Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenmuur waterdicht maken: methodes en prijzen

Vochtige muren kunnen erg kwalijke gevolgen hebben voor je woning en je gezondheid. Een buitenmuur waterdicht maken is dan ook geen overbodige luxe. In dit artikel vind je enkele methodes om buitenmuren te behandelen tegen vocht en hun prijzen.

 

Risico’s van vochtige buitenmuren

Er zijn heel wat risico’s verbonden aan vochtproblemen in huis. Als je te maken hebt met een vochtige gevel, dan kunnen er bij vriesweer barsten in de buitenmuur ontstaan. Hierdoor kunnen de problemen nog erger worden omdat het vocht dan makkelijker kan binnensijpelen.

Als het vocht gemakkelijker kan binnendringen, bestaat het risico dat ook de binnenmuren met vochtproblemen te kampen krijgen. Dit kan op zijn beurt slechte gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners van de woning: vocht in huis kan onder meer ontstekingen aan de luchtwegen en een verergering van de symptomen van astma en reuma veroorzaken.

Er zijn uiteraard ook negatieve gevolgen van vocht op esthetisch vlak: vochtplekken in de gevel zorgen voor een onverzorgde uitstraling van je woning.

 

Hoe een buitenmuur waterdicht maken?

Een buitenmuur behandelen tegen vocht kan op verschillende manieren gebeuren. Hier vind je alvast drie vaak toegepaste methodes van vochtbestrijding bij vochtige buitenmuren:

 

1) Gevel impregneren of hydrofoberen

Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.

buitenmuur waterdicht maken

De gevel impregneren is een klus die snel kan gebeuren en er komt ook geen breekwerk aan te pas. Op die manier blijft de oorspronkelijke uitstraling van de gevel behouden, maar tegelijk bescherm je de buitenmuur tegen vocht.

Prijs: de gevel hydrofoberen kost gemiddeld tussen 10 en 15 euro per m².

Op zoek naar een professional voor het waterdicht maken van de gevel? Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan bij specialisten in vochtbestrijding.

 

2) Waterdichte gevelbekleding

De gevel voorzien van een nieuwe, waterdichte bekleding is een arbeidsintensievere en dus ook duurdere manier om vochtige buitenmuren te behandelen. Wil je een nieuwe gevelbekleding plaatsen, dan kan je kiezen uit heel wat mogelijkheden, zoals steenstrips, kalei of crepi.

Als je je gevel gaat bekleden, dan kan je meteen ook investeren in isolatie om warmteverliezen in te perken. Door de nieuwe gevelbekleding te combineren met isolatiewerken behaal je zowel op vlak van esthetiek als op vlak van efficiëntie een meerwaarde voor je woning.

Prijs: de prijzen voor gevelbekleding zijn sterk afhankelijk van het gekozen materiaal. De prijzen voor het kaleien van de gevel beginnen vanaf ongeveer 35 euro per m² (inclusief waterdicht maken van de gevel), maar voor andere materialen kan de prijs oplopen tot meer dan 100 euro per vierkante meter.

Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen aanvragen voor het plaatsen van een waterdichte gevelbekleding. Klik hier voor meer info.

 

3) Buitenmuur waterdicht maken met vochtwerende verf

Een buitenmuur waterdicht maken kan ook door een vochtwerende verf aan te brengen. Hiermee kan je niet alleen vochtproblemen in de buitenmuur vermijden, maar je gevel meteen ook een nieuwe look geven.

gevel schilderen vochtwerende verf

Doorgaans brengt men twee lagen vochtwerende verf aan. Het is belangrijk om op een propere ondergrond te schilderen. Het is dus best om de buitenmuren eerst te laten reinigen alvorens aan de schilderwerken te beginnen.

Prijs: de prijs voor buitenschilderwerk ligt gemiddeld tussen 25 en 40 euro per vierkante meter, al kan de prijs soms nog iets hoger liggen door het gebruik van de vochtwerende verf.

 

Indien je het uitzicht van je voorgevel verandert, zoals dat het geval is bij een nieuwe gevelbekleding of het schilderen in een andere kleur, dan heb je hiervoor in Vlaanderen een vergunning nodig. Voor werken aan de zij- of achtergevel is dit doorgaans niet nodig. Voor je de werken laat uitvoeren vraag je dus best eens na bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders