Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muren onderzagen

Merk je vochtplekken onderaan je muren? Begint de verf af te bladderen of het behang omhoog te krullen? Dan heb je wellicht te maken met opstijgend vocht. In dat geval kan je je muren onderzagen of injecteren. Wat houden die vormen van vochtbestrijding precies in? Wat zijn de voor- en de nadelen? Hoeveel kost het? En vooral, wat is in jouw situatie de beste keuze? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: Muren onderzagen
OPTIE 2: Muren injecteren
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

 

Wat is opstijgend vocht en hoe los je het op?

Bij opstijgend vocht trekt grondwater omhoog in je muren. Dat komt vooral voor bij oudere huizen met slechte funderingen, een slecht werkende waterkering of zonder waterkering (een vochtwerende laag van kunststof of roofing in de muur, gelijk met de vloerpas). Opstijgend vocht is niet alleen schadelijk voor je woning, maar ook voor je gezondheid en je energiefactuur. Een doeltreffende manier om dit aan te pakken, is je muren onderzagen of injecteren.

 

OPTIE 1: Muren onderzagen

Het onderzagen van muren is gelijkaardig aan muren onderkappen, alleen iets minder ingrijpend. Bij onderkappen wordt een volledige steenlaag weggenomen terwijl er bij onderzagen enkel een fijne groef wordt gefreesd ter hoogte van de plint.

onderzagen van muren

Net zoals onderkappen is onderzagen een tijdrovende en gevaarlijke klus die je best overlaat aan een gespecialiseerde aannemer. Om de stabiliteit van de woning niet in gevaar te brengen, zal hij meter per meter de muur onderzagen.

 

Stappenplan onderzagen

1. Muur doorfrezen met slijpschijf: de vakman zaagt zo’n 1 à 3 cm boven de vloerpas een horizontale gleuf in de muurvoeg over een lengte van +/- 1 meter.

2. Waterkering plaatsen: de vakman plaatst een waterkering in de gleuf, samen met speciale krimpvrije mortel. De waterkering zorgt ervoor dat het vocht niet meer naar boven kan dringen. De vochtschermen moeten elkaar altijd overlappen om het vocht volledig tegen te houden.

3. Muur dichtmaken met cement: de vakman vult de zaagsnede volledig op met cement, zodat er geen ‘litteken’ zichtbaar is. Als de muur is dichtgemaakt, begint hij aan de volgende zaagsnede van 1 m.

 

Wanneer is onderzagen een goede keuze?

Muren onderzagen is een arbeidsintensieve en dus ook dure klus. Bovendien moeten de muren achteraf opnieuw worden afgewerkt (meer info hieronder). Wil je zeker zijn dat de voordelen groter zijn dan de nadelen? Dan laat je de werken best uitvoeren als je een grote renovatie van je buitenmuren plant. Ook als er scheuren in je muren zitten, is onderzagen een aangewezen methode.

Belangrijk: een gespecialiseerde vochtbestrijder kan je gericht advies geven over de beste methode voor jouw project. Je kan gratis en vrijblijvend offertes en voorstellen aanvragen via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

 

Voor- en nadelen muren onderzagen (vs. injecteren)

Naast het onderzagen van muren kan je er ook voor kiezen om ze te laten injecteren met een vochtwerend middel. Wat zijn de voor- en nadelen van muren onderzagen ten opzichte van muren injecteren? We zetten ze kort op een rij!

Voordelen muren onderzagen (vs. injecteren)

 • Meest effectieve methode: in vergelijking met injecteren, is muren onderzagen een 100% effectieve manier om opstijgend vocht tegen te houden. Bij injecteren is het belangrijk dat de werken professioneel uitgevoerd worden om hetzelfde effect te verkrijgen.
 • Geschikt voor grote renovaties: het onderzagen van muren is een ingrijpende klus die breekwerk met zich meebrengt. Bovendien moeten de muren achteraf opnieuw afgewerkt worden. Laat je de muren onderzagen, dan kan je dus meteen van de gelegenheid gebruik maken om de gevel volledig te renoveren of andere renovatiewerken te laten uitvoeren.
 • Geschikt als er scheuren in de muur zitten: zitten er scheuren of barsten in je muur? Dan is het injecteren van een vochtwerend middel geen optie. Het zou er namelijk weer uitlopen. De muur onderzagen kan wel nog. Zijn je muren in dergelijke slechte staat, dan is het vaak interessanter om opnieuw te bouwen.

 

Nadelen muren onderzagen (vs. injecteren)

 • Arbeidsintensiever: muren onderzagen is zeer arbeidsintensief en weinig vakmannen voeren die klus uit.
 • Meer ingrijpende klus: het onderzagen van muren beschadigd zowel de buiten- als binnenmuren (als er geen spouwmuur aanwezig is). Binnenmuren moeten achteraf opnieuw bepleisterd worden. Bij buitenmuren kan je kiezen voor een totale gevelrenovatie of gevelplint.
 • Trager: om verzakkingen te voorkomen, onderzaagt een vochtbestrijder een muur meter per meter. Als de muur weer opgevuld is, moet de cement bovendien eerst uitharden voor hij aan de volgende meter kan beginnen. Daardoor duren deze werken langer dan een muur injecteren.
 • Duurder: door het ingrijpende karakter van de werkzaamheden, de vele werkuren en de noodzaak om de binnen- en buitenmuur achteraf weer af te werken, komt muren onderzagen veel duurder uit dan muren injecteren. Prijzen vind je verderop dit artikel.

 

 

Prijs muren onderzagen

De kostprijs voor het onderzagen van muren hangt vooral af van de lengte en de dikte van de muur. Je mag rekenen op een prijs van 125 à 175 euro per lopende meter, incl. btw. Let op: de kosten voor de afwerking van je binnen- en buitenmuur zijn hierbij NIET inbegrepen.

TIP: de prijs voor muren onderzagen en een waterkering plaatsen verschilt ook van vochtbestrijder tot vochtbestrijder. Wil je snel en eenvoudig prijzen, maar ook afwerkingen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

OPTIE 2: Muren injecteren

Een waterkering plaatsen door je muren te onderzagen is niet de enige methode om komaf te maken met opstijgend vocht. Een minder ingrijpende aanpak en meer toegepaste methode is het injecteren van je muren met een vochtwerend middel. Een woordje uitleg!

injecteren of onderzagen

 

Wat is muren injecteren?

Ook muren injecteren is een precieze klus die veel expertise en ervaring vereist. Wil je zeker zijn van een langdurige waterdichtheid? Dan schakel je best een erkende vochtbestrijder in. Die gaat als volgt te werk:

1) Gaten boren in de muur: de vakman boort om de 10 à 15 cm gaatjes in de aangetaste muur, zo’n 3 à 5 cm boven de vloerpas.

2) Muur injecteren met vochtwerend middel: de vakman plaatst buisjes in de gaten en spuit een vochtwerend middel in de muur. Deze gel trekt in het metselwerk en vormt een vochtwerende laag.

3) Gaten dichtmaken: nadat hij het vochtwerende middel heeft ingespoten, maakt de vakman de geboorde gaten weer mooi dicht met een waterdichte mortel.

 

Wanneer is injecteren een goede keuze?

Is je muur nog in een goede staat en zijn er geen scheuren? Ben je niet van plan om een volledige gevelrenovatie uit te voeren? Dan is het injecteren van je muur meer aangewezen dan je muur te laten onderzagen.

Belangrijk: twijfel je welke vorm van vochtbestrijding het meest aangewezen is in jouw situatie? Een erkende vochtbestrijder geeft je graag advies op maat. Vergelijk zeker voorstellen en offertes van vakmannen actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

 

Voor- en nadelen muren injecteren (vs. onderzagen)

Naast het injecteren van je muren kan je ze ook laten onderzagen. Wat zijn de voor- en nadelen van muren injecteren met een vochtwerend middel ten opzichte van muren onderzagen? Een kort overzicht!

Voordelen muren injecteren (vs. onderzagen)

 • Minder arbeidsintensief: muren injecteren is een pak minder ingrijpend. Vakmannen voeren die klus dus veel meer uit dan muren onderzagen of onderkappen.
 • Sneller: muren injecteren vergt geen breekwerken en gaat dus veel sneller dan muren onderzagen. Een vochtbestrijder moet de klus ook niet meter per meter uitvoeren.
 • Goedkoper: muren injecteren is minder drastisch, vergt minder werkuren en de afwerking van de muur is beperkter. Deze methode is dan ook goedkoper dan muren onderzagen. Prijzen vind je verderop dit artikel.

 

Nadelen muren injecteren (vs. onderzagen)

 • Niet even effectief als onderzagen: injecteren is enkel perfect effectief wanneer de werken 100% correct worden uitgevoerd. Werk je met een erkende vochtbestrijder? Dan heb je met het injecteren van je muur ook garantie op een langdurige waterdichtheid.
 • Niet bij scheuren in de muur: vertoont je muur scheuren of barsten? Dan is muren injecteren geen optie. Het vochtwerende middel zou er namelijk uitlopen.

 

 

Prijs muren injecteren

De kostprijs voor muren injecteren hangt vooral af van de lengte en de dikte van de muren, het gebruikte vochtwerende middel, … Je mag rekenen op een prijs vanaf 100 euro per lopende meter, incl. btw. Belangrijk: in tegenstelling tot bij muren onderzagen heb je bij deze methode amper kosten voor de afwerking van je muur.

TIP: de prijs voor het injecteren van muren kan verschillen van vochtbestrijder tot vochtbestrijder. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook materialen en mogelijkheden qua afwerking vergelijken? Vraag dan offertes en voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: injecteren of onderzagen?

Ga je voor muren onderzagen of muren injecteren? Die keuze hangt vooral af van de verdere werken die je gepland hebt en de staat van je muren:

 • Muren onderzagen is een goede keuze als… je niet opkijkt tegen breekwerk, je reeds een gevelrenovatie gepland hebt of als je muren scheuren en barsten vertonen. Het onderzagen van muren is een ingrijpende maar wel zeer effectieve methode tegen optrekkend vocht.
 • Muren injecteren is een goede keuze als… je geen totaalrenovatie van je buitenmuur voor ogen hebt en je muur nog in goede staat is. Het injecteren van muren is minder ingrijpend, maar toch effectief.

In de meeste gevallen zal het injecteren van de muren de beste optie zijn. Het komt niet alleen goedkoper uit, het gaat ook veel sneller en is een pak minder drastisch. Bovendien heb je ook met deze methode een garantie op een langdurige waterdichtheid.

TIP: Benieuwd naar de kostprijs en mogelijkheden voor de vochtbestrijding bij jouw project? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij erkende vochtbestrijders via de offerteservice.

 

TIP: Druk kosten met premies

Is het nodig om je muren te onderzagen of injecteren? In beide gevallen is het mogelijk om de kosten te drukken met de volgende premies en financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwPremie: deze premie bedraagt maximaal 50% van het totale factuurbedrag. Je moet de werken dan wel laten uitvoeren door een vakman. Hij voorziet je nadien van de nodige documenten om de premie aan te vragen.
 • Gemeentelijke premies: sommige gemeentes reiken ook premies en subsidies uit voor vochtbestrijding. Neem hierover dus zeker contact op met je gemeente of stad.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%.

TIP: deze premies en financiële voordelen gelden enkel als je samenwerkt met een erkende vochtbestrijder. Die kan je ook advies op maat geven over de beste vorm van vochtbestrijding voor jouw woning. Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vochtbestrijders actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders