Opstijgend vocht: oorzaken en bestrijding

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen en kan mits een correcte aanpak volledig opgelost worden. In dit artikel ontdek je de oorzaak en de mogelijke gevolgen van opstijgend vocht, hoe je het kan herkennen en we bespreken 3 methodes om optrekkend vocht te bestrijden, met hun prijzen per lopende meter.

Snel naar: oorzaak & gevolgenopstijgend vocht herkennenhoe bestrijden?

 

hoe opstijgend vocht herkennenOpstijgend vocht: oorzaak en gevolgen

Vochtige muren komen vaak voor in oudere huizen waar geen waterkering voorzien werd ter hoogte van het grondniveau. Door de afwezigheid van deze waterkering wordt het grondvocht geabsorbeerd door de muren.

De hardnekkigheid van dit type vochtprobleem is afhankelijk van de grondwaterstand en de poreusheid en dikte van de materialen.

Opstijgend vocht kan de muurafwerking aantasten en zelfs schade aan de constructie van woningen veroorzaken.

Daarnaast kunnen vochtproblemen tot heel wat gezondheidsklachten leiden. Zo kunnen ze allergieën en klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Meer hierover in het artikel “Vochtproblemen en gezondheid“.

 

Hoe optrekkend vocht herkennen?

Optrekkend vocht kan zich zowel op binnenmuren als buitenmuren manifesteren. Er zijn verschillende symptomen die tot het vaststellen van opstijgend vocht kunnen leiden. In eerste instantie zijn vochtplekken op de muren vanzelfsprekend een duidelijke indicatie van een vochtprobleem.

Daarnaast kunnen onder meer schimmels en een muffe geur op een probleem met opstijgend vocht wijzen. Ook het loskomen van de muurafwerking (verf, behang, pleisterwerk) kan een symptoom van dit vochtprobleem zijn.

 

Opstijgend grondvocht bestrijden: 3 mogelijke methodes

Er zijn verschillende methodes om opstijgend vocht te bestrijden. Welke methode de meest geschikte is voor jouw woning, zal vooral afhangen van de staat van de woning zelf en de hardnekkigheid van het probleem.

 

1) Muur injecteren tegen opstijgend vocht

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht een halt toe te roepen is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Het principe is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt toch enige precisie en vakkennis:

Net boven het grondniveau worden gaten in de muren geboord om de 10 à 12 centimeter. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. De vloeistof zal uitzetten in het metselwerk en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen. Nadat alles opgevuld is, kunnen de muren uitdrogen en opnieuw bekleed worden.

Laat je je vochtige muren injecteren door een professionele vochtbestrijder, dan kan je je verwachten aan een prijs vanaf ongeveer 100 euro per lopende meter. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor deze vochtbestrijdingsmethode kan op deze pagina.

Lees hier meer over het injecteren van vochtige muren.

 

muur injecteren tegen opstijgend vocht

 

2) Muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid om grondvocht aan te pakken is door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd zodat het gebouw als het ware opgetild wordt. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat opstijgend vocht voorgoed verleden tijd is.

Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade. Bovendien moeten de muren ook opnieuw afgewerkt worden. Hierdoor wordt deze techniek voornamelijk toegepast bij grote renovaties.

Als je een professionele vochtbestrijder inschakelt voor het onderkappen van vochtige muren, reken dan op een gemiddelde prijs van 100 à 150 euro per lopende meter. Voor een gratis en vrijblijvend prijsvoorstel op maat van jouw project kan je terecht op de online offertepagina.

Klik hier voor meer informatie over het onderkappen van muren.

 

vochtige muur onderkappen

 

3) Carebrick vochtbestrijding

Carebrick is een innovatieve vochtbestrijdingsmethode die vooral in Nederland toegepast wordt. Hierbij worden elementen met een keramische koker in vochtige muren geplaatst.

Door twee openingen in deze elementen ontstaat er een luchtstroom in de door opstijgend vocht aangetaste muur. De lucht koelt af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur trekt vervolgens naar deze koudebrug en wordt naar buiten afgevoerd.

Het Carebrick vochtbestrijdingsysteem kan zowel op enkelsteens- en spouwmuren toegepast worden. De kosten liggen gemiddeld rond 115 euro per lopende meter.

Voor een uitgebreide uitleg over Carebrick vochtbestrijding en de voor- en nadelen ten opzichte van de andere methodes om opstijgend vocht te behandelen kan je terecht in dit artikel.

 

opstijgend vocht bestrijden

© Carebrick

 

Vochtbestrijding: vergelijk prijzen!

Wil je opstijgend vocht laten behandelen door een vakman, hou er dan rekening mee dat bovengenoemde prijzen richtprijzen zijn. Hoeveel de kosten voor het bestrijden van optrekkend vocht precies zullen bedragen, hangt onder meer af van de oppervlakte van de muren waarin het vochtprobleem zich voordoet, de hardnekkigheid van het probleem en eventuele bijkomende behandelingen zoals het verwijderen van schimmels.

Natuurlijk kunnen de tarieven van verschillende vochtbestrijders ook variëren. Daarom is het aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten in het bestrijden van opstijgend vocht. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele vochtbestrijders. Zo kan je makkelijk en snel prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding vinden.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtbestrijders