Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

De vochtmeter: onmisbaar bij bouwen of renoveren

Met een vochtmeter weet je meteen hoe vochtig je muren, gyproc of vloeren zijn. Waarom dat belangrijk is? Zowel voor de kwaliteit van je woning als je gezondheid. Te veel vocht veroorzaakt schimmel, afbladderende verf, vuile plekken op je muren of ademhalingsproblemen. Een vochtmeter geeft je meteen een idee van de ernst van je vochtprobleem zodat je tijdig een vochtexpert kan contacteren om het probleem op te lossen.

 

vochtmeter Soorten vochtmeters

Maar hoe meet je de vochtigheid van een muur? … Met een vochtigheidsmeter natuurlijk!

Er zijn verschillende soorten vochtmeters op de markt. Enerzijds zijn er destructieve vochtmeters waarbij je de steekpennen in het materiaal duwt. Omdat deze lichtjes je muur of materiaal beschadigen, worden ze meestal gebruikt tijdens de ruwbouw of bij renovatie. Hou je je pasgeverfde muur liever intact? Dan gebruik je beter de niet-destructieve variant waarbij je de meetkop gewoon tegen de wand aanduwt.

 

De hygrometer meet dan weer de luchtvochtigheid in een ruimte. Dat is belangrijk voor je gezondheid. De ideale relatieve luchtvochtigheid bedraagt tussen 45 en 65%. Is de luchtvochtigheid lager, dan voelt je huid droger aan en krijg je ademhalingsmoeilijkheden. Boven de 65% transpireer je sneller en ontstaat er sneller schimmel.

 

Waarvoor een vochtigheidsmeter gebruiken?

Dit zijn de toepassingen waarvoor een vochtigheidsmeter het vaakst gebruikt wordt:

 • Opsporen van lekken
 • Controle van pleisterwerk in functie van schilderen of behangen
 • Luchtvochtigheid meten
 • Vochtigheid van de vloer meten, bijvoorbeeld om parket of laminaat te leggen
 • Waterdicht maken van de kelder
 • Vocht meten van brandhout
 • Controleren van houten meubels
 • Tuin- en landbouw: meten van grondvochtigheid

 

Welke vochtmeter kiezen?

Zo’n vochtmeter kan een hele hap uit je budget betekenen. Prijzen gaan als snel van € 50 voor de goedkoopste modellen tot € 600 à 700 voor een meter van professionele kwaliteit. Voor een standaard vochtmeter van degelijke kwaliteit moet je rekenen op  150 tot 250. Wil je verbouwen, behangen of je kelder waterdicht maken, dan zorg je er maar beter voor dat je in het bezit bent van een degelijke vochtigheidsmeter.

Bekijk hier onze modellen in de webshop.

 

Hoe kan ik een vochtprobleem oplossen?

De behandeling van vocht in huis hangt natuurlijk af van de oorzaak. Zo zijn opstijgend grondvocht en slecht pleisterwerk de klassieke boosdoeners. Wees je er echter steeds bewust van dat een vochtmeter slechts het vochtpercentage aan de oppervlakte meet en niets zegt over mogelijke vochtproblemen in de diepte. De vochtmeter geeft je een indicatie over een mogelijk probleem.

Daarom is een correcte diagnose van vitaal belang. Door een vochtexpert in te huren kan je er zeker van zijn dat de metingen precies en accuraat zijn. Via gespecialiseerde technieken zoals een hoogfrequentieveld of de calciumcarbidetest gaan ze heel nauwkeurig na waar het probleem zich bevindt. Via een behandelingsplan op maat is je vochtprobleem op professionele wijze voltooid verleden tijd.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders