Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vocht uit huis halen: 7 tips

In je dagelijkse leven produceer je een zekere hoeveelheid waterdamp, bv. bij het douchen, koken, strijken en ademhalen. Kan die waterdamp niet uit je woning ontsnappen? Dan slaat deze neer op je muren, ramen, … en veroorzaakt op termijn vochtschade. Hoe kan je efficiënt vocht uit huis halen? In dit artikel zetten we 7 essentiële tips op een rij.

Ga snel naar:
Hoe vocht herkennen?
Hoe vocht uit huis halen?
Waarom vertrouwen op een expert?

Vraag je vochtanalyse aan

 

 

 

Hoe vocht in huis herkennen?

vocht uit huis halen

Een veelvoorkomende oorzaak van vocht in huis zijn condensatieproblemen. Je kan condensatievocht herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je woonruimtes voelen kil aan, ook wanneer de verwarming aan staat.
  • Je hebt vaak last van condensvorming op je ramen.
  • In je woning hangt een muffe geur die je niet kan verdrijven.
  • Er verschijnen donkere, vochtige vlekken op je muren, boven de plinten of in de hoeken van de kamer.
  • Je behangpapier of verf begint op te bollen of af te bladderen.
  • Er vormen zich zwarte schimmels op je muren.

LET OP: vocht is een stille infiltrant. Eenmaal je de symptomen in huis opmerkt, is het probleem vaak al groter dan je denkt. Bovendien zijn bepaalde problemen zoals barsten, schimmel- of blaasvorming op je muren vaak indicaties van dieperliggende vochtproblemen. Wil je zeker zijn van een correcte diagnose van je vochtprobleem in huis? Laat dan op voorhand een vochtanalyse uitvoeren!

 

Hoe vocht uit huis halen?

Er zijn enkele eenvoudige ingrepen waarmee je het vochtgehalte in je woning naar beneden haalt en zo vochtproblemen door condensatie vermijdt. We balden ze voor jou samen in 7 handige tips!

TIP 1: verlucht vochtige ruimtes regelmatig

Hoe lager de luchtvochtigheid in de woning, hoe minder snel vocht kan neerslaan. Zet dus regelmatig een raam open in de badkamer, de keuken, de wasruimte, … om overtollige waterdamp af te voeren. Let op: enkel verluchten is onvoldoende om een gezond binnenklimaat te creëren. Daarvoor heb je een mechanisch ventilatiesysteem op maat nodig dat de lucht in je woning ververst.

TIP 2: minimaliseer de vochtproductie in huis

Tegelijkertijd is het belangrijk om de vochtproductie in huis laag te houden. Dat kan mits enkele kleine inspanningen. Zet bv. de dampkap aan tijdens het koken, hang je was buiten te drogen, zet na het douchen de ramen of deuren open, plaats objecten in de hoeken van kamers ietwat van de muur af zodat er voldoende luchtcirculatie mogelijk blijft, …

TIP 3: plaats een luchtontvochtiger

Heb je geen raam waarlangs de vuile binnenlucht kan ontsnappen? Dan is een luchtontvochtiger een goed alternatief. Het principe is vrij eenvoudig: je ontvochtiger zuigt vochtige lucht aan en de ingebouwde verdamper haalt het water uit de lucht. Dit water wordt opgevangen in de opvangbak of afgevoerd via de aangesloten waterleiding. Voor een luchtontvochtiger betaal je gemiddeld tussen de € 50 à 200 (incl. btw).

Luchtontvochtiger kopen? Neem snel een kijkje in onze webshop.

 

vocht uit woning halen

TIP 4: investeer in een mechanisch ventilatiesysteem

Een luchtontvochtiger is een prima oplossing om het teveel aan condensatievocht af te voeren, maar het verandert niets aan de luchtkwaliteit in je woning. Daarvoor heb je een mechanisch ventilatiesysteem nodig. Je kan kiezen voor een centraal ventilatiesysteem voor je volledige woning (bij nieuwbouw of een grondige renovatie) of voor een decentraal ventilatiesysteem voor 1 specifieke, afgewerkte ruimte.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een ventilatiesysteem? Maak dan een afspraak met een ventilatie-expert. Hij biedt een oplossing op maat van je situatie. Start hier je aanvraag.

TIP 5: kies voor goede, doorgedreven isolatie

Duiken er vochtproblemen op na isolatiewerken? Dan ligt het probleem niet zozeer bij de isolatie, maar bij het gebrek aan ventilatie. Woningen zijn tegenwoordig zodanig goed geïsoleerd dat natuurlijke ventilatie langs de kieren en naden van je woning niet langer mogelijk is. Daarom gaat isolatie hand in hand met mechanische ventilatie.

TIP 6: hou de binnentemperatuur constant

Hoe kouder je woonruimtes zijn, hoe sneller de luchtvochtigheid toeneemt. De kans op vochtproblemen neemt toe wanneer je een kamer kouder dan 15°C langdurig ventileert. De temperatuur op je muren, plafond en vloer wordt daardoor te laag en zo ontstaat er condens. Hou de temperatuur dus zo constant (gem. zo’n 15°C) mogelijk, dan blijft de binnenlucht droger en dat zorgt voor een aangenamer woonklimaat.

TIP 7: schilder met vochtwerende verf

Moet je binnenkort je keuken of badkamer voorzien van een nieuw laagje verf? Kies dan meteen voor vochtwerende verf. Dit product voorkomt dat condensatievocht je muren binnendringt en lelijk gaat huishouden. Zeker wanneer er zich geen raam in de ruimte bevindt en je te maken hebt met gebrekkige ventilatie. Vochtwerende verf is zowel voor binnen- als buitenmuren verkrijgbaar.

Vochtwerende verf kopen? Neem snel een kijkje in onze webshop!

 

TIP: laat je situatie beoordelen door een vochtspecialist!

Vocht in je woning kan zoveel meer oorzaken hebben dan een gebrekkige af- en aanvoer van lucht. Bovendien heeft het geen zin om enkel plaatselijk schimmel of vochtplekken te verwijderen. Die keren toch terug als je de oorzaak niet aanpakt. Daarom is een degelijke vochtanalyse cruciaal voor de opsporing van het vochtprobleem en de aanpak ervan.

Een vochtanalyse aanvragen? Contacteer een vochtexpert actief in je buurt om zeker te zijn van de juiste diagnose van je vochtprobleem. Start hier je aanvraag.

 

Waarom een vochtexpert inschakelen?

Met de bovenstaande tips oefen je al een grote invloed uit op de luchtvochtigheid in je woning. Kamp je echter met doorslaand vocht, opstijgend vocht of zelfs een lekkage in je woning? Dan zullen deze tips niet volstaan om het vocht uit je huis te halen. Bij dergelijke vochtproblemen schakel je best een professionele vochtspecialist in. Zo ben je zeker van…

  • Professionele vochtanalyse: een professional komt langs en gaat de oorzaak van je vochtplekken, schimmels, … na. Die vochtdiagnose is cruciaal voor de verdere aanpak van het vocht in huis.
  • Advies op maat: op basis van zijn analyse bespreekt hij de juiste aanpak van de vochtproblematiek. Wat zijn je voorkeuren? Hoe lost hij de problemen het best op? En wat is er structureel mogelijk in je woning?
  • Correcte aanpak: een vakman pakt het vocht in huis aan volgens de regels van de kunst. Moet hij je muren injecteren, je gevel impregneren of volstaat het plaatsen van een ventilatiesysteem om de problemen op te lossen?
  • Nette afwerking: is je vochtbestrijder klaar met het injecteren van je muren of het herstellen van een lek? Dan staat hij in voor de nette afwerking van het geheel. Denk maar aan het opvullen van de gaten waarlangs de injectie met een vochtwerend middel heeft plaatsgevonden.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning meer dan 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de materiaal- als arbeidskosten.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders