Murenvochtig.be

Kelderdrainage: mogelijkheden en aandachtspunten

Wanneer vocht in grote hoeveelheden aanwezig is in de kelder, wordt dit best afgevoerd met behulp van een drainagesysteem. Er zijn verschillende methoden om vocht te draineren. De meest toegepaste vormen zijn rand-, vloer- en wanddrainage. Een overzicht van hun werking en kostprijs vind je hieronder.

 

1. Randdrainage

Wanneer vocht infiltreert bij de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken (klimnaad), is randdrainage een goede optie. Het gaat in dit geval vaak om een betonnen vloer en een bakstenen muur. Het grondwater kan niet door het beton omhoog komen, maar probeert zich een weg te banen via het cement bij de klimnaad.

Bij een randdrainage wordt er, op de vloer onderaan de wanden van de kelder, een stenen goot gemetseld die voorzien is van een waterdichte cementering. Water dat via de klimnaad omhoog komt, komt dan in deze goot terecht en wordt naar een verzamelput geleid. Het water in deze put wordt met behulp van een pomp verder afgevoerd naar een afvoerkanaal (bijvoorbeeld het riool). Randdrainage is alleen mogelijk bij een onbeschadigde betonnen vloer en kan niet worden toegepast bij een zuigende (poreuze) vloer. Bij een zuigende vloer is vloerdrainage de aangewezen methode.

 

Randdrainage kelder

 

2. Vloerdrainage

Wanneer vocht (onder hoge druk van het grondwater) in de vloer van de kelder infiltreert, kiest men doorgaans voor een vloerdrainage. De vloer van de kelder wordt dan voorzien van stroken met een noppenmembraan. Door de speciale structuur van het membraan wordt het water via allerlei kanaaltjes naar een verzamelput geleid.

Een waterpomp die in de put is geplaatst, zorgt ervoor dat het grondwater afgepompt wordt via een afvoerkanaal. Dergelijke waterpompen zijn vaak van sensoren voorzien zodat ze automatisch hun werk kunnen doen. Bovenop de noppenfolie kan een nieuwe vloer van beton worden gelegd. De noppenfolie is zeer sterk en het grondwater blijft dus onder de nieuwe vloer netjes afgevoerd worden. Op deze wijze blijft de nieuwe vloer netjes droog en is het vochtprobleem vaak verholpen.

 

Drainage vloer kelder

 

3. Wanddrainage (box in box)

Wanneer de wanden van een kelder in hoge mate geïnfiltreerd worden door vocht, en dit niet opgelost kan worden door de methode van bekuiping, is wanddrainage een goede optie. Hierbij worden (net als bij vloerdrainage) de wanden van de kelder voorzien van een noppenmembraan. Voor dit membraan wordt dan een nieuwe wand aangebracht. Water dat nu door de oude wand infiltreert, komt in het het membraan terecht en wordt door de kanaaltjes naar het grondmembraan getransporteerd.

Wanddrainage wordt altijd in combinatie met vloerdrainage toegepast, omdat het vocht via de vloer afgevoerd moet kunnen worden. Omdat zowel de vloer als de wanden voorzien worden van een nieuwe vloer en wand, spreekt met ook wel van een ‘box in box’-systeem. Met dit type drainage ziet je kelder er weer als nieuw uit en heb je geen last meer van vochtplekken op de muur of vloer.

 

Wand drainage kelder

 

Gaten en scheuren dichten voorkomt onnodige drainage

Een volledige bekuiping of drainage is niet altijd noodzakelijk. Het kan best zijn dat er slechts enkele scheuren verantwoordelijk zijn voor het vochtprobleem in de kelder. Ook vochtinfiltratie van leidingen en afvoerbuizen is perfect mogelijk. Om geen onnodige kosten te hebben, doe je er goed aan verschillende vochtbestrijders te contacteren. Vrijblijvend prijzen aanvragen kan je doen via onze online offerteservice.

 

 

Ventilatie

Vochtbestrijding en ventilatie gaan altijd hand in hand. Een slechte ventilatie leidt onherroepelijk toch condensvorming. Mocht je de kelderruimte gaan gebruiken als opslagruimte of extra leefruimte, dan kan een mechanische ventilatie (type C) uitkomst bieden. Met een dergelijk ventilatiesysteem zorg je ervoor dat er een goede luchtcirculatie ontstaat. Een ventilatiesysteem in combinatie met een kelderdrainage zal zorgen voor een droge ruimte zonder muffe geuren.

Benieuwd naar een prijs op maat voor het plaatsen van ventilatie in jouw woning?
✓ Vraag hier gratis offertes aan en bestrijd zo het vocht in je huis.

 

 

Prijzen kelderdrainage

De kosten van een kelderdrainage zijn onder meer afhankelijk van de gekozen methode. Een randdrainage is bijvoorbeeld minder complex dan een vloer- of wanddrainage. Reken voor een drainage van een gemiddelde kelder op startprijzen van ongeveer 3.000 euro, maar de kosten kunnen oplopen tot 10.000 euro of meer. Ook de moeilijkheidsgraad van de werken, de ernst van het vochtprobleem en de totale oppervlakte van de kelder spelen een rol bij het berekenen van de kosten.

Voor het draineren van je kelder schakel je best een professionele vochtbestrijder in. Dan kan je rekenen op een juiste methode keuze en een correcte uitvoering van de werken. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in vochtbestrijding. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders