Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tips en oplossingen bij vochtige muren

muren plekken vocht

Vochtige muren zijn een vervelend en vaak voorkomend probleem. Ze veroorzaken schimmels, leiden tot een verminderde energieprestatie van de woning en tasten de constructie van de woning aan. Snel handelen is dan ook de boodschap. Hieronder vind je oplossingen voor verschillende vochtproblemen.

 

Oorzaken van vochtige muren en hun oplossingen

1. Opstijgend vocht

Problemen met opstijgend vocht doen zich vooral voor aan de onderzijde van de muur, ter hoogte van het maaiveld. Wanneer het om een vertrek op de begane grond gaat en de muren vooral aan de onderzijde vochtig zijn, dan heb je bijna zeker te maken met opstijgend vocht. Dit is grondvocht dat door het ontbreken van een goede waterkering via de fundering in de gevel van de woning trekt.

Op de vochtige muren kunnen er zich aan de onderzijde schimmels gaan vormen en op een bakstenen muur kan witte uitslag ontstaan als gevolg van salpetervorming. Loslatend behang en beschadigd pleisterwerk aan de onderzijde van de muur zijn andere indicaties.
vochtige muren schimmels

Oplossingen

Er zijn 2 manieren om opstijgend vocht te bestrijden en op die manier ook schimmels en salpeter te verwijderen: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen.

Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat. Door deze waterkering kan het grondvocht niet langer kan opstijgen. Bij onderkapping wordt er een fysieke waterkering (vochtscherm) onderaan de gevel aangebracht. Dit is een erg drastische en kostbare methode en wordt alleen bij grote renovaties toegepast.

Benieuwd naar de meest geschikte oplossing om vochtige muren aan te pakken? Vraag nu vrijblijvend prijzen aan via onze offerteservice.

 

2. Condensatievocht

Problemen met condensatie- of woonvocht ontstaan door vochtige lucht in huis die onvoldoende afgevoerd wordt. Vaak is het vocht dat we zelf produceren. Je kunt het herkennen aan schimmelvorming op de muur, langdurig beslaan van de ramen aan de binnenzijde en vochtplekken op de binnenmuur (denk ook aan badkamers en niet geventileerde kelders).

Veel mensen denken dat dit probleem zich alleen voordoet in oudere huizen maar dat is een misverstand want ook in een moderne woning kun je problemen krijgen met vochtige muren door condensatievocht. De oorzaak van het probleem is een gebrekkige ventilatie. Oude woningen hebben vaak nog allerlei kieren en spleten waarlangs een natuurlijke ventilatie plaatsvindt, bij moderne goed geïsoleerde woningen is dat niet het geval. Zo kan het dus voorkomen dat er in een woning na isolatie ineens een vochtprobleem ontstaat.

LET OP: ook een ander vochtprobleem zoals opstijgend of doorslaand vocht kan aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensproblemen als gevolg daarvan.

vochtbestrijding condensatievocht

Oplossingen

Problemen met woonvocht kun je voorkomen door beter te ventileren. Hoe je dat het beste doet hangt af van de mate van isolatie en de energieprestatie van de woning. Je kunt op een natuurlijke manier ventileren (raam open zetten, ventilatieroosters in het raam aanbrengen) of kiezen voor een mechanische ventilatie.

Soms kan een eenvoudige oplossing volstaan, bijvoorbeeld door een badkamerventilator te installeren (te koop in de webshop). Er zijn nog tal van andere mogelijkheden op het gebied van ventilatie waarmee je ook flink op de stookkosten kunt besparen. Ligt een ander vochtprobleem aan de basis, dan zal ventileren niet voldoende zijn en moet je dat vochtprobleem laten oplossen.

Om verdere schade te voorkomen, is het belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Murenvochtig.be selecteerde een aantal betrouwbare specialisten in vochtbestrijding. Via hen kan je gratis en vrijblijvend oplossingen op maat aanvragen.
Klik hier om in contact te komen met specialisten, gratis en vrijblijvend.

 

3. Doorslaand vocht in muren

Wanneer de buitengevel van de woning is beschadigd, verliest de woning zijn beschermende schil. Regenwater kan zich dan eenvoudig een weg naar binnen banen via scheuren in het steen- of voegwerk. De muren zullen dit vocht gaan absorberen en na verloop van tijd verzadigd raken. Het vocht slaat vervolgens letterlijk door naar de binnenmuren die vochtig zullen worden. Op de vochtige muren kan dan schimmel ontstaan of kunnen er zich andere problemen voordoen.

doorslaand vocht in muren

Oplossingen

In de meeste gevallen volstaat het om de gevel te herstellen en deze vervolgens te impregneren met een hydrofoberend middel. Is de gevel erg beschadigd of zijn er andere problemen met de gevel, dan kun je er ook voor kiezen om buitengevelisolatie toe te passen.

 

4. Koudebruggen

Koudebruggen zijn plaatsen waar de isolatieschil onderbroken is. In een spouwmuur kunnen koudebruggen ontstaan door isolatiemateriaal dat niet goed is verdeeld over de spouw of is uitgezakt. Ook kunnen spouwankers kunnen tot koudebruggen leiden, die letterlijk een brug vormen tussen het binnen- en buitenspouwblad. Hierdoor ontstaan er op bepaalde plekken koude zones op de muur waar vocht kan gaan condenseren.

 

Oplossingen

Een inspectie van de spouw (met een camera) is nodig om het probleem vast te kunnen stellen. Speciebaarden kunnen eventueel verwijderd worden. De spouw kan indien nodig opnieuw geïsoleerd worden met PUR of glaswolvlokken.

 

5. Vochtige muren door lekkage

Lekkages aan dakgoten, waterleidingen, afvoeren en CV leidingen komen vaker voor dan je misschien zou vermoeden. Een lekkage blijft soms lang onopgemerkt omdat er sprake is van een geringe hoeveelheid vocht die weglekt. Dat kan om slechts een aantal druppels per uur gaan.

Na lange tijd kan er echter een grote hoeveelheid vocht in muren ontstaan met alle gevolgen van dien. Denk aan: schimmels, loskomend behang en beschadigd pleisterwerk. Heb je problemen met natte muren? Check dan of er geen leidingen of afvoeren in de muur lopen die mogelijk beschadigd kunnen zijn. Je kan ook steeds een lekdetectie laten uitvoeren.

lekkend plafond

 

Gevolgen van vochtige muren


Lichamelijke klachten

Een vochtige, slecht geventileerde omgeving kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Onder meer problemen met de luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid en een verergering van reumatische klachten komen vaak voor. Veel klachten worden echter veroorzaakt door de aanwezigheid van schimmels. Het zijn de minuscule schimmelsporen die tot allerlei allergische reacties kunnen leiden.


Huisstofmijt & ongedierte

Zilvervisjes, papiervisjes, oorwormen, pissebedden en andere insecten worden aangetrokken door vochtige omgevingen. Ze zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid, maar je hebt ze naar alle waarschijnlijkheid liever niet in je huis.

Door een vochtprobleem tijdig aan te pakken, voorkom je dat je huis een hotel wordt voor deze ongewenste bezoekers. Ze maken er namelijk een gewoonte van om ’s nachts op zoek te gaan naar eten. Ook de huisstofmijt gedijt erg goed in vochtige omstandigheden. Het zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt die allergische reacties veroorzaken. Hierdoor kan je kortademig worden, hoesten of kan je andere astmatische kenmerken vertonen.

 

Voorkom verdere schade aan de woning

Een aanhoudend vochtprobleem is op termijn nadelig voor de constructie van je woning. Denk aan beschadigd pleisterwerk, houten balken die rotten of metalen onderdelen van de constructie die gaan roesten. Het repareren van dergelijke schade kan duur zijn. Door vochtige binnenmuren en buitenmuren snel en grondig aan te pakken, vermijd je hoge kosten en voorkom je dat je huis daalt in waarde.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders