Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muren onderkappen: Werkwijze en prijs advies

Het onderkappen van muren is de meest drastische manier om opstijgend vocht te bestrijden. Meter per meter wordt de volledige woning onderkapt zodat er een waterdichte vochtkering kan geplaatst worden ter hoogte van de vloerpas. Dit type vochtbestrijding wordt voornamelijk toegepast bij complete renovatiewerken vanwege de omvang van de werken.

Ga snel naar: voordelennadelenprijsalternatievenofferte

 

Principe en werkwijze van een vochtkering

Vanaf de jaren ±1960 werd gelijk met de vloerpas een vochtwerende laag geplaatst van roofing of kunststof. Deze vochtkering zorgt ervoor dat opstijgend vocht geen kans maakt. Is deze vochtwerende laag verweerd, beschadigd, slecht geplaatst of totaal niet aanwezig, dan is de kans groot dat hieruit vochtproblemen ontstaan. Om dit aan te pakken kunnen de muren geïnjecteerd worden met een vochtwerende gel of kunnen de muren onderkapt worden.

 

 

Voordelen van onderkappen

Door de plaatsing van een waterkerende folie ben je 100% zeker dat je nooit meer last zal hebben van opstijgend vocht. Bij het injecteren van muren bestaat er altijd een kans dat het vocht niet volledig gestopt is en dat er extra injecties of andere maatregelen nodig zijn. Kies je echter voor een gekwalificeerde vochtbestrijder, dan is de kans hierop vrij klein en krijg je bovendien ook garanties op waterdichtheid van 10 tot wel 30 jaar.

 

Nadelen van onderkappen

Onderkappen is een arbeidsintensieve klus die bepaalde risico’s met zich meebrengt. Er voelen zich dan ook weinig aannemers geroepen om dergelijke werken uit te voeren. De aannemers die het wel uitvoeren rekenen stevig door om de risico’s en zware arbeid te compenseren.

Een ander nadeel is dat je zowel de binnen- als de buitenkant van het gebouw beschadigd (indien er geen spouwmuur aanwezig is). Na de plaatsing van de vochtkering moet de binnenmuur opnieuw bepleisterd worden. Langs de buitenzijde kan je kiezen voor een totale gevelrenovatie, de plaatsing van een plint in blauwsteen of een gepleisterde plint.

muren onderkappen

Een laatste nadeel is dat onderkappen erg tijdrovend is en dus veel langer duurt dan injecteren. Om verzakkingen te voorkomen moet er meter per meter gewerkt worden. Eens de muur terug opgevuld is moet er ook voldoende tijd over gaan om uit te harden.

De combinatie van bovenstaande factoren maakt dat onderkappen veel duurder is dan alternatieve methoden om opstijgend vocht aan te pakken. Om deze redenen wordt er dan ook zelden gekozen voor onderkappen. Enkel bij complete totaalrenovaties wegen de voordelen meer op tegen de nadelen. Benieuwd naar de beste oplossing en prijs voor jouw project? Maak gebruik van onze vrijblijvende offerteservice.

 

Prijs muren onderkappen per lopende meter

De prijs van onderkappen wordt bepaald door de opbouw en dikte van de muren. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs van 125 à 175 euro per lopende meter. Dit is zo’n 15% duurder dan injecteren. Het opnieuw afwerken van de muren is niet inbegrepen in deze richtprijs. Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden om vocht in jouw woning aan te pakken? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vergelijk vrijblijvend prijzen en diagnoses van verschillende vochtbestrijders. Klik hier voor meer info.

 

Premies en subsidies

Om kosten te drukken kan je in sommige gevallen een renovatiepremie voor vochtbestrijding aanvragen. Zo kan je tot 30% terugkrijgen van je investering. Je kan ook aanspraak maken op een verbeteringspremie of afzonderlijke premies of subsidies van jouw gemeente. Lees hier meer over de premies voor vochtbestrijding.

 

vochtkering plaatsen na onderkapping

Onderzagen als alternatief

Een alternatief voor het onderkappen van muren is onderzagen. Met een speciale slijpschijf worden de muren doorgefreesd. Vervolgens wordt een waterkering geplaatst en worden de gaten opgevuld. Deze methode is iets vriendelijker voor het gebouw en minder arbeidsintensief dan onderkappen. De zichtbare beschadiging is ook geringer.

De prijs per lopende meter voor het onderzagen van muren is gelijklopend met onderkappen (€125 à 175 / meter). Op gebied van efficiëntie zijn zowel onderkappen, injecteren als onderzagen even doeltreffend mits correct toegepast. Het kiezen van de meest aangewezen methode bespreek je dan ook best met 1 of meerdere vochtbestrijders.

 

Zelf muren onderkappen

Wanneer je voldoende bouwkennis en de nodige bouwmaterialen ter beschikking hebt, kan je de muren ook zelf onderkappen. Aangezien de kans op scheuren vrij groot is en de stabiliteit van het gebouw in gedrang kan komen, doe je er wel goed aan om je grondig te informeren bij een architect. Gezien de risico’s ben je veiliger af door samen te werken met een erkend vochtbestrijder. Bovendien kan je dan ook gebruikmaken van het verlaagde BTW-tarief.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders