vochtig!

Met dakisolatie zorg je dat het warmteverschil tussen de onderste verdiepingen en de zolder zo klein mogelijk blijft en beperk je de hoeveelheid condensatievocht. Let wel op, want isolatie zonder ventilatie zorgt op termijn óók voor vocht! Het is dus een kwestie van een evenwicht tussen het behoud van warmte en de circulatie van lucht.

 

Hoe zelf oplossen?

Heb je een hellend dak en wil je langs binnen isoleren? Dan kan je dat eventueel zelf doen. Het makkelijkst is dan om kunststof isolatieplaten of minerale wol tussen de balken van je keper- of spantenstructuur aan te brengen. Zo is de hoeveelheid werk beperkt en bespaar je geld. Voor toepassingen van isolatie aan de buitenkant van je dak heb je altijd een expert nodig. Dit is gevaarlijk werk waar veel bij komt kijken en ook veel mis kan gaan.

 

Hoe oplossen met expert?

Met een vakspecialist geniet je van zekerheid en heb je straks geen last meer van een vochtige zolder. Zo weet die precies hoe die te werk moet gaan en zorgt die voor een isolatie-oplossing op maat van jouw wensen en woonsituatie. Ook geniet je mogelijk van meerdere financiële voordelen en ben je uiteindelijk goedkoper uit dan je zou denken. Enkele richtprijzen per type dak:

Soort dakisolatieIsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Schuin dakLangs binnen€ 20 - 50
Langs buiten€ 40 - 60
Plat dakLangs binnen € 25 - 40
Langs buiten€ 45 - 100

LET OP: de exacte prijs van dakisolatie varieert op basis van het gekozen isolatiemateriaal, de toepassing, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Meer weten? Maak gebruik van het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders