Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verluchting kelder

Een goede verluchting van je kelder is erg belangrijk. Niet alleen om vochtproblemen te helpen vermijden, maar ook voor je gezondheid en de staat van je woning. Je kelder verluchten kan op natuurlijke of op mechanische wijze. In dit artikel bekijken we beide opties, sommen we de belangrijkste voor- en nadelen van elk systeem op en bespreken we ook de prijzen voor verluchting van je kelder.

Ga snel naar:
OPTIE 1: natuurlijke verluchting in je kelder
OPTIE 2: mechanische verluchting in je kelder
CONCLUSIE: welke verluchting in je kelder kiezen?

 

 

Waarom je kelder verluchten?

Hoewel het al vaak eens vergeten wordt, is kelder verluchting erg belangrijk. Kelders zijn namelijk gevoelig voor vocht en de luchtvochtigheid kan er snel stijgen. Een slechte ventilatie van je kelder kan dan ook leiden tot tal van onaangename of zelfs gevaarlijke gevolgen:

 • Zichtbare vochtproblemen: te weinig ventilatie in je kelder kan zich uiten in zichtbare vochtproblemen zoals schimmels, vochtplekken en condensatiedruppels.
 • Gezondheidsrisico’s: vochtige ruimtes zijn een geliefde plek voor bacteriën en schimmels. Die kunnen je gezondheid aantasten en leiden tot luchtwegeninfecties, allergieën, hoofdpijn…
 • Muffe geur: een te hoge luchtvochtigheid in je kelder kan leiden tot bacteriën en schimmels in de lucht. Die veroorzaken op hun beurt een onaangename, muffe geur in je ruimte.
 • Opstijgend vocht: als je de vochtproblemen niet tijdig aanpakt, kunnen deze zich verspreiden naar andere ruimtes in je woning, zoals je woonkamer of slaapkamer.
 • Aantasting van de bouwstructuur: onbehandelde vochtproblemen kunnen leiden tot schade aan je bouwstructuur. Denk maar aan poreuze muren, beton- of houtrot…

Advies nodig over hoe je je kelder kan ventileren? Een specialist kan jou verder informeren over hoe je vochtproblemen kan voorkomen met de juiste ventilatie. Kom in contact met experts in de buurt.

verluchting kelder

 

OPTIE 1: natuurlijke verluchting in je kelder

Bij natuurlijke ventilatie verloopt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht op natuurlijke wijze. Voor natuurlijke ventilatie worden vaak ventilatieroosters en ventilatiebuizen gebruikt. Een verluchtingsrooster kan je in je kelder op verschillende plekken plaatsen, zoals in de kelderdeur, de keldermuren of in keldervensters. Natuurlijke ventilatie is de goedkoopste manier om je kelder te verluchten, maar helpt niet altijd efficiënt voor een goede luchtvochtigheid in je ruimte.

 

Voor- en nadelen

 • Goedkoop: ventilatieroosters zijn de goedkoopste soort verluchting voor je kelder. Je kan ze ook makkelijk zelf plaatsen, waardoor je bespaart op arbeidskosten.
 • Geen elektriciteitsverbruik: met een ventilatierooster verlucht je je kelder volledig op natuurlijke manier. Je hebt dus geen elektriciteit nodig om te ventileren.

 

 • Gaat geen vochtproblemen tegen: met een ventilatierooster kan je je kelder niet voldoende ventileren om vochtproblemen tegen te gaan en een goede luchtvochtigheidsgraad te behouden.
 • Niet waterdicht: afhankelijk van de locatie is een kelder verluchtingsrooster ook niet altijd waterdicht, waardoor er bij hevige regen soms water kan binnensijpelen.
 • Niet regelbaar: verluchting van je kelder met een rooster kan je ook niet regelen. De mate waarin je kelder verlucht wordt, hangt af van de lucht- en winddruk.

 

Prijs natuurlijke ventilatie

Ventilatieroosters kan je al krijgen vanaf € 10 (excl. btw en plaatsing). Voor de plaatsing van je ventilatierooster zal je een doorboring moeten maken in je muur, deur, raam.. Daarvoor kan je gemiddeld rekenen op € 150 per rooster (excl. btw). Bekijk het brede aanbod aan ventilatieroosters in onze webshop.

 


OPTIE 2: mechanische verluchting in je kelder

Bij mechanische ventilatie verloopt de toevoer en de afvoer van lucht gedeeltelijk of volledig mechanisch. Er zijn 2 soorten mechanische ventilatiesystemen voor je kelder. We gaan hieronder even dieper in op beiden:

 

A. Mechanische ventilator

Mechanische ventilatoren ventileren je kelder deels mechanisch. Deze systemen gebruiken een ventilator om de vervuilde binnenlucht in je kelder af te voeren. Dat kan een buisventilator in de afvoerbuis zijn, maar ook een kanaalventilator tussen de afvoerbuizen of een opbouwventilator in je muur of plafond. De toevoer van verse buitenlucht gebeurt natuurlijk via openingen in de ramen of muren. Mechanische ventilatoren kan je zowel handmatig als automatisch via een vocht- of bewegingssensor bedienen.

 

Voor- en nadelen

 • Efficiëntere afvoer van binnenlucht: omdat de afvoer van de vervuilde binnenlucht op mechanische wijze verloopt, gebeurt deze heel efficiënt.

 

 • Geen mechanische toevoer van buitenlucht: de toevoer van verse buitenlucht gebeurt bij dit systeem nog op natuurlijke wijze, waardoor de lucht niet gefilterd is en de luchtkwaliteit minder optimaal is.
 • Gaat geen vochtproblemen tegen: omdat enkel de afvoer van lucht mechanisch gebeurt, zal er zich in de woning nog steeds warme, vochtige lucht bevinden. Wanneer die lucht in contact komt met de koude keldermuren, kan dit zelfs condensvorming in de hand werken.

 

Prijs mechanische ventilator

Voor een mechanische ventilator betaal je gemiddeld € 200 (excl. btw en plaatsing). De meest geschikte ventilator en dus ook de prijs kunnen verschillen afhankelijk van de oppervlakte van je kelder. Een specialist kan je verder informeren en geeft je graag advies op maat. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

B. Decentrale balansventilatie

Bij decentrale balansventilatie zal het systeem zowel de toevoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht mechanisch regelen. We spreken ook over een ventilatiesysteem D. Door de continue ventilatie zorgt dit systeem voor een optimale luchtkwaliteit in je kelder en gaat het vochtproblemen tegen. Vaak zijn deze systemen ook voorzien van een sensor die de luchtvochtigheid meet en de aanvoer en afvoer van lucht hierop afstelt. Bovendien werkt zo’n systeem doorgaans met warmteterugwinning. Het zet dus de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de verse buitenlucht.

 

Voor- en nadelen

 • Meest efficiënte & optimale ventilatie: bij dit systeem gebeurt zowel de toevoer van verse buitenlucht als de afvoer van vervuilde binnenlucht volledig mechanisch, met als resultaat een optimale ventilatie.
 • Kan aan warmteterugwinning doen: een ventilatiesysteem D kan de warmte van de afgevoerde binnenlucht overzetten op de aangevoerde buitenlucht, waardoor er minder warmte verloren gaat en je dus energiezuinig kan ventileren.
 • Filtert de aangevoerde buitenlucht: de aangevoerde buitenlucht is bij dit systeem steeds gefilterd, zodat stuifmeel, stof, pollen… niet in je woning komen.
 • Kan zich aanpassen aan de vochtigheidsgraad in je kelder: de meeste systemen hebben een vochtsensor waarmee ze de vochtigheidsgraad in de ruimte kunnen meten. Zo kunnen ze indien nodig extra ventileren in je kelder.

 

 • Duurder: dit soort ventilatiesystemen is doorgaans wel duurder dan andere systemen. Je zal ook meer verbruik hebben omdat het systeem werkt met 2 ventilatoren.

 

Prijs decentrale balansventilatie

Een ventilatiesysteem D in je kelder plaatsen kost gemiddeld € 1.000 à 1.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Dit is de duurste soort ventilatie voor je kelder, maar ook de meest doeltreffende. Bovendien gaat er met dit systeem minder warmte verloren, waardoor je je woning minder zal moeten verwarmen. Vind een specialist voor de plaatsing van je decentraal balansventilatiesysteem via onze offerteservice.

 

verluchtingsrooster kelder

 


CONCLUSIE: welk type verluchting in mijn kelder kies ik best?

Wat nu de beste manier is om je kelder te ventileren, hangt af van verschillende factoren. Hieronder sommen we enkele belangrijke elementen op die bij die keuze een rol kunnen spelen:

 • Mogelijkheden kelder: bij je keuze is het belangrijk om na te gaan welke ventilatiesystemen mogelijk zijn in jouw kelder. Is er bijvoorbeeld ruimte om een buizennetwerk aan te leggen? Is er een geschikte plek om een ventilator te plaatsen? Denk op voorhand zeker na over dat soort vragen.
 • Budget: ook je eigen budget speelt uiteraard een belangrijke rol bij de keuze voor een ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem D dat volledig mechanisch werkt zal je namelijk heel wat meer kosten dan een ventilatierooster of -buis.
 • Oppervlakte & functie kelder: hoe groot is de oppervlakte die je wil ventileren? En waarvoor gebruik je de kelder? Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een ruime kelder die je actief gebruikt om bv. was te laten drogen zal betere ventilatie nodig zijn dan wanneer het om een kleine oppervlakte gaat die enkel als opslagplek dient.
 • Gevoeligheid voor vocht: ook de gevoeligheid voor vocht en vochtproblemen in je kelder zijn belangrijk om rekening mee te houden. Kelders zijn doorgaans relatief gevoelig voor vochtproblemen. Daarom is het voor de meeste kelders aangeraden om te kiezen voor een systeem dat ook condensvorming en andere vochtproblemen tegengaat.
 • Persoonlijke wensen: is het voor jou belangrijk dat de aangevoerde binnenlucht gefilterd wordt? Of wil je bijvoorbeeld vooral ventileren zonder dat er te veel warmte verloren gaat in de winter of binnenkomt in de zomer? Ook jouw persoonlijke voorkeuren zullen de uiteindelijke keuze bepalen.

LET OP: kamp je met hardnekkige vochtproblemen in je kelder? Dan volstaat het verluchten van je kelder op zich niet om die problemen te voorkomen of verhelpen. In dat geval combineer je je ventilatiesysteem best met een ander systeem zoals een ontvochtiger. Een ontvochtiger voert via een pomp het overtollige vocht in de binnenlucht af. Je kan ventilatie ook combineren met een kelderdichting of kelderdrainage, om je kelder waterdicht te maken of vocht beter te kunnen afvoeren.

 

Ontvang advies op maat van een specialist!

Nog niet zeker welk ventilatiesysteem nu de beste keuze is voor jouw kelder? Een specialist kan je uitgebreid informeren en advies geven op basis van jouw situatie en voorkeuren. Vergelijk ook zeker verschillende adviezen en voorstellen van meerdere experts in jouw buurt. Zo kan je een doordachte keuze maken voor de verluchting van je kelder. Kom in contact met specialisten in jouw regio via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders