Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kelderdrainage: Soorten drainage pompen & prijzen

Heb je last van plassen water in de kelder, dan is een drainagesysteem aangewezen. Deze kunnen heel basic zijn maar je kan ze ook zodanig integreren dat zowel vloeren als wanden perfect droog blijven. Een overzicht van alle soorten kelderdrainage met hun bijhorende kostprijs bespreken we hier.

Offertes op maat kan je hier aanvragen.

 

Soorten kelderdrainage

Er zijn verschillende methoden om vocht te draineren. De meest toegepaste vormen zijn rand-, vloer- en wanddrainage. Welke optie het meest geschikt is voor jouw kelder hangt af van de situatie:

 

1. Randdrainage

Wanneer vocht infiltreert bij de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken (kimnaad), is randdrainage een goede optie. Het gaat in dit geval vaak om een betonnen vloer en een bakstenen muur. Het grondwater kan niet door het beton omhoog komen, maar probeert zich een weg te banen via het cement bij de kimnaad.

Drainage kelder

Bij een randdrainage wordt er, op de vloer onderaan de wanden van de kelder, een stenen goot geplaatst die voorzien is van een waterdichte cementering. Water dat via de kimnaad omhoog komt, komt dan in deze goot terecht en wordt naar een verzamelput geleid. Het water in deze put wordt met behulp van een pomp verder afgevoerd naar een afvoerkanaal (bijvoorbeeld het riool).

Randdrainage is alleen mogelijk bij een onbeschadigde betonnen vloer en kan niet worden toegepast bij een zuigende (poreuze) vloer. Bij een zuigende vloer is vloerdrainage de aangewezen methode.

 

 

2. Vloerdrainage kelder

Wanneer vocht (onder hoge druk van het grondwater) in de vloer van de kelder infiltreert, kiest men doorgaans voor een vloerdrainage. De vloer van de kelder wordt dan voorzien van een noppenmembraan.

noppenmenbraan kelderdrainage

Door de speciale structuur van het membraan wordt het water via allerlei kanaaltjes naar een verzamelput geleid.  Een waterpomp die in de put is geplaatst, zorgt ervoor dat het grondwater afgepompt wordt via een afvoerkanaal. Dergelijke waterpompen zijn vaak van sensoren voorzien zodat ze automatisch hun werk kunnen doen.

Bovenop de noppenfolie kan een nieuwe vloer van beton worden gelegd. De noppenfolie is zeer sterk en het grondwater blijft dus onder de nieuwe vloer netjes afgevoerd worden. Op deze wijze blijft de nieuwe vloer droog en is het vochtprobleem verholpen. Om zeker te zijn van een waterdicht resultaat worden deze werken best uitgevoerd door gespecialiseerde vochtbestrijders. Deze analyseren ook of een vloerdrainage wel de aangewezen methode is. Een diagnose met vrijblijvende offerte kan je hier aanvragen.

 

 

3. Wanddrainage (box in box)

Wanneer de wanden van een kelder in hoge mate geïnfiltreerd worden door vocht, en dit niet opgelost kan worden door de methode van bekuiping, is wanddrainage een goede optie. Hierbij worden (net als bij vloerdrainage) de wanden van de kelder voorzien van een noppenmembraan. Voor dit membraan wordt dan een nieuwe wand aangebracht. Water dat nu door de oude wand infiltreert, komt in het het membraan terecht en wordt door de kanaaltjes naar het grondmembraan getransporteerd.

Bepleisteren na plaatsing drainage in de kelder

Wanddrainage wordt altijd in combinatie met vloerdrainage toegepast, omdat het vocht via de vloer afgevoerd moet kunnen worden. Omdat zowel de vloer als de wanden voorzien worden van een nieuwe vloer en wand, spreekt met ook wel van een ‘box in box’-systeem.

De membranen worden na de plaatsing waterdicht bepleisterd. Met dit type drainage ziet je kelder er weer als nieuw uit en heb je geen last meer van vochtplekken op de muur of vloer.

 

 

Drainage de beste oplossing bij een vochtige kelder?

Een volledige bekuiping of drainage is niet altijd noodzakelijk. Het kan best zijn dat er slechts enkele scheuren verantwoordelijk zijn voor het vochtprobleem in de kelder. Ook vochtinfiltratie van leidingen en afvoerbuizen is perfect mogelijk.

Om geen onnodige kosten te maken, doe je er goed aan verschillende vochtbestrijders te contacteren. Zij analyseren gratis de situatie en stellen op basis van hun bevindingen een vrijblijvend voorstel op maat op. Gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw regio kan je hier vinden.

 

 

Tip: Denk ook aan ventilatie!

Vochtbestrijding en ventilatie gaan altijd hand in hand. Een slechte ventilatie leidt onherroepelijk toch condensvorming. Mocht je de kelderruimte gaan gebruiken als opslagruimte of extra leefruimte, dan kan een mechanische ventilatie (type C) uitkomst bieden. Met een dergelijk ventilatiesysteem zorg je ervoor dat er een goede luchtcirculatie ontstaat.

Een ventilatiesysteem in combinatie met een kelderdrainage zal zorgen voor een droge ruimte zonder muffe geuren. Een professionele firma adviseert je over de mogelijkheden.

 

 

 

Prijs kelderdrainage

De kosten van een kelderdrainage zijn grotendeels afhankelijk van de gekozen methode. Zo is een randdrainage bijvoorbeeld minder complex dan een vloer- of wanddrainage. Reken voor een drainage van een gemiddelde kelder op startprijzen van ongeveer 2500 euro. Bij complexe vochtproblemen kunnen de kosten oplopen tot 10.000 euro of meer. Ook de moeilijkheidsgraad van de werken, de ernst van het vochtprobleem en de totale oppervlakte van de kelder spelen een rol bij het berekenen van de kosten.

Voor het draineren van je kelder schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Dan kan je rekenen op een juiste analyse en een correcte uitvoering van de werken. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in vochtbestrijding. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.

 

 

Vochtprobleem in kelder? Vraag hier offertes en diagnose

Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 gespecialiseerde vochtbestrijders actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders