Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Water in kelder: oorzaken & oplossingen

Water in de kelder is een veel voorkomend probleem dat je best zo snel mogelijk laat behandelen. Echter, het probleem kan verschillende oorzaken kennen en een correcte diagnose van die oorzaak is belangrijk om het probleem op een gepaste wijze op te lossen. Alles over de oorzaken van water in de kelder en hoe je het kan oplossen, lees je hier.

Ga snel naar:
Oorzaak 1: lekkages
Oorzaak 2: hevige regen & grondvocht
CONCLUSIE: reageer snel bij water in kelder!
Vergelijk vrijblijvend offertes voor vochtbestrijding

 

Oorzaak 1: water in kelder door lekkages

Net als vocht in huis kan vocht in de kelder verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van water in de kelder is een lekkage aan een van de waterleidingen of afvoerbuizen. Ook een beschadigde rioolbuis, bijvoorbeeld als gevolg van een verzakking, kan aan de basis liggen. Het ontsnapte water dringt dan via de muren en/of vloer door naar de kelder.

Aangezien leidingen niet altijd zichtbaar zijn, kan het moeilijk zijn om te achterhalen of de wateroverlast veroorzaakt wordt door een lek. Deze tip kan daarbij helpen: als je merkt dat water op een vrij snel tempo in de ruimte terecht komt, is de kans op een lek groot. Ook wanneer het water blijft staan, en het dus niet om terugkerende plassen gaat, is een lekkage waarschijnlijk.

 

OPLOSSING: lekdetectie & lek dichten

Een lek zelf opsporen is moeilijk zonder de juiste apparatuur en kennis. Vermoed je een lekkage, dan kan je best een professional inschakelen. Deze kan dan een lekdetectie uitvoeren om te controleren of er een lek is en waar dat zich bevindt.

Als het waterlek in je kelder gelokaliseerd is, moet je het natuurlijk ook laten dichten om verdere problemen te voorkomen. Welke methode je daarvoor toepast, is afhankelijk van de omvang en ernst van het lek.

Gemiddelde prijs lekdetectie: € 300 à 400 (excl. btw).
Vraag offertes aan bij specialisten in lekdetectie.

 

water in kelder bestrijden

 

Oorzaak 2: water in kelder door hevige regen & grondvocht

Bij zware en/of langdurige regenval bestaat het risico dat de riolering al het water niet meer aankan. Spijtig genoeg kan dan jouw kelder onder water lopen. Een goede, niet-verstopte afvoer is dan het beste waarop je kan hopen. Controleer daarom regelmatig op verstopte afvoerleidingen. Zo voorkom je erger in geval van een kelder onder water.

Meestal is water in de kelder of kruipruimte te wijten aan een te lage vochtweerbaarheid van de keldermuren en/of -vloer in een combinatie met een hoog grondwaterniveau. Het grondwaterpeil is sterk afhankelijk van de samenstelling van de grond, de locatie en de hoeveelheid neerslag.

Een hoge grondwaterstand kan een aanzienlijke druk uitoefenen op de muren en vloer van de kelder. Wanneer deze niet sterk genoeg zijn of beschadiging zoals scheuren vertonen, kan het grondwater in de kelder dringen. Om opstijgend grondwater tegen te gaan kan men de kelder waterdicht maken:

 

OPLOSSING 1: kelderdichting via bekuiping

Een veel gebruikte methode bij water in de kelder door grondwater is kelderbekuiping. Daarbij worden de muren van de kelder waterdicht gecementeerd. Eerst kapt men de muren af om te lokaliseren waar het grondwater in de kelder sijpelt. Vervolgens dicht men deze lekken met een aangepast vulmiddel.

Na de droogtijd (24u – 48u) brengt men nog verschillende cementerings- en fixeerlagen aan om te verzekeren dat de keldermuren volledig waterdicht zijn. Een kelder kan men zowel aan de binnen- als buitenkant bekuipen. Dat laatste is niet mogelijk bij bestaande kelders.

Gemiddelde prijs kelder bekuipen langs binnen: € 15 à 17 per m² (excl. btw)
Gemiddelde prijs kelder bekuipen langs buiten: € 60 per m² (excl. btw)
Vraag offertes aan voor kelderbekuiping.

 

OPLOSSING 2: kelderdrainage

Kelderdrainage wordt vooral toegepast als de druk van het grondwater te hoog is. Men plaatst dan een vochtwerende noppenfolie over de huidige kelderwanden en/of -vloer. Over deze noppenfolie plaatst men een nieuwe vloer of wand.

Het drainagesysteem absorbeert het vocht uit de bestaande wanden en vloer en voorkomt vocht in de nieuwe wanden en vloer. Het geabsorbeerde vocht wordt vervolgens naar een centraal punt in de kelder afgevoerd en naar de riolering geleid.

Gemiddelde prijs kelderdrainage: € 3.000 à 10.000 (excl. btw en afhankelijk van de oppervlakte en moeilijkheidsgraad).
Vraag vrijblijvend offertes op maat aan voor kelderdrainage.

 

OPLOSSING 3: muren injecteren

Bij het injecteren van muren maakt men, net boven het grondniveau, gaten in de muren. In die gaten spuit men dan een vochtwerende gel die uitzet en zo een barrière vormt voor opstijgend grondwater. Ook op die manier kan je je kelder water dicht maken.

Gemiddelde prijs muren injecteren: € 100 à 150 per m² (excl. btw).
Vraag offertes op maat aan voor muurinjectie.

 

CONCLUSIE: reageer snel bij water in kelder!

Merk je water in de kelder, dan is snel handelen de boodschap. Een vochtige kelder trekt ongedierte aan en doet al snel schimmels, algen en mossen ontstaan. Het is dus alles behalve goed voor de gezondheid.

Bovendien kan de kelder muf beginnen ruiken en kan behangpapier of verf afbladderen. Om nog maar te zwijgen van de (onherstelbare) schade dat vocht kan toebrengen aan de constructie van de woning.

Te lang wachten om het probleem onder handen te nemen kan dus nare gevolgen hebben en zal de kosten op termijn alleen maar doen toenemen. Kom daarom meteen in contact met vochtspecialisten in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders