Vochtige binnenmuren: Oorzaken en oplossingen

Heb je last van vochtplekken of schimmel op de binennmuren, dan is een dringende aanpak aangewezen. Vocht in binnenmuren kan zorgen voor heel wat schade en is bovendien ook nefast voor de gezondheid. Wat de mogelijke oorzaken zijn van vochtige binnenmuren en hoe je dit type vochtprobleem bij de wortel kan aanpakken lees je hier.

 

 

Mogelijke oorzaken van vochtige binnenmuren

 

Grondvocht
Wanneer je vooral last hebt van vochtige binnenmuren ter hoogte van het grondniveau, dan heb je ongetwijfeld te maken met grondvocht, ook wel gekend als opstijgend vocht. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verouderde fundering die niet voorzien is van een waterkering en het grondwater absorbeert.
Meer informatie en behandelingen tegen opstijgend vocht vind je in dit artikel.

 

Vocht na isolatie van de spouwmuur
Bij het na-isoleren van de spouwmuur kan het gebeuren dat er plots vochtplekken ontstaan op de muren. Dit komt omdat het huishoudelijk vocht niet langer kan ventileren via de muren en zich bijgevolg gaat opstapelen in de woning. In dit geval is het belangrijk de oorzaak van het vocht zo snel mogelijk aan te pakken om afvallend plakwerk en schimmels te voorkomen.
Lees hier meer over vochtproblemen bij het na-isoleren van spouwmuren.

 

waterinsijpeling via de buitenmuren (doorslaand vocht)
Als je binnenmuren nat zijn op verschillende hoogtes en niet enkel op het grondniveau, dan heb je te maken met doorslaand vocht. De oorzaak van inspijpeling via de buitenmuren is vaak te wijten aan verouderde gevelstenen of beschadigd voegwerk.
In dit artikel vind je meer info over het behandelen van vochtige buitenmuren.

 

Condensatievocht

Condensatievocht bestaat uit vocht dat geproduceerd wordt door de leefomgeving. Denk hierbij aan water dat verdampt in de keuken en badkamer of lichaamsvocht. Wanneer de woning onvoldoende geventileerd wordt zal dit vocht zich opstapelen en afzetten op de binnenmuren. Je kan dit eenvoudig voorkomen door een badkamerventilator te plaatsen. Je kan deze snel en gemakkelijk kopen in de webshop.
Info over condensatievocht en mogelijke oplossingen vind je hier

 

Vochtige binnenmuur door grondvocht

 

Vochtige binnenmuren opnieuw bezetten

Vooraleer je de binnenmuren opnieuw wil afwerken is het belangrijk dat de muren volledig droog zijn en dat het vochtprobleem voorgoed verleden tijd is. Kap al het stukwerk van de muren en wacht minstens 2 maanden alvorens de binnenmuren opnieuw te bezetten. Zo kunnen de muren maximaal uitdrogen en ben je zeker dat het vochtprobleem voorgoed verleden tijd is. Als de binnenmuren nog vochtig zijn zal het plakwerk niet goed hechten en bestaat de mogelijkheid dat het na verloop van tijd zal loskomen van de binnenmuur.

Kijk zeker ook na welke periode van het jaar het is. Vochtproblemen zijn in sommige seizoenen meer aanwezig dan de andere. Heb je de binnenmuren behandelt tijdens of voor de zomer, wacht dan zeker tot november of december alvorens de muren af te werken.

 

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtbestrijders