Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in kelder

Schimmel in een kelder is niet ongewoon. Kelders bieden ideale omstandigheden voor schimmels, zeker wanneer vochtige lucht niet weg kan. Schimmel in de kelder is steeds het gevolg van een vochtprobleem of slechte ventilatie. Daarom is het essentieel deze twee problemen aan te pakken. Een overzicht van alle oorzaken en mogelijke oplossingen vind je hier.

 

Kelder ideale omgeving voor schimmel

Een vochtige en koude kelder heeft vaak te kampen met condensatie. Deze condensatie zet zich op leidingen en muren en zorgt voor een ideale voedingsbodem voor schimmels. Naast condensatie zijn er ook andere oorzaken die een vochtige kelder veroorzaken. Lees hier meer over de verschillende oorzaken van een vochtige kelder.

 

Gevolgen van schimmel

Afhankelijk waarvoor je de kelderruimte gebruikt kennen schimmels enkele gevolgen. Gebruik je je kelder enkel als opslagplaats? Dan kent schimmelvorming geen directe zware gevolgen. Let wel op, schimmels zetten hun snel vast op objecten zoals kartonnen dozen en hout. Het materiaal dat je opslaat zal hierdoor, zeker bij veel schimmelvorming, op termijn aangetast worden.

Kelderruimtes worden ook toegepast als hobbyruimte. Denk bijvoorbeeld aan een wijnkelder, muziekkamer of werkplaats. Bij zo’n situaties zorgen schimmels voor directe gevolgen. Er heerst een muffe geur in de ruimte en vochtige lucht en vochtplekken tasten muurbekleding en bekabeling voor elektriciteit aan. Het is dus aangeraden om het schimmelprobleem zo snel mogelijk aan te pakken.

 

Schimmel voorgoed verwijderen

Met chloor, soda of een anti-schimmelmiddel verwijder je makkelijk plaatselijke schimmelvorming. Dit wil echter niet zeggen dat de schimmel voor goed verdwenen is. Omdat schimmel vaak het gevolg is van een vochtprobleem moet je het probleem bij de bron aanpakken. Dit doe je door de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en aan te pakken. Achteraf is het belangrijk dat je je kelder goed ventileert met natuurlijke verluchting of met mechanische ventilatie.

Opgelet! Verwijder schimmel nooit droog. Gebruik altijd water zodat je geen schimmelsporen inademt.

 

schimmel in kelder vochtprobleem

 

Stap 1: vochtprobleem aanpakken

De oorzaak van het vochtprobleem bepaalt of het probleem makkelijk op te lossen is of niet. Zo is het mogelijk om regeninslag langs een raam makkelijk en goedkoop op te lossen door het raam beter te isoleren of te vervangen. Heb je te kampen met grondvocht, scheuren, extreem vochtige vloeren of een slecht afvoersysteem? Dan is de behandeling wat ingewikkelder.

Er zijn twee methodes om komaf te maken met een vochtige kelder:

  • Kelderdichting: de kelder wordt volledig afgewerkt zoals andere kamers in de woning. Vooral van toepassing bij kelders die dienen als hobbyruimte. Lees hier meer over kelderdichting
  • Drainage:  bij extreem veel vocht wordt het water afgevoerd met behulp van een drainagesysteem. Lees hier meer over drainage.

Via onze gratis offertedienst kom je in contact met verschillende vochtexperten in je buurt. Zij achterhalen voor je de oorzaak van het vochtprobleem en pakken nadien het probleem aan met de juiste methode. Met deskundig advies en een 100% correcte behandeling ben je er zeker van dat schimmels in je kelder voorgoed verwijderd worden.

 

Stap 2: ventileren

Is je kelder volledig vochtvrij gemaakt? Zorg dan zeker voor een goede ventilatie. Er zijn twee manieren om te ventileren:

  • Natuurlijke ventilatie: simpelweg een raam openzetten of een ventilatierooster voorzien in je raam zorgt al voor voldoende ventilatie.
  • Mechanische ventilatie: met een ventilator zorg je ervoor dat vochtige lucht weg kan en een vochtige kelder wordt vermeden.

Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden voor ventilatiesystemen in je kelder.

 

schimmel in kelder belang ventilatie

 

Vochtprobleem efficiënt aanpakken

De oorzaak van een vochtprobleem is vaak moeilijk te achterhalen. Een vochtexpert heeft de juiste kennis en apparatuur om je hierbij snel te helpen. Maak daarom gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang vrijblijvend meerdere offertes. Zo kan je prijzen en methodes voor een behandeling voor een vochtige kelder vergelijken en er de meest interessante optie uitkiezen.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders