Muren onderkappen: Werkwijze en prijs advies

Het onderkappen van muren is de meest drastische manier van vochtbestrijding en bijzonder effectief. Stuk per stuk wordt de volledige woning opgetild om er vervolgens een waterdichte vochtkering onder te plaatsen. Dit type van vochtbestrijding wordt voornamelijk toegepast bij grote renovatiewerken vanwege de omvang van de werken.

 

Principe en werkwijze

Bij alle huizen die gebouwd zijn vanaf de jaren ’80 werd gelijk met de vloerpas een vochtwerende laag van roofing of kunststof op de bakstenen geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet hoger komt dan de eerste rij stenen en er dus geen schade kan aangericht worden binnenin de woning. Werd er in jouw woning geen vochtkeringslaag geplaatst, dan is de kans groot dat je vochtprobleem hieruit voorkomt. Ook wanneer deze vochtkeringslaag niet professioneel geplaatst werd of versleten is kan vocht de woning infiltreren. Bij het onderkappen van een woning wordt deze vochtwerende laag stuk per stuk geplaatst tot het vocht nergens meer kan doordringen.

 

Voordelen van onderkappen

Door een vochtkering aan te brengen voldoet je woning meteen aan de belangrijkste voorwaarden van een vochtvrij huis. Je bent 100% zeker van het resultaat en moet geen verdere vochtproblemen meer verwachten. Bij het injecteren van muren bestaat er altijd een kans dat het vocht niet overal gestopt wordt en dat de gel na verloop van tijd zijn werking verliest.

 

Nadelen van onderkapping

Zoals je wel zal vermoeden is onderkappen een arbeidsintensieve job waardoor deze ingreep al snel een pak geld kost. Bovendien worden zowel je binnenmuren als buitenmuren beschadigd waardoor je de woning opnieuw netjes zal moeten afwerken. Langs de buitenzijde wordt vaak gekozen voor een afwerking in blauwsteen. Langs de binnenzijde zullen de muren opnieuw bepleisterd moeten worden.

 

vochtkerende laag in de muren

 

Prijs muren onderkappen per lopende meter

De prijs van onderkapping wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de muren en het aantal lopende meter. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs van 100 à 150 euro per lopende meter. Dit is zo’n 15% duurder dan wat je zou betalen voor het injecteren van muren.

Om de kosten toch enigszins te drukken kan je wel een renovatiepremie voor vochtbestrijding aanvragen. Zo kan je tot 30% terugkrijgen van je investering. Je kan ook aanspraak maken op een verbeteringspremie of afzonderlijke premies of subsidies van jouw gemeente. Lees hier meer over de premies voor vochtbestrijding.

 

Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden om vocht in jouw woning aan te pakken? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vergelijk vrijblijvend prijzen en diagnoses van verschillende vochtbestrijders. Klik hier voor meer info.

 

Vochtkering slijpen in de muren

 

Zelf muren onderkappen

Wanneer je beschikt over voldoende bouwkennis en heel wat bouwmaterialen ter beschikking hebt, kan onderkapping ook perfect zelf worden uitgevoerd.

Aangezien de kans op scheurvorming vrij groot is en ook de stabiliteit van het gebouw in gedrang kan komen doe je er echter goed aan om je voldoende te informeren of om mee te assisteren met een professionele vochtbestrijder. Zo zal de kostprijs meteen een pak dalen.

Ook wanneer je de werken (deels) zelf in handen neemt kan je aanspraak maken op een premie.

 

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtbestrijders