Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Het is nefast voor je woning en schadelijk voor de gezondheid. Met de juiste behandeling kan je het vochtprobleem gelukkig snel, efficiënt en definitief oplossen. Hoe kan je opstijgend vocht precies herkennen? Hoe kan je het bestrijden? En hoeveel kost de vochtbestrijding? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Oorzaak opstijgend vocht
Gevolgen opstijgend vocht
Hoe opstijgend vocht behandelen?
Prijs opstijgend vocht behandelen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe opstijgend vocht herkennen?

Opstijgend vocht is grondvocht dat vanaf het maaiveld in de fundering en muren van je woning trekt. Opstijgend vocht kan zich zowel op binnenmuren als buitenmuren manifesteren. De hardnekkigheid is afhankelijk van de grondwaterstand, poreusheid van de bouwstenen en dikte van de muren.

Je kan opstijgend vocht herkennen aan:

 • vochtplekken op de binnenmuur of buitenmuur die onderaan (ter hoogte van het maaiveld) starten en langzaam verder naar boven trekken.
 • schimmels op de muur.
 • muffe geur in de ruimte.
 • muurafwerking die loskomt (verf, behang, pleisterwerk).

Vermoed je een vochtprobleem? Laat een vochtspecialist de juiste diagnose stellen. Op basis hiervan voert hij de meest aangewezen vochtbestrijdingsmethode uit. Ontvang vrijblijvend offertes.

opstijgend vocht voorbeeld

 

Oorzaak opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt voor in (oude) huizen die problemen hebben met de waterkering. Een waterkering is een waterdichte laag (roofing / diba folie) die tussen de steenlaag ter hoogte van het grondniveau zit. Als de waterkering ontbreekt, beschadigd of onderbroken is, krijg je last van optrekkend vocht.

Het grondwater krijgt vrij spel en wordt opgezogen door de fundering en muren. Het rechtstreekse gevolg zijn vochtplekken onderaan de muur, schimmel en loslatend pleisterwerk of behang.

LET OP: vochtplekken onderaan de muur kunnen ook een andere oorzaak hebben dan opstijgend vocht. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een lekkage, doorslaand vocht, … Bij een verkeerde diagnose en vochtbestrijding blijft het vochtprobleem gewoon bestaan, met nog grotere vochtschade tot gevolg. Wees dus zeker van de juiste aanpak en laat daarom altijd de juiste diagnose stellen door een vochtspecialist.

 

Gevolgen opstijgend vocht

Opstijgend vocht heeft nadelige gevolgen, niet alleen voor je woning maar ook voor je gezondheid:

 

1. Structurele schade

Schade aan binnen- en buitenmuren is één van de meest zichtbare gevolgen van optrekkend vocht. Bij opstijgend vocht aan de binnenmuren is de schade vooral visueel: loslatend pleisterwerk, schimmels, vochtplekken. Ook een muffe geur in de ruimte verraadt vaak de aanwezigheid van een vochtprobleem.

Bij buitenmuren kan opstijgend vocht structurele problemen veroorzaken aan o.a. de fundering. Ook vochtige bakstenen krijgen heel wat te verduren waardoor ze op termijn verpulveren. Door de combinatie van vochtophoping en vrieskou kunnen de gevelstenen ook barsten bij vriesweer.

 

2. Hoger energieverbruik

Door de aanwezigheid van vocht ligt de gemiddelde luchtvochtigheidsgraad in huis het hele jaar door erg hoog. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie er nodig is om de lucht op te warmen. In sommige situaties kan optrekkend vocht 5 tot 10% van de totale energiekost opslorpen.

 

3. Gezondheidsproblemen

Gezondheidsklachten gaan hand in hand met optrekkend vocht. De hoge luchtvochtigheid en aanwezigheid van schimmels veroorzaken sneller infecties aan de luchtwegen. Je bent dan ook gevoeliger voor frequente verkoudheden, gewrichtspijn of keelpijn.

 

TIP: behandel optrekkend vocht zo snel mogelijk

Om structurele schade aan je woning door opstijgend vocht te vermijden, doe je er goed aan om het vochtprobleem zo snel mogelijk aan te pakken. Merk je vochtplekken of schimmel op de muur, zie je loskomend pleisterwerk of hangt er een muffe geur in de ruimte? Schakel dan een vochtspecialist in. Hij stelt de juiste diagnose en voert de correcte methode van vochtbestrijding uit zodat je definitief van het vochtprobleem verlost bent.

Vochtdiagnose aanvragen? Kom in contact met verschillende vochtspecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Opstijgend vocht bestrijden & behandelen: 3 oplossingen

Er zijn verschillende methodes om opstijgend vocht te behandelen. Welke oplossing het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van de staat van het gebouw en je budget. Hieronder vind je de beste oplossingen om opstijgend vocht in de muur te behandelen:

1. Muren injecteren
2. Muren onderkappen
3. Ventilatiekokers plaatsen

 

1. Muren injecteren

opstijgend vocht muren injecteren

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Het principe is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt precisie en vakkennis:

 • STAP 1: gaten boren: net boven het grondniveau worden om de 10 à 12 cm gaten geboord in de muren (binnenmuur of buitenmuur).
 • STAP 2: gaten opvullen: deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. De vloeistof zal uitzetten in het metselwerk en voorkomen dat het optrekkend vocht de woning kan binnendringen. Nadat alles opgevuld is, kunnen de muren uitdrogen en opnieuw bekleed worden.

Wanneer aangeraden? Muren injecteren is de beste oplossing wanneer je snel optrekkend vocht wilt bestrijden zonder ingrijpende werken.

Prijs muren injecteren: vanaf € 100 per lopende meter. Ontvang prijzen op maat.

 

2. Muren onderkappen

opstijgend vocht muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid om grondvocht te bestrijden is door de muren te onderkappen:

 • STAP 1: sleuven frezen: eerst worden er horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd of gekapt zodat het gebouw als het ware opgetild wordt.
 • STAP 2: vochtkering aanbrengen: in de vrijgekomen ruimte wordt een vochtkering aangebracht zodat optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is. Hiervoor worden vooral kunststof waterkeringen gebruikt.

Wanneer aangeraden? Muren onderkappen is een goede optie in combinatie met grotere renovatiewerken, bv. als je je buitengevel gaat renoveren. Hoewel muren onderkappen de beste oplossing is tegen optrekkend vocht, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden:

 • Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade.
 • De muren moeten opnieuw afgewerkt worden langs beide zijden. De binnenmuur moet opnieuw gepleisterd worden en de buitenmuur moet hersteld of afgewerkt worden met een plint.
 • Er is een risico op scheuren, waardoor onderkappen enkel wordt toegepast bij grote renovatiewerken.
 • De techniek is enkel aangewezen bij vrijstaande gebouwen.

Prijs muren onderkappen: € 100 à 175 per lopende meter. Ontvang prijzen op maat.

TIP: een iets minder ingrijpende methode om een nieuwe waterkering te plaatsen is je muren onderzagen. Daarbij wordt enkel een fijne groef gefreesd ter hoogte van de plint, waarin dan de waterkering wordt geplaatst. Ook bij deze methode moeten de muren achteraf opnieuw afgewerkt worden.

3. Ventilatiekokers plaatsen

Ventilatiekokers plaatsen (fabrikant Carebrick) is een vochtbestrijdingsmethode die vooral in Nederland toegepast wordt. Het Carebrick vochtbestrijdingsysteem kan zowel op enkelsteens- als spouwmuren toegepast worden. Hoe werkt het precies? Een kort overzicht:

 • Keramische kokers: eerst worden elementen met een keramische koker in de vochtige muren geplaatst.
 • Luchtstroom: door 2 openingen in deze elementen ontstaat er een luchtstroom in de muur die door het optrekkend vocht is aangetast.
 • Koudebrug: de lucht koelt af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur trekt vervolgens naar deze koudebrug en wordt naar buiten afgevoerd.

Wanneer aangeraden? Carebrick is een goede optie als je opstijgend vocht in de buitenmuren snel wil bestrijden zonder ingrijpende werken.

Prijs ventilatiekokers plaatsen: gemiddeld € 115 per lopende meter. Ontvang prijzen op maat.

 

Wat is de beste oplossing tegen opstijgend vocht?

In theorie is onderkappen de beste oplossing omdat een kunststof waterkering 100% waterdicht is en ook toegepast wordt bij nieuwbouw woningen. Omdat de werken ingrijpend zijn en gezien de hoge kostprijs wordt het zelden toegepast bij renovatie.

De muren injecteren tegen opstijgend vocht wordt het vaakst toegepast en is ook het meest interessant als we kijken naar de verhouding tussen prijs, efficiëntie en haalbaarheid. De techniek van muren injecteren tegen vocht is al tientallen jaren oud en heeft zijn doeltreffendheid ruimschoots bewezen.

LET OP: de juiste vochtdiagnose is cruciaal om de gepaste behandeling te bepalen. Schakel daarom altijd een vochtspecialist in die de situatie ter plaatse analyseert en de correcte oplossing voorstelt. Vraag vrijblijvend een vochtdiagnose aan.

 

Opstijgend vocht behandelen prijs

De kosten om opstijgend vocht te behandelen variëren gemiddeld van € 100 tot € 175 per lopende meter (excl. btw en incl. arbeidskosten). De exacte prijs is o.a. afhankelijk van de aard en de hardnekkigheid van het vochtprobleem, de oppervlakte, eventuele niveauverschillen en de gekozen vochtbestrijdingsmethode. Bijkomende werken zoals schimmels verwijderen of het opnieuw pleisteren van muren kunnen de prijs sterk beïnvloeden.

Een overzicht van de richtprijzen:

VochtbestrijdingsmethodeGemiddelde kosten per lopende meter
(excl. btw, incl. arbeidskosten)
Muren injecterenvanaf € 100
Muren onderkappen€ 125 - 175
Ventilatiekokers€ 115

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw situatie? Via onze gratis offerteservice ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via vochtbestrijders actief in jouw buurt. Start jouw aanvraag hier.

 

FAQ: veelgestelde vragen over opstijgend vocht • Wordt opstijgend vocht gedekt door de verzekering?
  Opstijgend vocht wordt in de meeste gevallen niet gedekt door de verzekering. Doorgaans wordt het enkel gedekt wanneer het een gevolg is van een overstroming of hevige regenval. Informeer je er zeker over bij je verzekeraar want het kan verschillen per situatie.


 • Hoe ben ik er zeker van dat ik te maken heb met opstijgend vocht?

  Meestal kan je optrekkend vocht herkennen door vochtplekken op de binnenmuur of buitenmuur die onderaan, ter hoogte van het maaiveld, starten en langzaam verder naar boven trekken. Let op, die vochtplekken kunnen ook veroorzaakt worden door een ander vochtprobleem zoals doorslaand vocht, condensatievocht, …

  Om echt zeker te zijn van een correcte diagnose en behandeling schakel je best een ervaren vochtbestrijder in. Ontvang vrijblijvend advies en offertes via het offerteformulier. • Opstijgend vocht zelf behandelen of laten behandelen?

  Je hebt er alle belang bij om optrekkend vocht zo snel mogelijk te bestrijden. Om tijd uit te sparen, overweeg je misschien wel om zelf aan de slag te gaan. Toch is dit niet aangeraden:

  Zonder de juiste vakkennis is het moeilijk om vast te stellen om welk vochtprobleem het precies gaat. De kans is groot dat je de verkeerde vochtbestrijdingsmethode kiest, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Ook het risico dat je de verkeerde materialen en/of producten gebruikt als je optrekkend vocht in de muur zelf behandelt, is groter wanneer je niet thuis bent in vochtbestrijding.

  De beste manier om optrekkend vocht aan te pakken, is door een gespecialiseerde vochtbestrijder in te schakelen. Dan ben je zeker van:

  • Correcte diagnose: dankzij een grondige analyse stelt een vochtbestrijder snel de juiste diagnose.
  • Juiste vochtbestrijdingsmethode: o.b.v. jouw situatie kiest hij de meest aangewezen behandeling.
  • Professionele uitvoering: door samen te werken met een vakman ben je zeker dat de behandeling correct wordt uitgevoerd, zodat je definitief van het optrekkend vocht verlost bent.
  • Garantie op werken: bij een vakman krijg je garantie op de gebruikte producten en uitgevoerde werken. Blijkt het probleem achteraf toch niet helemaal verholpen? Dan lost de vakman dit kosteloos voor jou op.
  • Totaaloplossing: sommige professionals bieden ook bijkomende werken aan, zoals schimmel verwijderen of de muren opnieuw bepleisteren. Zo hoef je maar 1 vakman in te schakelen.
  • Verlaagd btw-tarief: is jouw woning ouder dan 10 jaar en laat je een vochtprobleem behandelen door een vakman? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten.

  Wil je zeker zijn van een definitieve oplossing? Schakel dan een gespecialiseerde vochtbestrijder in. • Waarom vraag ik best offertes aan bij meerdere vochtbestrijders?
  De tarieven van verschillende vochtspecialisten kunnen onderling sterk variëren. Daarom doe je er goed aan om prijsvoorstellen aan te vragen bij meerdere vochtbestrijders. Door goed te vergelijken kan je maar liefst enkele tientallen euro’s besparen op de eindfactuur! Ontvang gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen van vakmannen actief in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders