Carebrick vochtbestrijding: werking & kosten
Het Carebrick-systeem is een manier van vochtbestrijding waarbij keramische kokers in de vochtige muren geplaatst worden. Zo ventileren de muren en ontstaat er een verdampingsproces zodat vocht uit de muur verdwijnt. Ontdek hier de werking, voor- en nadelen en kosten van Carebrick.
Snel naar: plaatsing – werking – kosten – voordelen – nadelen – FAQ
Opgelet! Het Carebrick systeem wordt voornamelijk in Nederland toegepast. In België is injecteren de meest toegepaste methode om opstijgend vocht tegen te gaan. Dit omdat deze techniek de meeste garanties biedt op een totale halt van het vochtprobleem. Vrijblijvende analyses en offertes kan je onderaan deze pagina aanvragen.
Hoe werkt het Carebrick systeem?
Bij het Carebrick-systeem worden elementen met een keramische koker in een vochtige muur geplaatst. De elementen worden op een hoogte van ongeveer 35 centimeter boven het maaiveld geplaatst en de afstand ertussen bedraagt ongeveer een halve meter.
De Carebrick elementen worden over het hele buitenoppervlak van de gevel geplaatst. Deze vochtbestrijdingsmethode kan zowel bij enkelsteens- als spouwmuren toegepast worden.
Werking
– Via de opening van het element (opening: 1, element: 4) stroomt de buitenlucht (2) binnen in de luchtkamers (3).
– Door de aanwezigheid van een tweede opening (5) ontstaat een luchtdoorstroming. Door een verdampingsproces koelt de lucht af; er ontstaat een koudebrug (6).
– Het vocht in de muur (7) trekt naar deze koudebrug en wordt door de luchtstroom naar buiten afgevoerd (9). Ook vocht aan de binnenzijde van de muur (10) wordt afgevoerd.
Het komt er dus op neer dat vochtige muren bij het Carebrick systeem geventileerd worden. Het vocht wordt aangetrokken naar de koudebrug en wordt vervolgens afgevoerd. Dit betekent ook een daling van de luchtvochtigheid in huis. De binnenlucht is dan gemakkelijker te verwarmen omdat hij droger is.
Als je te maken hebt met vochtige muren en je hier niets tegen doet, zal je te kampen hebben met hogere stookkosten. Vochtige lucht is namelijk moeilijker te verwarmen en de vochtige muren isoleren minder goed en absorberen de warmte in plaats van ze naar de te verwarmen ruimte terug te stralen.
Kosten Carebrick vochtbestrijding
Wil je vochtbestrijding volgens het Carebrick systeem kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zullen zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aard van het vochtprobleem en de grootte van het project.
Gemiddeld gesproken mag je voor het toepassen van het Carebrick systeem op een spouwmuur of enkelsteens muur rekenen op een prijs van ongeveer 115 euro per lopende meter.
Wat zijn de voordelen?
Het bestrijden van vochtproblemen brengt verschillende voordelen met zich mee. Denk hierbij aan lagere stookkosten, een aangenamer woonklimaat en het vermijden van schimmels. Vocht in huis brengt overigens ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Een tijdige en efficiënte bestrijding is dus nodig.
De vochtbestrijding van Carebrick zorgt ervoor dat vochtproblemen in muren definitief opgelost worden. Het systeem is bovendien snel te plaatsen en ook erg breed toepasbaar: het kan een oplossing bieden voor verschillende soorten vochtproblemen in muren, zoals bijvoorbeeld opstijgend of doorslaand vocht.
Hieronder vind je alvast enkele voordelen ten opzichte van het injecteren en onderkappen van muren, twee vaak toegepaste bestrijdingsmethodes van opstijgend vocht:
Voordelen t.o.v. muur injecteren
1) Het Carebrick systeem maakt geen gebruik van chemische middelen. Bij het injecteren van muren wordt er een chemische gel in een vochtige muur geïnjecteerd ter bestrijding van opstijgend vocht.
2) Bij muurinjectie is er het risico op een ongelijkmatige verdeling van het vochtbestrijdingsproduct. Dit zou natuurlijk een inefficiënte vochtbestrijding zijn.
3) Bij muren met een zwaar vochtprobleem kan het voorkomen dat het niet mogelijk is om voldoende vochtwerende gel te injecteren omdat de muur zodanig verzadigd met vocht is.
Voordelen t.o.v. muur onderkappen
1) Het plaatsen van de elementen en de keramische kokers van het Carebrick systeem is vanuit bouwkundig perspectief een pak minder ingrijpend dan het onderkappen van muren.
2) De plaatsing van Carebrick kan op ongeveer 1 dag tijd gebeuren. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het project. Het onderkappen van muren is veel tijdrovender en arbeidsintensiever.
3) Na het onderkappen van muren is een nieuwe muurafwerking nodig, bij Carebrick is dit niet het geval. Je kan de elementen wel in dezelfde kleur als je gevel schilderen om ze minder opvallend te maken.
Nog enkele veelgestelde vragen
Tot slot vind je hier nog enkele veelgestelde vragen over Carebrick.
Wanneer kan je resultaat verwachten?
Dit is onder meer afhankelijk van de opbouw van de muur en de ernst van de vochtproblemen. Massieve muren zullen bijvoorbeeld minder snel drogen en natuurlijk duurt het langer om resultaten te zien bij erg vochtige muren dan bij muren met kleinere vochtproblemen.
Je kan ervan uitgaan dat je na een jaar al resultaten zal zien, al kan het bij zware vochtproblemen wel wat langer duren.
Zijn er ook nadelen verbonden aan deze vochtbestrijdingstechniek?
Vochtbestrijding is vaak een delicate klus die je best laat uitvoeren door een professional. Dit zal dus ook een stevig prijskaartje met zich meebrengen.
Daarnaast kunnen sommigen de elementen langs de buitenzijde van de woning als een esthetisch nadeel ervaren. Je kan deze zoals reeds gezegd schilderen in dezelfde kleur als je buitenmuur om ze zo weinig mogelijk te doen opvallen.
Moeten de Carebrick elementen onderhouden worden?
Voor een goede werking van het systeem is het belangrijk dat de doorstroming van de lucht niet verhinderd wordt. De openingen in de elementen moeten dus vrij blijven. Je verwijdert dus best tijdig eventuele obstakels zoals spinnenwebben.
Kan je Carebrick gedeeltelijk plaatsen?
Als je vochtprobleem in eerste instantie beperkt is tot bijvoorbeeld één muur, zou je kunnen denken dat het volstaat om alleen deze muur van de Carebrick elementen te voorzien. Met het oog op het kunnen bieden van garantie moeten echter alle buitenmuren van het systeem worden voorzien.