Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vochtmeter

Met een vochtmeter kan je het vochtgehalte in de lucht, in je muren, in gyproc, in vloeren… meten. Een goede vochtigheidsgraad is namelijk belangrijk voor zowel de kwaliteit van je woning als je gezondheid. In dit artikel lees je meer over de toepassingen van vochtmeters, de soorten vochtmeters, de werking, de prijs en wat je kan doen bij een te hoog vochtgehalte.

Ga snel naar: 
Soorten vochtmeters
Hoe vochtmeter aflezen?
Vochtmeter prijs
Vocht in huis oplossen
Veelgestelde vragen vochtmeter
Vergelijk offertes van vochtexperts

 

 

Waarvoor een vochtmeter gebruiken?

Met een vochtigheidsmeter meet je de luchtvochtigheidsgraad in een ruimte of het vochtgehalte in bepaalde oppervlakken of materialen. Een vochtmeter wordt het vaakst gebruikt voor de volgende toepassingen:

 • Lekken opsporen
 • Pleisterwerk controleren in functie van schilderen of behangen
 • Luchtvochtigheid van een ruimte meten
 • Vochtigheid van de vloer meten, bv. om parket of laminaat te leggen
 • Kelder waterdicht maken
 • Vocht meten van brandhout
 • Houten meubels controleren
 • Grondvochtigheid meten in tuin- en landbouw

Op zoek naar een vochtmeter? In onze webshop vind je een breed aanbod aan vochtmeters die je uitgebreid kan vergelijken om zo de beste keuze te maken. Ontdek het aanbod aan vochtmeters.

vochtmeter muur

 

Soorten vochtmeters

Hoe werkt een vochtmeter nu? Er zijn verschillende soorten vochtmeters op de markt, die elk hun eigen werking en toepassingen kennen. We zetten 3 soorten vochtmeters op een rij:

 

1. Destructieve vochtmeter (voor muren, de vloer, het plafond…)

Destructieve vochtmeters worden gebruikt om het vochtgehalte in bepaalde oppervlakken te meten. Deze vochtmeters hebben twee steekpennen die je in een oppervlak of materiaal kan duwen. Die pinnen meten dan het vochtgehalte, dat nadien verschijnt op het scherm. Omdat deze vochtmeter je muur of materiaal lichtjes kan beschadigen, zijn ze ideaal voor onafgewerkte oppervlakten en worden ze meestal gebruikt om het vocht in de muren, de vloer, het plafond… te meten tijdens de ruwbouw of bij renovatie.

 

2. Niet-destructieve vochtmeter (voor muren, de vloer, het plafond…)

Ook niet-destructieve vochtmeters kan je gebruiken om het vochtgehalte in oppervlakken of materialen te meten. Bij deze vochtmeter duw je de meetkop echter gewoon tegen het oppervlak aan en beschadig je dit dus niet. Daarom zijn deze toestellen vooral geschikt voor afgewerkte muren, vloeren, plafonds…

 

3. Hygrometer (voor ruimtes)

Een hygrometer kan je dan weer gebruiken om de luchtvochtigheid in huis te meten. Je plaatst de vochtmeter gewoon in de ruimte en na een tijdje kan je het vochtgehalte in de lucht aflezen.

Een goede luchtvochtigheid is belangrijk voor je gezondheid. De ideale relatieve luchtvochtigheid bedraagt tussen 40 en 60%. Is deze lager dan 40%, dan voelt je huid droger aan en krijg je ademhalingsmoeilijkheden. Boven de 60% transpireer je sneller, ontstaat er sneller schimmel of andere schade aan je woning en kan je te maken krijgen met allerlei gezondheidsproblemen.

 

Welke vochtmeter kopen?

Wat nu de beste vochtmeter is, hangt af van wat en waar je precies wil meten. Ben je bezig met een renovatie en zoek je een vochtmeter voor je muren? Dan is een destructieve vochtmeter aangewezen. Wil je het vocht in je afgewerkte muur meten? Dan is een niet-destructieve vochtmeter de beste optie. Om de luchtvochtigheid te meten in je woning, gebruik je dan weer best een hygrometer.

Vochtmeter kopen? In de webshop bieden we verschillende vochtmeters aan met elk hun toepassingen en eigenschappen. Neem een kijkje in de webshop en vergelijk vochtmeters.

 

Hoe vochtmeter aflezen?

Hoe kan je nu de vochtigheidsgraad aflezen van je vochtmeter? En hoe interpreteer je de resultaten van je vochtmeting? Dat hangt af van de soort vochtmeter die je hebt gebruikt:

 • Destructieve of niet-destructieve vochtmeter: deze toestellen hebben een schermpje waarop je het vochtgehalte van je oppervlak kan aflezen na de vochtmeting. Bij de standaard modellen krijg je een groen, oranje of rood led-lampje te zien. Vaak komt er op het scherm ook een minimum, maximum en gemiddelde waarde van het gemeten oppervlak.
 • Hygrometer: een hygrometer heeft ook een digitale display waarop je de luchtvochtigheid eenvoudig kan aflezen. Die luchtvochtigheid wordt uitgedrukt met een percentage en ligt idealiter tussen 40 en 60%. Boven de 60% betekent een te hoge luchtvochtigheid. Daardoor kan je last krijgen van vochtproblemen. Een resultaat lager dan 40% wijst dan weer op een te lage luchtvochtigheid, wat kan leiden tot een droge keel, droge ogen…

 

Wat als het vochtgehalte te hoog is?

Als de vocht meter aangeeft dat de vochtigheidsgraad van een bepaald oppervlakte of de luchtvochtigheid te hoog is, kan dat wijzen op een vochtprobleem. Je kan dan te maken krijgen met heel wat nadelige gevolgen zoals rottend hout, vochtplekken, afbladderende verf, schimmels, een muffe geur in huis… Daarom is het zaak om snel in te grijpen en het vochtprobleem grondig aan te pakken.

Schakel een vochtexpert in! Een vochtspecialist kan de precieze oorzaak van het te hoge vochtgehalte vaststellen en een gepaste oplossing voorstellen. Ontvang vrijblijvend advies en voorstellen op maat van verschillende vochtexperts via onze offerteservice.

 

vochtigheidsmeter

 

Vochtmeter prijs

Voor een vochtmeter betaal je gemiddeld tussen € 150 en 350. Er zijn echter goedkope modellen waarbij de prijzen al beginnen vanaf € 15. Voor de duurdere toestellen van professionele kwaliteit kunnen die prijzen oplopen tot € 600 à 700. De prijs hangt dus af van een aantal factoren zoals de soort vochtmeter, het merk, de kwaliteit… In de tabel hieronder geven we enkele richtprijzen per type vochtmeter:

Soort vochtmeterPrijs
Destructieve vochtmeterVanaf 15 euro
Niet-destructieve vochtmeterVanaf 70 euro
HygrometerVanaf 10 euro

Op zoek naar een professionele vochtmeter voor in huis? Neem dan zeker eens een kijkje in onze webshop. Daar vind je verschillende vochtmeters die je kan vergelijken. Bekijk het aanbod aan vochtmeters.

 

Vocht in huis oplossen

Als de vochtigheidsgraad in huis te hoog is, kan dit wijzen op een onderliggend vochtprobleem. De oplossing voor het probleem hangt natuurlijk af van de aard van het vochtprobleem en de oorzaak. We geven een overzicht van de mogelijke vochtproblemen en de aangewezen oplossingen:

 

1. Condensatievocht

Condensatievocht is een vochtprobleem dat ontstaat door een gebrek aan ventilatie. Wanneer je dagelijkse activiteiten uitvoert zoals koken en douchen komt er waterdamp vrij in je woning. Als die waterdamp niet correct kan worden afgevoerd, zet deze zich af op je muren. Daardoor kan je dan te maken krijgen met vochtplekken, schimmels, druppels op de muren of ramen, loskomend behang…

 

→ Oplossing: ventilatie

Als je te maken hebt met condensatievocht, is het belangrijk om je woning voldoende te ventileren. Je kan de ruimte verluchten door je ramen en deuren open te zetten, maar dit is geen oplossing op lange termijn. Een ventilatiesysteem is dan ook aangewezen om definitief komaf te maken met condensatievocht. Zo’n systeem voert systematisch vervuilde, vochtige lucht af en propere lucht aan. Afhankelijk van het gekozen ventilatiesysteem gebeurt die aan- en afvoer op natuurlijke of mechanische wijze.

TIP: kom vrijblijvend in contact met experts in ventilatiesystemen via de offerteservice.

 

2. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan je herkennen aan vochtplekken op je muren ter hoogte van het grondniveau. Dit vochtprobleem ontstaat wanneer de waterkering van je woning ontbreekt, beschadigd of onderbroken is. Op die manier kan je fundering vochtwater beginnen opnemen dat dan naar boven trekt in de muren. Het resultaat zijn vochtplekken, schimmel, loslatend behang, afbladderende verf…

 

→ Oplossing: muren injecteren, onderkappen of ventilatiekokers plaatsen

Er zijn 3 mogelijke manieren om optrekkend vocht te behandelen. De aangewezen oplossing hangt af van de staat van je woning en je budget:

 • Muren injecteren: dit is de meest gebruikte methode. Daarbij boort een vakman gaten in je muren en vult deze op met een vochtwerende vloeistof. Door je muren te injecteren, kan het vocht er niet meer indringen en zich verder verspreiden.
 • Muren onderkappen: bij deze methode freest of kapt een vakman horizontale sleuven in de onderkant van je muren en plaatst dan een vochtkering. Muren onderkappen is een ingrijpende methode en daardoor vooral geschikt in combinatie met grotere renovatiewerken.
 • Ventilatiekokers plaatsen: bij deze methode worden er ventilatiekokers van de fabrikant Carebrick in de muren geplaatst. Daardoor ontstaat er een luchtstroom, wat op zijn beurt leidt tot een koudebrug. Zo kan het vocht in de muur naar buiten trekken.

Advies nodig? Een vochtexpert analyseert het vochtprobleem en stelt op basis daarvan de meest aangewezen oplossing voor. Vergelijk offertes van vochtexperts.

 

3. Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt voornamelijk voor bij oudere woningen en ontstaat doordat de gevelbekleding poreus geworden is. Daardoor kan vocht langs je buitenmuren naar binnen dringen. Doorslaand vocht kan je herkennen aan vochtplekken op je buiten- en eventueel je binnenmuren.

 

→ Oplossing: gevel impregneren, verven met vochtwerende verf of nieuwe gevelbekleding

Om doorslaand vocht aan te pakken, laat je best je gevel impregneren. Daarbij brengt een vakman een vochtwerende beschermlaag aan op je buitenmuur om te voorkomen dat regenwater kan binnendringen. Deze beschermlaag is doorzichtig waardoor je buitenmuren hun oorspronkelijke kleur behouden.

Een andere optie is om je gevelbekleding volledig te vervangen door een nieuwe, waterdichte bekleding. Tot slot kan je je gevel ook nog laten verven met een vochtwerende verf. Zo geef je je buitengevel een nieuwe look en vermijd je dat vocht zich in je muren kan trekken.

Benieuwd naar de meest aangewezen oplossing? Een expert bekijkt jouw situatie en woning, en stelt een oplossing voor rekening houdende met jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

4. Lekkage

Ook een lekkage in je dak, waterleiding of afvoerbuis kan leiden tot een te hoog vochtgehalte in je woning. Een lekkage kan je herkennen aan vocht- en schimmelplekken, maar ook aan een hogere water- en energiefactuur. Er kan namelijk heel wat water verspild worden door een lekkage. Bovendien kunnen ook je energiekosten stijgen omdat je harder moet stoken wanneer isolatiemateriaal aangetast wordt door vocht.

 

→ Oplossing lekkage

Als je vermoedt dat je te maken hebt met een lekkage, moet je eerst de precieze locatie van het lek opsporen. Dat is niet altijd eenvoudig. Daarom schakel je best een lekdetectiebedrijf in, dat speciale apparatuur heeft om het lek te detecteren.

Nadien is het ook belangrijk om het lek correct te herstellen. De beste methode daarvoor hangt af van de aard en locatie van het lek. Ook hiervoor schakel je best een professional in. Zo ben je zeker dat het lek definitief gedicht wordt. Vind en vergelijk vochtexperts in de buurt via onze offerteservice.

 

Schakel een vochtexpert in voor een correcte diagnose en oplossing!

Het is niet altijd eenvoudig om te bepalen of je met een vochtprobleem te maken hebt en om welk probleem het dan precies gaat. Vochtigheidsmeters geven namelijk enkel het vochtpercentage aan de oppervlakte weer en zeggen niets over mogelijke vochtproblemen in de diepte. De vochtmeter geeft je dus slechts een indicatie over een mogelijk probleem.

Daarom is een correcte diagnose van vitaal belang. Door een vochtexpert in te huren ben je er zeker van dat de metingen precies en accuraat zijn. Via gespecialiseerde technieken zoals een hoogfrequentieveld of de calciumcarbidetest gaan ze heel nauwkeurig na waar het probleem zich bevindt. Via een behandelingsplan op maat is je vochtprobleem dan snel verleden tijd. Vind een vochtexpert in de buurt.

 

Veelgestelde vragen vochtmeter

Heb je nog vragen over vochtmeters? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder: • Wat is het gemiddelde vochtpercentage van muren, vloeren…?

  Meestal geeft een vochtmeter duidelijk aan of het vochtgehalte van je oppervlakte of materiaal te hoog, te laag of goed is. Toch is het handig om op de hoogte te zijn van wat de gangbare vochtigheidsgraden zijn voor de verschillende oppervlaktes:

  • Gemiddelde vochtigheidsgraad muur: tussen 5 en 12%
  • Gemiddelde vochtigheidsgraad vloer: afhankelijk van materiaal, bij houten vloer bv. tussen 7 en 11%, bij zandcement dekvloer max. 2%
  • Gemiddelde luchtvochtigheidsgraad: tussen 40 en 60%


 • Werkt een vochtmeter voor hout?
  Er bestaan speciale vochtmeters die gemaakt zijn om de vochtigheidsgraad van hout te bepalen. Deze hebben pinnetjes die je in het hout kan drukken. De vochtigheidsgraad is dan eenvoudig af te lezen op het scherm van de houtvochtmeter. Vers gekapt hout heeft een vochtigheid van ongeveer 50%. Na een aantal jaren drogen daalt dit tot 20% of lager. Je kan het dan gebruiken als bouwmateriaal of als haardhout.


 • Kan je zelf de vochtigheidsgraad meten of schakel je beter een vochtexpert in?

  Het is handig om zelf een vochtmeter in huis te hebben. Wanneer je symptomen van vochtproblemen vaststelt, kan je dit altijd even nagaan met de vochtmeter. Zo’n vochtmeter geeft wel vaak enkel een indicatie van het vochtgehalte. Als je dus vermoedt dat het vochtgehalte te hoog is en je te maken hebt met vochtproblemen, schakel je best een vochtexpert in.

  Een vochtexpert beschikt over de juiste kennis en gespecialiseerde apparatuur om zo een precieze vochtmeting te kunnen uitvoeren. Bovendien kan deze ook de exacte oorzaak van het eventuele vochtprobleem opsporen en een gepaste oplossing voorstellen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in als je te maken hebt met een te hoog vochtgehalte en kom in contact met vochtexperts in de buurt:

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders