dryzone-injecteren

Dryzone kopen: Gebruik en ervaringen

Dryzone is een uiterst effectief middel tegen opstijgend vocht. In dit artikel lees je meer over de werking van dit product en hoe je het moet gebruiken.

 

Dryzone injecteren

Dryzone is een vloeibare gel die je handmatig met een kitspuit in een reeks boorgaten moet spuiten. Het middel bevat siloxanen en silanen. Deze vochtwerende ingrediënten werpen na enige tijd een chemisch vochtscherm op in het steenwerk, waardoor opstijgend vocht niet verder kan migreren. De gel is verkrijgbaar in standaard kokers van 310ml (deze passen in een standaard kitspuit) of in foliecartouches van 600ml (aangepast Dryzone pistool nodig).

 

Wat is het nut van injecteren?

De oorzaak van vochtige muren is veelal opstijgend vocht. Dit is grondvocht dat door het ontbreken van een effectieve vochtkering ongehinderd in de muren van een gebouw kan trekken. Door capillaire processen in het steenwerk stijgt het vocht letterlijk omhoog. Op die manier veroorzaakt het allerlei vervelende problemen zoals afbrokkelend pleisterwerk, schimmels, afbladderende verflagen, vochtplekken en zoutuitbloei. Door de muur te injecteren met een vochtwerend middel breng je als het ware een chemisch vochtscherm in de muur aan, zodat vocht niet langer naar boven kan trekken.

 

Hoe dryzone injecteren?

Voordat het hydrofoberende middel geïnjecteerd kan worden in de muur, moet er eerst een reeks gaten geboord worden over de gehele lengte van de muur. Deze gaten worden op een tussenafstand van 10 cm aangebracht. De doorsnede van het boorgat is 12mm. De diepte is afhankelijk van de dikte van de muur. Standaard houdt men de volgende boordiepte aan: dikte van de muur min 2 cm. Na het boren kunnen de gaten gevuld worden met het dryzone product. Dit gaat vrij eenvoudig met een kitspuit of een speciaal kitpistool. De benodigde hoeveelheid hangt af van de lengte en de dikte van de muur. Nadat alle gaten gevuld zijn, kan het voegwerk weer netjes hersteld worden en zijn de boorgaten niet meer zichtbaar. Wanneer het niet mogelijk is om in het voegwerk te boren, mogen de gaten ook in het steenwerk zelf worden aangebracht.

 

dryzone werkwijze

© Dryzone

 

Welke muren zijn geschikt voor Dryzone injectie?

De volgende steensoorten zijn geschikt voor injectie met een Dryzone product:

• Baksteen (gaten komen in het horizontale voegwerk)
• Natuursteen (gaten worden tweezijdig geboord in de voeg)
• Betonblokken (zowel holle als volle betonblokken)
• Gevelsteen
• Holle bakstenen of snelbouwstenen (de gel blijft goed op zijn plaats zitten en loopt niet in de stenen)
• Silicaatsteen
• Chape of zandcement ondervloer (gaten worden verticaal tot op het dragende beton geboord)

 

Muren die opgebouwd zijn uit gipsblokken kan je niet hydrofoberen (injecteren). In ieder geval niet met een product op basis van silanen of siloxanen. Het gips zal altijd enige hoeveelheid vocht blijven transporteren. Cellenbeton kan je daarentegen wel effectief behandelen tegen opstijgend vocht.

 

Afwerking van zeer vochtige muren

Nadat een muur geïnjecteerd is, kan het nog lange tijd duren voordat deze volledig uitgedroogd is. Zo heeft een muur van 10 cm dik gemiddeld 5 maanden nodig om goed uit te kunnen drogen. Hoe dikker de muur, hoe langer het droogproces duurt (ongeveer 1 maand droogtijd per 2cm muurdikte). Het kan ook voorkomen dat de muur door de aanwezigheid van hoge concentraties hygroscopische zouten nog steeds niet goed is opgedroogd. Deze zouten blijven vocht aantrekken en ze zijn niet te neutraliseren. In zeer vochtige ruimtes is het daarom vaak nodig om het oude pleisterwerk volledig te verwijderen en hier een vochtwerende wapeningslaag (vlies of noppenfolie) op aan te brengen. Hierop kan dan de uiteindelijke afwerklaag komen.

 

dryzone

© Dryzone

 

Dryzone injectiegel kopen: Prijzen

De standaard kokers van 310ml kosten gemiddeld €35 per stuk. Ze zijn voornamelijk geschikt voor kleine projecten met muurdiktes tot maximaal 30cm. De foliecartouches van 600ml kosten ongeveer €64 per stuk.

 

Zelf doen of laten doen?

Het injecteren van muren is zeker niet de eenvoudigste doe-het-zelf klus. Je weet dus best wat je doet als je beslist om het zelf te doen. Bovendien duurt het enige tijd voor het resultaat zichtbaar wordt. Als je het injecteren van de muren niet volledig correct zou gedaan hebben, zou je dit pas maanden later zien omdat je dan pas het resultaat van de klus kan merken.

Het is dus verstandig om het injecteren van muren over te laten aan een professional. Op onze offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde vochtbestrijders.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een erkend vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vochtbestrijders