Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtplekken: oorzaken en oplossingen

Als je te maken hebt met vochtplekken in huis, dan is de locatie van de plek een belangrijk punt om de oplossing te bepalen. Hier bespreken we verschillende manieren om vochtplekken op muren en plafonds te bestrijden en hun prijzen.

Snel naar: vochtplek grondniveau muur, muur (niet op grondniveau), op plafond

 

Hoe vochtplekken bestrijden?

Zoals reeds gezegd in de inleiding is de locatie van de vochtplek cruciaal om de bestrijdingsmethode te bepalen. Hieronder vind je een overzicht van de meest courante methodes voor het bestrijden van vochtplekken volgens de plaats van de plek, maar hou er rekening mee dat lekken eender waar in de woning vochtplekken kunnen veroorzaken. Meer hierover verderop in dit artikel.

 

1) Vochtplek op het grondniveau van de muur

Heb je te maken met vochtplekken op het grondniveau van de muur (langs de binnen- of buitenzijde), dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Het grondvocht kan bij dit vochtprobleem zomaar in de muur trekken als gevolg van het ontbreken of slecht werken van een waterkering. Er zijn ruwweg 3 methodes om opstijgend vocht te behandelen:

 • Muren injecteren: bij deze vochtbestrijdingsmethode wordt een vochtwerende gel in de muur gebracht via gaten die in de vochtige muur worden geboord. Het product verspreidt zich vervolgens in de muur, waarop deze uiteindelijk uitdroogt. Meer info over het injecteren van muren vind je in dit artikel.
  Prijs: vanaf ongeveer 100 euro per lopende meter.
  Vraag hier prijzen op maat aan bij professionele vochtbestrijders.

 

 • Muren onderkappen: het onderkappen van muren is een erg drastische ingreep. Daarom wordt deze methode alleen bij grote renovaties toegepast. Het komt erop neer dat de muren van een woning als het ware opgeheven worden om een vochtwering te plaatsen. Je vindt meer info over het onderkappen van muren in dit artikel.
  Prijs: vanaf ongeveer 100 euro per lopende meter.
  Vraag hier prijzen op maat aan bij professionele vochtbestrijders.

 

 • Carebrick: bij deze techniek worden er elementen met een keramische koker in de vochtige muren geplaatst. Via de openingen in deze elementen komt er lucht in de muur terecht, waarop deze lucht afkoelt en er een koudebrug ontstaat. Het vocht zal naar de koudebrug trekken en afgevoerd worden via het element. Een meer gedetailleerde beschrijving van het systeem en de voor- en nadelen ervan vind je in het artikel “Carebrick vochtbestrijding“.
  Prijs: vanaf ongeveer 115 euro per lopende meter.

 

vochtplek onderaan muur

 

2) Vochtplekken op de muur (niet op grondniveau)

Vochtplekken op de muur die zich niet op het grondniveau bevinden, worden mogelijks veroorzaakt door doorslaand vocht. Bij dit vochtprobleem absorberen de buitenmuren de neerslag. De vochtplekken manifesteren zich dan aanvankelijk op de buitenzijde van de muur, maar op termijn kunnen ze ook binnen zichtbaar worden.

Een andere mogelijke oorzaak van vochtige muren is condensatievocht. De oplossingen hiervoor vind je verderop in dit artikel, maar we beginnen met de bestrijdingsmethodes van doorslaand vocht:

 • Muren impregneren: bij het impregneren van muren, ook wel hydrofoberen genoemd, wordt de gevel waterdicht gemaakt door er een transparant product op aan te brengen. De muur zal dan overigens minder last hebben van mosvorming. Ontdek de voor- en nadelen van deze techniek in dit artikel.
  Prijs: 8 – 12 euro per m2.
  Vraag hier een prijs op maat aan bij vakmannen.

 

 • Gevel schilderen met vochtwerende verf: door een laag vochtwerende verf aan te brengen op je buitenmuur voorkom je vochtplekken als gevolg van doorslaand vocht. Op die manier kan je je gevel overigens een nieuwe look geven. Meer info over het gebruik van vochtwerende verf vind je in dit artikel.
  Prijs: 15 – 40 euro per m2.
  Vraag hier een prijs op maat aan bij professionele schilders.

 

 • Nieuwe gevelbekleding: door een nieuwe, waterdichte gevelbekleding te plaatsen vermijd je niet alleen vochtplekken veroorzaakt door doorslaand vocht, maar je kan de uitstraling van je woning ook helemaal opfrissen. Er zijn namelijk heel wat soorten gevelbekledingen, zoals crepi, steenstrips of hout. Het vernieuwen van de gevel is overigens een uitgelezen gelegenheid om extra isolatiemateriaal te plaatsen.
  Prijs: vanaf 40 euro per m2. Isolatiewerken zijn niet in deze kosten inbegrepen. Hou er rekening mee dat de prijs sterk afhangt van het gekozen gevelmateriaal.
  Vraag hier een prijs op maat aan bij specialisten in gevelwerken.

 

doorslaand vocht buitenmuur

 

Heb je last van vochtplekken op de muur langs de binnenzijde van de woning? Het kan dan gaan om doorslaand vocht dat reeds de binnenzijde van de muur heeft bereikt of om condensatievocht. Voor dit laatste vochtprobleem zijn volgende oplossingen mogelijk:

 

 • Beter ventileren: het vocht in huis moet de woning kunnen verlaten. Bij een gebrekkige ventilatie wordt het vocht niet tijdig afgevoerd en zal het neerslaan op koude oppervlakken zoals ramen of muren waar koudebruggen zijn. Het plaatsen van een ventilatiesysteem kan dan ook helpen om vochtplekken te vermijden omdat vocht dan sneller afgevoerd wordt.
  Prijs mechanisch ventilatiesysteem: 3.000 – 8.000 euro (incl. plaatsing)
  Vraag hier offertes aan bij professionele installateurs van ventilatiesystemen.

 

 • Beter isoleren: zoals reeds gezegd kunnen vochtplekken ook voorkomen op koudebruggen. Dit zijn plaatsen waar de isolatie onderbroken is. Het gaat dan om een koud oppervlak, en het vocht in de woning kan hierop condenseren. Door goed te isoleren kan je dit dus voorkomen.
  Prijs: vanaf 15 euro per m2. De kosten zijn sterk afhankelijk van de isolatiemethode. Muren kunnen namelijk langs binnen, langs buiten of langs de spouw geïsoleerd worden.

 

 • Onderliggend vochtprobleem oplossen: ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan. Het vochtprobleem oplossen is dan de boodschap. Een vochtspecialist kan precies achterhalen wat de oorzaak is van je vochtproblemen. Ontvang offertes op maat.

 

3) Vochtplekken op het plafond

Vochtplekken kunnen zich ook op het plafond voordoen. Doorslaand vocht en condensatievocht behoren tot de mogelijke oorzaken. De oplossingen hiervoor vond je eerder in dit artikel.

Een andere mogelijke oorzaak van vochtplekken op het plafond is een lek in de dakgoot of de dakbedekking. Het herstellen of vernieuwen van de kapotte dakgoot of -bedekking is hier de logische oplossing. Ten slotte kan een vochtplek op het plafond ook veroorzaakt worden door een lek in de ruimte erboven. Als je bijvoorbeeld in de ruimte net onder de badkamer een vochtplek op het plafond ziet, kan het zijn dat je te maken hebt met een lek in de badkamer.

 

plafond vochtplekken verwijderen

 

Opgelet met lekken!

Hierboven vond je enkele mogelijke verklaringen voor vocht in huis en het ontstaan van vochtplekken met hun oplossingen en prijzen. Een andere mogelijke oorzaak van vochtplekken zijn lekken in leidingen. Een lek kan natuurlijk eender waar in de woning een vochtplek veroorzaken.

Om te weten te komen of je met een lekkage te maken hebt, kan je een lekdetectie laten uitvoeren. Op basis van het resultaat kan dan een gepaste bestrijdingsmethode bepaald worden. Meer info hierover vind je in het artikel “Lekdetectie: methodes & prijs“.

Voor het uitvoeren van een lekdetectie en vochtbestrijding doe je best een beroep op een professionele vochtbestrijder. Dan kan je rekenen op een correcte diagnose van het vochtprobleem en een juiste keuze van de techniek voor het bestrijden van het probleem.

Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in vochtbestrijding. Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken en de meest voordelige aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Hoe vochtplekken verwijderen na de vochtbestrijding?

Eens de vochtbestrijding is uitgevoerd, zullen er wellicht nog enkele sporen van de vochtplekken zichtbaar blijven. Om je interieur na de vochtproblemen weer in orde te krijgen, zal je de vochtplekken dan ook moeten verwijderen.

In eerste instantie zal je dan de beschadigde muurafwerking (bijvoorbeeld behangpapier, verf of pleisterwerk) moeten verwijderen. Bevindt er zich ook schimmel op of rond de vochtplek? Dan kan je deze eerst behandelen met een anti-schimmelmiddel.

Aangezien vochtproblemen tot schade aan de muren kunnen leiden, zal je deze moeten herstellen. Met plamuurmiddel kan je bijvoorbeeld snel barsten wegwerken. Vervolgens kan je de muur opnieuw afwerken met dezelfde afwerking als de rest van de muren.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders