Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform
opstijgend vocht header

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Het is nefast voor je woning en schadelijk voor de gezondheid. Met de juiste aanpak kan je het gelukkig wel snel en efficiënt oplossen. Wat opstijgend vocht is en hoe je het kan herkennen en bestrijden ontdek je hier.

Snel naar: hoe herkennen?gevolgen van opstijgend vochtprijs & hoe bestrijden?

 

waterkering opstijgend vochtWat is de oorzaak van opstijgend vocht?

Opstijgend vocht komt voor in huizen die problemen hebben met hun waterkering.

Een waterkering is een waterdichte laag (roofing / diba folie) die geplaatst wordt tussen de steenlaag ter hoogte van het grondniveau.

Als de waterkering ontbreekt, beschadigd of onderbroken is, krijg je last van opstijgend vocht. Het grondwater krijgt vrij spel en wordt opgezogen door de muren. Het rechtstreekse gevolg zijn vochtplekken, schimmel en loslatend pleisterwerk of behang.

 

 

Hoe optrekkend vocht herkennen?

Optrekkend vocht kan zich zowel op binnenmuren als buitenmuren manifesteren. Er zijn verschillende symptomen die tot het vaststellen van opstijgend vocht kunnen leiden. In eerste instantie zijn vochtplekken op de muren vanzelfsprekend een duidelijke indicatie van een vochtprobleem.

Daarnaast kunnen onder meer schimmels en een muffe geur op een probleem met opstijgend vocht wijzen. Ook het loskomen van de muurafwerking (verf, behang, pleisterwerk) kan een symptoom van dit vochtprobleem zijn.

De hardnekkigheid van opstijgend vocht is afhankelijk van de grondwaterstand, poreusheid van de bouwstenen en dikte van de muren.

 

Gevolgen opstijgend vocht

1. Structurele schade

Schade aan binnen- en buitenmuren is één van de meest zichtbare gevolgen van opstijgend vocht. Langs de binnenzijde is de schade vooral visueel: loslatend pleisterwerk, schimmels, vochtplekken en/of een muffe geur.

Bij buitenmuren kan opstijgend vocht ook structurele problemen veroorzaken. Vochtige bakstenen krijgen heel wat te verduren waardoor ze op termijn gaan verpulveren. Door de combinatie van vochtophoping en vrieskou kunnen de gevelstenen ook barsten bij vriesweer.

 

2. Hoger energieverbruik

Door de aanwezigheid van vocht zal de gemiddelde luchtvochtigheidsgraad in huis het hele jaar door erg hoog liggen. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie er nodig is om de lucht op te warmen. In sommige situaties kan optrekkend vocht 5 tot 10% van de totale energiekost opslorpen.

 

3. Gezondheidsproblemen

Gezondheidsklachten gaan hand in hand met opstijgend vocht. De hoge luchtvochtigheid en aanwezigheid van schimmels veroorzaken sneller infecties aan de luchtwegen. Frequente verkoudheden, gewrichtspijn of keelpijn zijn duidelijke symptomen.

 

 

Opstijgend vocht bestrijden & behandelen: 3 oplossingen

Er zijn verschillende methodes om opstijgend vocht te bestrijden. Welke oplossing het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van de staat van het gebouw en het budget. Onderstaand vind je de beste oplossingen (hoog naar laag) om opstijgend vocht te behandelen rekening houdend met een goede prijs/kwaliteit verhouding:

 

1. Muren injecteren

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht te bestrijden is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Het principe is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt toch enige precisie en vakkennis:

muur injecteren tegen opstijgend vocht

Net boven het grondniveau worden gaten in de muren (binnenmuur of buitenmuur) geboord om de 10 à 12 centimeter.. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. De vloeistof zal uitzetten in het metselwerk en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen. Nadat alles opgevuld is, kunnen de muren uitdrogen en opnieuw bekleed worden.

Laat je je vochtige muren injecteren door een professionele vochtbestrijder, dan moet je rekenen op een prijs vanaf 100 euro per lopende meter. Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor deze vochtbestrijdingsmethode kan op deze pagina.

Lees hier meer over het injecteren van vochtige muren.

 

 

2. Muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid om grondvocht te bestrijden is door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd of gekapt zodat het gebouw als het ware opgetild wordt. In de vrijgekomen ruimte wordt een vochtkering aangebracht zodat opstijgend vocht voorgoed verleden tijd is. Vroeger werd hiervoor vaak roofing gebruikt maar omdat dit verweerd na een tijdje werkt men nu uitsluitend nog met kunststof waterkeringen.

vochtige muur onderkappen

Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade. Bovendien moeten de muren ook opnieuw afgewerkt worden langs beide zijden. De binnenmuur moet opnieuw gepleisterd worden en de buitenmuur zal hersteld moeten worden of afgewerkt worden met een plint.

Door zijn hoge kostprijs en risico op scheuren wordt onderkappen enkel toegepast bij grote renovatiewerken. Bovendien is de techniek ook enkel aangewezen bij vrijstaande gebouwen.

Als je een professionele vochtbestrijder inschakelt voor het onderkappen van vochtige muren, reken dan op een gemiddelde prijs van 125 à 175 euro per lopende meter. Voor een gratis en vrijblijvend prijsvoorstel op maat van jouw project kan je terecht op de online offertepagina.

Klik hier voor meer informatie over het onderkappen van muren.

 

 

3. Ventilatiekokers plaatsen

Ventilatiekokers (fabrikant Carebrick) is een vochtbestrijdingsmethode die vooral in Nederland toegepast wordt. Hierbij worden elementen met een keramische koker in vochtige muren geplaatst.

opstijgend vocht bestrijden
© Carebrick

Door twee openingen in deze elementen ontstaat er een luchtstroom in de door opstijgend vocht aangetaste muur. De lucht koelt af en er ontstaat een koudebrug. Het vocht in de muur trekt vervolgens naar deze koudebrug en wordt naar buiten afgevoerd.

Het Carebrick vochtbestrijdingsysteem kan zowel op enkelsteens- en spouwmuren toegepast worden. De kosten liggen gemiddeld rond 115 euro per lopende meter.

Nadeel van dit systeem is dat het enkel kan toegepast worden bij opstijgend vocht in een buitenmuur. Verder zijn de kokers ook duidelijk zichtbaar. Uitgebreide info over Carebrick vochtbestrijding met zijn voor- en nadelen tegenover andere methodes om opstijgend vocht te behandelen vind je in dit artikel.

 

Conclusie: Beste oplossing tegen optrekkend vocht?

Puur theoretisch is onderkappen de beste oplossing omdat een kunststof waterkering 100% waterdicht is en ook toegepast wordt bij nieuwbouw woningen. Gezien de hoge kostprijs, gevaar op scheuren en moeilijkheidsgraad wordt het echter zelden toegepast. De kosten voor het renoveren lopen zodanig hoog op dat het interessanter is om de muur opnieuw op te bouwen.

Kijken we naar de verhouding tussen prijs, efficiëntie en haalbaarheid, dan is injecteren de grote winnaar. De techniek van injecteren is al tientallen jaren oud en heeft zijn doeltreffendheid ruimschoots bewezen.

Als de werken uitgevoerd worden door een gespecialiseerd vochtbestrijder mag je zeker zijn dat het optrekkend vocht voorgoed verleden tijd is. Vrijblijvende diagnoses en voorstellen van erkende vochtbestrijders kan je hier ontvangen.

 

 

Vochtbestrijding uitvoeren = Prijzen vergelijken

Wil je opstijgend vocht laten behandelen door een professional, hou er dan rekening mee dat bovengenoemde prijzen een eerste indicatie zijn. Hoeveel het bestrijden van opstijgend vocht in jouw huis exact zal kosten hangt af van verschillende factoren:

  • Totale lengte van de muren
  • Dikte van de muren
  • Eventuele niveauverschillen
  • Hardnekkigheid van het probleem
  • Bijkomende werken zoals het verwijderen van schimmels, de muren opnieuw pleisteren,…

Daarnaast kunnen de tarieven van verschillende vochtbestrijders ook sterk variëren. Het is dan ook aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere vochtbestrijders die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van opstijgend vocht.

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven. Zo kan je makkelijk en snel prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding vinden. Klik hier voor meer informatie.

 

Tip: Vraag steeds naar de garantieperiode van de voorgestelde producten en geleverde diensten. Sommige fabrikanten geven extra lange garantie op een blijvende werking. Heb je nadien toch nog problemen bij je binnenmuur of buitenmuur, dan komt de vochtbestrijder dit probleemloos oplossen.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders