Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtige binnenmuren behandelen

Vochtplekken of schimmel op je binnenmuren laat je best zo snel mogelijk aanpakken. Vochtige binnenmuren zijn gevaarlijk voor je gezondheid, zorgen voor structurele schade en een hoger energieverbruik. Mogelijke oorzaken van een vochtige binnenmuur + hun oplossingen ontdek je hier.

 

3 mogelijke oorzaken:

 

1: Opstijgend vocht (grondvocht)

Wanneer je last hebt van vochtige binnenmuren ter hoogte van het grondniveau, dan heb je ongetwijfeld te maken met opstijgend vocht.

Dit wordt meestal veroorzaakt door een verouderde fundering die niet voorzien is van een waterkering en het grondwater absorbeert.

» Oplossingen tegen opstijgend vocht vind je hier.

 

2. Waterinsijpeling via de buitenmuren (doorslaand vocht)

Als je binnenmuren nat zijn op verschillende hoogtes en niet enkel op het grondniveau, dan heb je te maken met doorslaand vocht.

De oorzaak van waterdoorsijpeling via de buitenmuren is te wijten aan verouderde gevelstenen of beschadigd voegwerk. Let op! Insijpeling van vocht kan ook het via het dak gebeuren.

» Oplossingen tegen doorslaand vocht vind je hier.

 

3. Condensatievocht (ventilatieprobleem)

Condensatievocht bestaat uit vocht dat geproduceerd wordt door de leefomgeving. Denk hierbij aan water dat verdampt in de keuken en badkamer. Wanneer de woning onvoldoende geventileerd wordt zal dit vocht zich opstapelen en afzetten op de binnenmuren.

Condensatievocht komt voornamelijk voor bij oudere woningen die plots beter geïsoleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, nieuwe ramen, spouwmuurisolatie,… Dit wil zeker niet zeggen dat isoleren een slechte zaak is. Alleen moet je er wel voor zorgen dat de binnenlucht nog voldoende gezuiverd en ververst wordt.

Let op, ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan.

» Oplossingen tegen condensatievocht vind je hier.

 

vocht binnenmuur meten

 

Hoe vochtige muren waterdicht maken?

Vooraleer je de binnenmuren opnieuw wil afwerken is het belangrijk dat je eerst je vochtige muren behandelt. Zorg er daarbij voor dat deze volledig droog zijn en dat het vochtprobleem voorgoed verleden tijd is. Hoe je die vochtproblemen best aanpakt hangt af naargelang de oorzaak:

 

1. Behandelingen opstijgend vocht

Bij opstijgend vocht moet er voor gezorgd worden dat het grondwater niet langer opgezogen wordt door je muren. Dit kan door middel van een vochtwerende gel die in de muren geïnjecteerd wordt. Dit laat je best uitvoeren door een gespecialiseerd vochtbestrijder.


Werkwijze:

Eens de gel of het vochtwerend middel is ingebracht moet de vochtige muur uitdrogen en wordt het beschadigd stukwerk verwijderd. Vervolgens wacht je minstens 2 maanden alvorens de binnenmuren opnieuw te bezetten. Zo kunnen de muren maximaal uitdrogen en ben je zeker dat het vochtprobleem voorgoed opgelost is.

Als de binnenmuren nog vochtig zijn zal het plakwerk niet goed hechten en bestaat de mogelijkheid dat het na verloop van tijd zal loskomen van de muur.


Insmeren als alternatief?
De muur insmeren tegen vocht wordt ook wel eens aanbevolen. Toch is deze methode niet aan te raden omdat de oorzaak niet wordt aanpakt. Het vocht blijft in de muur zitten en zal hogerop een uitweg zoeken. Net om deze reden is vocht in muren zelf oplossen niet altijd een slimme keuze.

 

Welke oplossing geniet de voorkeur?
Elke situatie is anders. De expertise en ervaring van een gespecialiseerd vochtbestrijder is in de meeste situaties aangewezen. Je kan bij hen altijd een vrijblijvende diagnose en prijs aanvragen zonder enige aankoopverplichting.

 

vochtige muur insmeren

 

2. Behandelingen doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht moet de buitenschil van de woning aangepakt worden om de muur vochtvrij te maken. Dit kan je doen door het voegwerk te laten herstellen en een transparante coating (hydrofuge) aan te brengen die vocht afstoot.


Nieuwe bekleding als alternatief

Een tweede optie is de gevel te bekleden met een nieuw materiaal. Dit kan je combineren met de plaatsing van isolatie. Voor de plaatsing van de meest courante type gevelbekledingen moet je rekenen op zo’n 50 à 100 euro per vierkante meter. Met isolatie kan dit oplopen tot 150 euro. Prijzen op maat van jouw project kan je hier aanvragen.

 

 

3. Behandelingen condensatievocht

Bij condensatievocht is een goede ventilatie cruciaal. Ventileren kan door dagelijks ramen open te zetten en/of een ventilator te plaatsen in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Let op! In sommige situaties is dit onvoldoende. Zeker tijdens vochtige periodes. Ook wanneer een ander vochtprobleem aan de basis licht van de verhoogde luchtvochtigheid in huis, is ventilatie niet voldoende. Het vochtprobleem oplossen is dan de enige manier om ook de condensproblemen van de baan te helpen.


Welke oplossing geniet de voorkeur?

De meest efficiënte methode om condensatievocht te bestrijden en je muren definitief vochtvrij te maken is door een ventilatiesysteem te plaatsen. Dit kan met een lokale unit of een gecentraliseerd systeem dat verbonden is met meerdere kamers. Kostprijs? Tussen de 1500 en 5000 euro. Diagnose en offerte op maat kan je hier vragen.

 

Zijn vochtplekken op de muur schadelijk?

Vochtplekken zijn niet schadelijk voor de gezondheid zolang er geen schimmels groeien. Op structureel gebied kan een gebouw wel schade lijden als het vocht lange tijd aanhoudt. Daarnaast zijn vochtplekken op de muur ook schadelijk voor voor je portemonnee. Vochtige lucht vergt meer energie om op te warmen. Vochtproblemen en een hoge energiefactuur gaan vaak hand in hand.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders