Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtplekken

Als je te maken hebt met vochtplekken in huis, dan is de locatie van de plek een belangrijke aanwijzing om de oplossing te bepalen. Op welke plaatsen komen vochtplekken in huis het vaakst voor? Hoe kan je ze bestrijden? En hoeveel kost deze vochtbestrijding? Je ontdekt het in dit artikel.

 

Waar komen vochtplekken het vaakst voor in huis?

1. Vochtplekken op grondniveau van de muur
2. Vochtplekken op de muur
3. Vochtplekken op het plafond

Lees ook:
Prijs vochtbestrijding
Hoe vochtplekken verwijderen?
Vergelijk offertes voor vochtbestrijding

 

1. Vochtplekken op grondniveau van de muur

vochtplekken grondniveau muur

Vochtplekken onderaan de muur kennen doorgaans slechts 1 oorzaak, maar kunnen wel op verschillende manieren behandeld worden. Hieronder ontdek je de oorzaak en mogelijke oplossingen van vochtplekken op het grondniveau van de muur:

 

Oorzaken vochtplekken grondniveau van de muur

Heb je te maken met vochtplekken op het grondniveau van de muur (langs de binnen- of buitenzijde), dan heb je waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Het grondvocht kan bij dit vochtprobleem zomaar in de muur trekken als gevolg van een ontbrekende of slecht werkende waterkering.

 

Mogelijke oplossingen

Er zijn ruwweg 3 methodes om opstijgend vocht te behandelen:

 1. Muren injecteren: laat je je muur injecteren, dan wordt een vochtwerende gel in de muur gebracht via gaten die in de vochtige muur worden geboord. Het product verspreidt zich vervolgens in de muur, waarop deze uiteindelijk uitdroogt.
 2. Muren onderkappen: het onderkappen van muren is een erg drastische ingreep. Daarom wordt deze methode alleen bij grote renovaties toegepast. Het komt erop neer dat de muren van een woning als het ware opgeheven worden om een vochtwering te plaatsen.
 3. Kokers plaatsen: bij deze techniek worden er elementen met een keramische koker in de vochtige muren geplaatst. Via de openingen in deze elementen komt er lucht in de muur terecht, waarop deze lucht afkoelt en er een koudebrug ontstaat. Het vocht zal naar de koudebrug trekken en afgevoerd worden.

Opstijgend vocht laten behandelen? Ontvang advies over de meest geschikte bestrijdingsmethode en vergelijk prijzen via onze gratis offerteservice.

 

2. Vochtplekken op de muur

vochtplekken op muur

Vochtplekken boven het grondniveau worden doorgaans veroorzaakt door andere vochtproblemen dan opstijgend vocht. Ontdek hieronder de mogelijke oorzaken en oplossingen van vochtplekken op de muur:

 

Oorzaken vochtplekken op de muur

Vochtplekken op de muur die zich niet op het grondniveau bevinden, kunnen 2 mogelijke oorzaken hebben: doorslaand vocht en condensatievocht.

 

Mogelijke oplossingen

Hoe je de vochtplekken op de muur het best behandelt, hangt af van het vochtprobleem waardoor ze veroorzaakt worden:

 

A. Doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht absorberen de buitenmuren de neerslag. De vochtplekken manifesteren zich dan aanvankelijk op de buitenzijde van de muur, maar op termijn kunnen ze ook binnen zichtbaar worden. Heb je last van doorslaand vocht, dan kan je één van de volgende bestrijdingsmethodes proberen:

 • Muren impregneren: bij het impregneren van muren, ook wel hydrofoberen genoemd, wordt de gevel waterdicht gemaakt door er een transparant product op aan te brengen.
 • Gevel schilderen met vochtwerende verf: door een laag vochtwerende verf aan te brengen op je buitenmuur voorkom je vochtplekken als gevolg van doorslaand vocht. Op die manier kan je je gevel overigens een nieuwe look geven.
 • Nieuwe gevelbekleding: door een nieuwe, waterdichte gevelbekleding te plaatsen, vermijd je niet alleen vochtplekken door doorslaand vocht maar kan je de uitstraling van je woning ook helemaal opfrissen. Het vernieuwen van de gevel is overigens de ideale gelegenheid om extra isolatiemateriaal te plaatsen.

Doorslaand vocht bestrijden? Vergelijk prijzen en adviezen op maat.

 

B. Condensatievocht

Heb je last van condensatievocht, dan zijn de volgende oplossingen mogelijk:

 • Ventileren: het vocht in huis moet de woning kunnen verlaten. Bij een gebrekkige ventilatie wordt het vocht niet tijdig afgevoerd en zal het neerslaan op koude oppervlakken zoals ramen of muren waar koudebruggen zijn. Het plaatsen van een ventilatiesysteem kan dan ook helpen om vochtplekken te vermijden omdat vocht dan sneller afgevoerd wordt.
 • Isoleren (koudebruggen oplossen): vochtplekken kunnen ook voorkomen op koudebruggen. Dit zijn plaatsen waar de isolatie onderbroken is. Het gaat dan om een koud oppervlak, en het vocht in de woning kan hierop condenseren. Door goed te isoleren kan je dit dus voorkomen.
 • Onderliggend vochtprobleem oplossen: ook andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht kunnen aan de basis liggen van een verhoogde luchtvochtigheid en condensatieproblemen als gevolg daarvan. Het vochtprobleem oplossen is dan de boodschap. Een vochtspecialist kan precies achterhalen wat de oorzaak is van je vochtproblemen.

Komaf maken met condensatievocht? Een vochtspecialist adviseert je de meest aangewezen oplossing. Vind een expert in jouw buurt.

 

Vochtplekken op plafond

vochtplekken op plafond

Vochtplekken kunnen zich ook op het plafond voordoen. De mogelijke oorzaken en oplossingen ontdek je hieronder.

 

Oorzaken vochtplekken op plafond

Vochtplekken op het plafond kunnen verschillende oorzaken hebben: doorslaand vocht en condensatievocht behoren tot de mogelijkheden, net als een lek in de dakgoot, de dakbedekking of waterleidingen.

 

Mogelijke oplossingen

De oplossingen tegen doorslaand vocht en condensatievocht bespraken we eerder al in dit artikel. In geval van lekkage in de dakgoot of dakbedekking is het herstellen of vernieuwen van de kapotte dakgoot of -bedekking hier de logische oplossing.

Een vochtplek op het plafond kan ook veroorzaakt worden door een lek in de ruimte erboven. Als je bv. in de ruimte net onder de badkamer een vochtplek op het plafond ziet, kan je te maken hebben met een lek in de badkamer. Om te weten te komen of je met een lekkage te maken hebt, kan je een lekdetectie laten uitvoeren. Op basis daarvan kan een gepaste bestrijdingsmethode bepaald worden.

Lekdetectie nodig? Kom snel in contact met vakmannen in jouw regio.

 

Prijs vochtbestrijding

Hoeveel de vochtbestrijding precies zal kosten, hangt sterk af van het vochtprobleem en de gekozen vochtbestrijdingsmethode. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen per type vochtprobleem en oplossing:

Soort vochtprobleemBestrijdingsmethodeGemiddelde kosten (excl. btw en incl. arbeidskosten)
Opstijgend vochtMuren onderkappen€ 100 à 175 per lopende meter
Muren injecterenVanaf € 100 per lopende meter
Ventilatiekokers plaatsen€ 175 per lopende meter
Doorslaand vochtGevel impregneren€ 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf € 40 per m²
Verven met vochtwerende verf€ 20 à 40 per m²
CondensatievochtVentilatiesysteem€ 1.700 à 7.000 (afh. van soort)
LekkageLekdetectie€ 300 à 500
Lek dichten€ 25 à 140 per uur

TIP: wil je graag een exacte prijs ontvangen om jouw vochtprobleem op te lossen? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen van meerdere vochtspecialisten. Zo kan jij gericht prijzen en de voorgestelde vochtbestrijdingsmethodes vergelijken. Start hier jouw aanvraag.

 

Hoe vochtplekken verwijderen?

Eens de vochtbestrijding is uitgevoerd, zullen er wellicht nog enkele sporen van de vochtplekken zichtbaar blijven. Om je interieur na de vochtproblemen weer in orde te krijgen, zal je de vochtplekken dan ook moeten verwijderen. Hiervoor volg je best de volgende stappen:

 1. Beschadigde muur- of plafondafwerking verwijderen

  De eerste stap om vochtplekken te verwijderen, is de beschadigde muur- of plafondafwerking verwijderen (behangpapier, pleisterwerk, verf…).

 2. Schimmel verwijderen

  Bevindt er zich ook schimmel op of rond de vochtplek? Dan kan je deze eerst behandelen met een anti-schimmelmiddel.

 3. Muur of plafond herstellen

  Aangezien vochtproblemen tot schade kunnen leiden, zal je deze moeten herstellen. Met plamuurmiddel kan je bv. snel barsten wegwerken. Vervolgens kan je de muur of het plafond opnieuw afwerken.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders