Vochtproblemen? Vergelijken loont!
Vraag hier online offertes aan.

Opstijgend vocht behandelen

Opstijgend vocht is een vervelend probleem dat vaak voorkomt bij oudere huizen en constructies die verkeerd gebouwd werden. Het is één van de meest voorkomende vochtproblemen en kan mits een correcte aanpak volledig opgelost worden.

In dit artikel vind je een overzicht van de oorzaken en gevolgen van opstijgend vocht, hoe je het best kan aanpakken en wat de gemiddelde prijs is van het onderkappen of injecteren van de muren.

 

Oorzaken van opstijgend vocht

Vochtige muren komen vaak voor in oudere huizen waar geen waterkering voorzien werd ter hoogte van het grondniveau. Door de afwezigheid van deze waterkering wordt het grondvocht geabsorbeerd door de muren die het op hun beurt afgeven aan het pleisterwerk.

De hardnekkigheid van dit type vochtprobleem is afhankelijk van de poreusheid van de materialen, dikte van de materialen en de grondwaterstand.

Muren en funderingen die niet voorzien zijn van een vochtkering kunnen zo’n 300 liter water opnemen per kubieke meter metselwerk. De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk en kunnen structurele schade aanbrengen wanneer het vochtprobleem niet tijdig wordt aangepakt.

 

 

Opstijgend grondvocht behandelen door het injecteren van muren

De meest gebruikte methode om opstijgend vocht een halt toe te roepen is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Het principe is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt toch enige precisie en vakkennis:

opstijgend vocht injecteren

Net boven het grondniveau worden gaten in de muren geboord om de 10 centimeter. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. De vloeistof zal zich uitzetten in het metselwerk en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen. Nadat alles opgevuld is kunnen de muren uitdrogen en opnieuw bekleed worden. De kostprijs om muren te injecteren hangt af van de oppervlakte, dikte van de muren en hardnekkigheid. Hieronder vind je een indicatie van prijzen terug:

 

Muren laten injecteren door een vochtbestrijder

Wanneer je jouw vochtige muren laat injecteren door een deskundige vochtexpert mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 100 euro per lopende meter. Zijn extra behandelingen nodig zoals een vochtscherm plaatsen of schimmel verwijderen, dan kan de prijs al snel een pak hoger liggen. Vrijblijvend diagnoses en offertes aanvragen bij vochtbestrijders? Maak nu gebruik van onze online offerteservice.

 

Zelf muren injecteren

Opstijgend vocht zelf behandelen

Ben je handig en een echte doe-het-zelver, dan kan je de muren ook zelf behandelen met een vochtwerende gel. De prijs per lopende meter begint hier vanaf 60 euro.  Dit is exclusief werkuren en werkmaterialen. Info over zelf muren injecteren vind je hier.

 

 

Muren onderkappen

Een tweede mogelijkheid om grondvocht aan te pakken is door de muren te onderkappen. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd zodat het gebouw als het ware opgetild wordt. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat opstijgend vocht voorgoed verleden tijd is.

Muren onderkappen zorgt voor heel wat stof en schade waardoor deze techniek zelden wordt toegepast bij bewoonde huizen. Onderkapping is vooral populair bij grondige renovaties. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Grondvocht laten behandelen: offertedienst

Er zijn heel wat firma’s gespecialiseerd in het behandelen van opstijgend vocht en andere gerelateerde vochtproblemen. Om zeker te zijn van de beste kwaliteit aan de beste prijs is het dan ook aangeraden verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en vergelijk vrijblijvend prijzen en diagnoses van verschillende vochtspecialisten. Klik hier voor meer informatie.