Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtplekken muur

Heb je last van vochtplekken op een muur? Laat dan het achterliggende vochtprobleem zo snel mogelijk oplossen. Vochtplekken hebben namelijk nefaste gevolgen voor je gezondheid, je energierekening en uiteraard voor je woning zelf. Lees hier alles over de oorzaken van vochtplekken op muren en hoe een vakman vocht in de muur voor je oplost!

Ga snel naar:
Vochtplekken muur: oorzaken + oplossingen
Hoe vochtplekken op muur verwijderen?
Prijs vochtplekken op muur behandelen
Zelf vochtplekken op muur aanpakken of vakman?
Vraag vrijblijvend offertes op maat aan

 

 

Wat zijn de gevolgen van vochtplekken op je muren?

Laat je vochtplekken onopgelost? Dan zal het probleem alleen maar groter worden. Vochtplekken zijn namelijk een ideale basis voor schimmels, die op termijn voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Daarnaast is een vochtig huis moeilijker om te verwarmen en zien vochtplekken op een muur er erg onverzorgd uit. Het resultaat? Een hogere energierekening en een lagere woningwaarde.

Wil je vochtplekken op je muren aanpakken? Kom dan vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

vochtplekken muur

 

Vochtplekken muur: oorzaken + oplossingen

Wat zijn de achterliggende oorzaken van vochtplekken op je muren? En hoe gaat een professionele vochtbestrijder te werk om deze vochtproblemen op te lossen? Hieronder een uitgebreid overzicht:

 

OORZAAK 1: optrekkend vocht

Vochtplekken die op grondniveau van je muur ontstaan, zijn doorgaans het gevolg van opstijgend vocht. Dit gebeurt meestal in oudere huizen met een slechte fundering, of bij een gebrekkige/ontbrekende waterkering. Grondwater trekt dan omhoog in je muren en zal zich steeds verder verspreiden.

 

Oplossing: muur injecteren

De beste oplossing voor optrekkend vocht is het injecteren van je muren. Een vakman brengt dan een vochtwerende laag in de muur aan via boorgaten. Deze laag functioneert als een kunstmatige waterkering. Hierna dicht de vakman de boorgaten weer met waterdichte mortel.

Richtprijs: € 100 per lopende meter (excl. btw). Vraag gratis offertes op maat aan.

 

 

OORZAAK 2: doorslaand vocht

Krijg je te maken met vocht in een muur, maar boven het grondniveau? Dan is de kans groot dat het gaat om doorslaand vocht.  Natte, poreuze buitenmuren nemen dan veel vocht op, wat zich vervolgens steeds verder verspreidt. Vochtplekken op een buitenmuur zijn daarom vaak ook een voorbode voor vochtproblemen aan de bínnenkant van je woning.

 

Oplossing 1: gevel impregneren

Doorslaand vocht los je best op door je gevel te laten impregneren. Dit is een transparante beschermlaag op je gevel, waardoor vocht niet langer in de muur trekt. Hiervóór zal de vakman de gevel ook reinigen en eventuele beschadigingen herstellen.

Richtprijs: € 8 – 12 per m² (excl. btw, reiniging en reparatiewerk). Vraag gratis offertes op maat aan.

 

Oplossing 2: nieuwe gevelbekleding

Is het vochtprobleem eerder het gevolg van een sterk beschadigde gevel? Dan is een nieuwe gevelbekleding het meest aangewezen. Je kiest mogelijk voor crepi, steenstrips, hout, … Belangrijk: een gevelrenovatie is ook het perfecte moment om je buitenmuur te isoleren.

Richtprijs: vanaf € 40 per m² (excl. btw en arbeidskosten). Vraag gratis offertes op maat aan.

 

Oplossing 3: Vochtwerende verf

Het aanbrengen van vochtwerende verf is een optie, maar eigenlijk alleen als preventieve maatregel wanneer je gevel nog in goede staat verkeert.

Richtprijs: € 20 – 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag gratis offertes op maat aan.

 

 

OORZAAK 3: condensatievocht

Warme lucht die ontstaat tijdens het koken, douchen, … en vervolgens neerslaat op koude oppervlakken, zorgt voor condensatievocht. Doe je hier niks aan? Dan zal dit uiteindelijk leiden tot vochtplekken en eventueel schimmels.

 

Oplossing: mechanische ventilatie

Het is mogelijk om je huis te verluchten door ramen en deuren open te zetten, maar dit is in de meeste gevallen geen complete oplossing. Het is bijvoorbeeld niet in elke woonruimte mogelijk en je verliest ook veel warmte. Je kiest dus beter voor een mechanisch ventilatiesysteem om efficiënt de lucht te verversen in je woning.

Richtprijs: € 3.000 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag gratis offertes op maat aan.

 

 

OORZAAK 4: lekkage

Waterleidingen of afvoerbuizen raken wel eens beschadigd en zorgen dan mogelijk voor flink wat vocht in je muur door een lekkage. Je krijgt dan niet alleen last van een of meerdere vochtplekken, maar ook van een hogere waterrekening. Het vervelende is ook dat een lekkage al langer aanwezig is als je eenmaal vochtplekken op je muren begint te zien.

 

Oplossing: lekdetectie & lek dichten

Aangezien vochtplekken geen indicatie zijn van waar de lekkage zich precies bevindt, schakel je best meteen een lekdetectiebedrijf in. Op basis van hun bevindingen kan een loodgieter het lek dan effectief dichten. De prijs voor lekherstelling is afhankelijk van het soort lek en de vereiste methode.

Richtprijs lekdetectie: € 300 – 500 (excl. btw en herstelling). Vraag gratis offertes op maat aan.

 

Hoe vochtplekken op muur verwijderen?

Is het achterliggende vochtprobleem opgelost? Dan pas kan je overgaan tot het verwijderen van vochtplekken op je muur. Een vakman gaat daarbij als volgt te werk:

 

 1. Beschadigde deklaag wegkrabben

  De eerste stap is altijd om de aangetaste deklaag van de muur te verwijderen. Hiervoor gebruikt de vakman meestal een plamuurmes.

 2. Schimmels verwijderen

  Vervolgens behandelt een vakman overblijvende schimmels met azijn, soda of eventueel chemische middelen zoals bleekwater. In de meeste gevallen zijn azijn of soda al wel voldoende. Hierna moet het middel even intrekken. Ten slotte veegt hij de muur af met een schone doek.

 3. Muur schoonmaken en voorbereiden

  Nu is het tijd om de muur voor te bereiden voor de nieuwe deklaag. Hierbij ligt de focus op het schoonmaken en egaliseren van het oppervlak. Denk aan het repareren van beschadigingen, het opvullen van gaten, … Na het reinigen moet de muur weer even drogen.

 4. Nieuwe deklaag aanbrengen

  Om er zeker van te zijn dat de deklaag goed hecht, is het belangrijk om een vochtwerende en isolerende voorstrijk aan te brengen. Eenmaal gedroogd is dit te overschilderen met isolerende verf, te bedekken met nieuw behang of te bepleisteren met een laag stucwerk.

 

Prijs vochtplekken op muur behandelen

Heb je vochtplekken op één van je muren gespot? Dan is het belangrijk om het achterliggende vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Hoeveel dit je kost, hangt af van het vochtprobleem waarmee je te maken hebt. Een overzicht van de richtprijzen:

Soort vochtprobleemBenodigde maatregelGemiddelde prijs (excl. btw)
Optrekkend vochtMuren injecterenvanaf € 100 per lopende meter
Doorslaand vochtMuren impregneren€ 8 - 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingvanaf € 40 per m²
Vochtwerende verf€ 20 - 40 per m²
CondensatievochtMechanisch ventilatiesysteem€ 3.000 - 7.000
LekkageLekdetectie€ 300 - 500, excl. herstelling

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. De kosten variëren per situatie, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je altijd van gericht advies, prijzen op maat en een snelle oplossing. Start je aanvraag hier.

 

vochtplekken binnenmuur

 

Zelf vochtplekken op muur aanpakken of vakman?

Vochtplekken op je muur kan je prima zelf verwijderen, maar voor het achterliggende vochtprobleem heb je eigenlijk altijd een vakman nodig. Dankzij zijn expertise en ervaring profiteer je van…

 • Gericht advies: waar komen de vochtplekken op je muren vandaan en hoe los je deze op? Welke materialen zet je in? Een vakman geeft je graag gericht advies, van analyse tot uitvoering.
 • Juiste uitvoering: vochtspecialisten hebben veel ervaring en weten hoe ze te werk moeten gaan. Zo sta je ook niet voor onverwachte scenario’s en weet je ver van tevoren hoeveel de klus je gaat kosten.
 • Kwalitatieve materialen: specialisten maken enkel gebruik van de beste materialen om vochtplekken op muren weg te werken. Ook beschikken lekdetectiebedrijven over speciale hulpmiddelen die alleen zij mogen gebruiken.
 • Definitieve en snelle oplossing: laat je het werk over aan een vakman? Dan kan je zeker zijn dat het vochtprobleem niet terugkeert. Tegelijkertijd zal zo’n specialist het werk ook sneller uitvoeren.

 

Op zoek naar een ervaren vochtexpert? Vergelijk offertes!

Vochtplekken op je muren en de grotere problemen daarachter laat je best snel oplossen. Wil je zeker zijn dat het werk goed wordt gedaan en dat het vochtprobleem niet terugkeert? Kom dan vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders