Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Luchtbevochtiger kopen

Een luchtbevochtiger is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je woning zelf. Te droge lucht leidt namelijk niet alleen tot geïrriteerde luchtwegen en branderige ogen, maar heeft ook een impact op houten meubilair en parketvloeren. Een luchtbevochtiger lost dit op. In dit artikel lees je meer over de voordelen van zo’n toestel, de soorten, werking, prijs en tips om een geschikt toestel te kopen.

Ga snel naar:
Voordelen luchtbevochtigers
Soorten + werking
Luchtbevochtiger prijs
Waarop letten bij luchtbevochtiger kopen?
Luchtbevochtiger vs. luchtontvochtiger

Ontdek alle luchtbevochtigers in de webshop

 

 

Wanneer en waarom is een luchtbevochtiger nodig?

De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt tussen 40 en 60%, met 55% als streefdoel. Tijdens de winter kan de luchtvochtigheid dalen tot 30%. Is de luchtvochtigheid bij jou in huis te laag? Dan biedt een luchtbevochtiger een oplossing. Vaak is droge binnenlucht het gevolg van een te hoge temperatuur doordat de radiatoren op volle toeren draaien. Met een lucht bevochtiger pak je die droge lucht aan en breng je de luchtvochtigheid terug op een aangenaam niveau.

Op zoek naar een luchtbevochtiger? Neem dan zeker eens kijkje in onze webshop. Je vindt er verschillende bevochtigers die je makkelijk kan vergelijken. Ontdek het aanbod.

 

Voordelen luchtbevochtiger

Droge lucht in huis kan ervoor zorgen dat hout scheurt en vloeren kraken. Daarnaast heeft het ook een negatieve impact op je gezondheid en kan het leiden tot irritatie van neus en keel, droge hoest, branderige ogen… Een luchtbevochtiger in je woonkamer, slaapkamer… plaatsen, biedt hiervoor een oplossing. We zetten enkele voordelen van zo’n toestel op een rij:

  • Vermindert verspreiding van virussen: hoe droger de lucht, hoe sneller virussen zich kunnen verspreiden. De virusdeeltjes zijn dan namelijk kleiner en daardoor makkelijker overdraagbaar. Een goede luchtvochtigheid in huis gaat de verspreiding dus tegen.
  • Zorgt voor betere concentratie: droge lucht maakt ons vermoeider, wat leidt tot een minder goede concentratie. Met een lucht bevochtiger kan je dit voorkomen.
  • Voorkomt gezondheidsklachten: met een luchtbevochtiger voorkom je gezondheidsklachten die ontstaan bij droge lucht in huis zoals een droge keel, droge ogen, luchtwegenklachten, een droge huid… Het vermindert ook de klachten bij verkoudheden of allergieën.
  • Zorgt voor betere nachtrust: droge lucht in je slaapkamer kan leiden tot irritatie van de luchtwegen of een droge neus. Daardoor slaap je minder goed. Een goede luchtvochtigheid verbetert dus ook de kwaliteit van je nachtrust.
  • Vermijdt schade aan je woning: door een luchtbevochtiger in huis te plaatsen, voorkom je dat je houten meubels of kozijnen scheuren. Ook pleisterwerk zal bijvoorbeeld niet kunnen uitdrogen en barsten bij een goede luchtvochtigheid.

 

Soorten luchtbevochtigers & hun werking

Wat doet een luchtbevochtiger nu precies? De werking hangt af van de soort die je gebruikt. Er zijn 3 verschillende soorten toestellen. We overlopen ze hieronder:

 

1. Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger verwarmt water en blaast stoom de lucht in. Stoombevochtigers zijn snel, stil en laten geen witte sporen na op je meubelen. Bovendien is de stoom bacterievrij omdat het water verwarmd wordt tot 80 graden. Dit type luchtbevochtigers is voornamelijk geschikt om in korte tijd een grote hoeveelheid lucht te bevochtigen. Door hun eenvoudige werking zijn ze ook een van de goedkoopste soorten toestellen.

 

2. Ultrasone luchtbevochtiger

Ultrasone luchtbevochtigers creëren via ultrasone, onhoorbare trillingen in het waterreservoir zeer fijne mist. Ze zijn eerder geschikt voor kamers met een beperkte oppervlakte zoals de slaapkamer. Ze werken zeer stil en energiezuinig maar kunnen wel een witte aanslag nalaten op je meubels. Deze nevel kan je verhelpen door middel van een ontkalkpatroon.

 

3. Koudwaterverdamper

Koudwaterverdampers bepalen automatisch de juiste vochtigheidsgraad, zonder ingebouwde hygrometer. Hoe gaat dat in zijn werk? Een ventilator zuigt droge lucht uit de kamer langs een nat element. Het water verdampt op natuurlijk wijze totdat de lucht vochtig genoeg is. Zo heb je steeds de juiste luchtvochtigheid en vermijd je witte sporen op je meubelen. Het nadeel van deze luchtbevochtigers is wel dat je de filter regelmatig moet vervangen om kalkaanslag te vermijden.

 

Wat is de beste luchtbevochtiger?

Wat nu de meest geschikte luchtbevochtiger is, hangt af van je persoonlijke situatie en de ruimte waarvoor je het toestel wil gebruiken. Zoek je een stilte lucht bevochtiger voor een kleine slaapkamer? Dan is een ultrasone bevochtiger een goede keuze. Heb je net een erg grote ruimte die je wilt bevochtigen? Dan is een koudwaterverdamper meer aangewezen. In onze webshop kan je verschillende toestellen en hun eigenschappen vergelijken om de beste luchtbevochtiger te vinden voor jouw ruimte. Ontdek het aanbod.

 

Luchtbevochtiger prijs

De prijzen van luchtbevochtigers zijn sterk uiteenlopend maar beginnen al vanaf 30 euro voor een goedkope luchtbevochtiger. De prijs voor een grotere bevochtiger met extra opties kan oplopen tot 650 euro. De uiteindelijke prijs wordt vooral bepaald door de capaciteit. Hoe groter de ruimte waarvoor de bevochtiger geschikt is, hoe duurder het toestel. Verder spelen ook extra opties zoals een ingebouwde hygrometer of luchtreiniging een rol.

Op zoek naar een geschikte luchtbevochtiger? In onze webshop vind je een ruim aanbod aan toestellen met verschillende prijzen die je kan vergelijken. Bekijk het aanbod in onze webshop.

 

luchtbevochtiger

 

Waarop letten bij luchtbevochtiger kopen?

Om de beste luchtbevochtiger te kopen voor jouw woning, houd je best rekening met een aantal factoren. We sommen er hieronder enkele belangrijke op:

  • Geluid: zoek je een bevochtiger voor in de slaapkamer? Let dan zeker op de decibels die een toestel produceert. De stilste modellen vind je meestal bij de ultrasone lucht bevochtigers. Een stil systeem produceert minder dan 45 decibel.
  • Ruimte: een belangrijke factor is de maximale kamergrootte die de bevochtiger kan bedienen. Kies daarom steeds voor een toestel waarvan de capaciteit is afgestemd op de oppervlakte van de ruimte waar je de lucht wil bevochtigen.
  • Luchtbevochtiger met hygrometer: de beste luchtbevochtigers hebben een ingebouwde hygrometer. Die meet zelf de luchtvochtigheid en stemt de werking daarop af. Het zijn dus automatische luchtbevochtigers.
  • Design: een lucht bevochtiger neemt vaak een prominente plaats in. Kies daarom voor een stijlvol model dat past in je interieur.
  • Luchtreiniging: sommige kamer bevochtigers reinigen ook de lucht. Die kan je dan heel het jaar door gebruiken en niet alleen tijdens de winter. Let daar dus ook op bij je keuze voor een luchtbevochtiger.

 

Luchtbevochtiger vs. luchtontvochtiger

Te droge lucht heeft dus een negatieve impact op je gezondheid en woning. Maar de luchtvochtigheid in je woning kan ook te hoog zijn. Een te hoge luchtvochtigheid ontstaat meestal door een gebrek aan ventilatie, maar kan ook het gevolg zijn van andere vochtproblemen zoals opstijgend of doorslaand vocht of een lekkage. Als de luchtvochtigheid boven de 60% stijgt, dan neemt het risico op vochtproblemen in huis toe. Dat kan leiden tot condensatie, schimmelvorming en muffe geurtjes. Ook huisstofmijten houden van een vochtig binnenklimaat.

Om vochtproblemen te voorkomen kan je een luchtontvochtiger of ventilatiesysteem installeren. Een luchtontvochtiger haalt overtollig vocht uit de lucht en laat het afkoelen en condenseren. Het toestel blaast de ontvochtigde lucht dan terug in de ruimte. Om de lucht in je woning ook te zuiveren, kan je een ventilatiesysteem laten installeren.

 

Heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid?

Dan kan je last hebben van heel wat mogelijke vochtproblemen. Om dit te verhelpen is een luchtontvochtiger of een ventillatiesysteem een goede oplossing. Via onze offerteservice brengen we je in contact met vakmannen die het vochtprobleem kunnen detecteren en de aangewezen oplossing kunnen voorstellen. Zo ben jij zeker van een optimale luchtvochtigheid in je woning. Kom in contact met vakmannen in de buurt.

 

 

Veelgestelde vragen luchtbevochtigers

Wil je nog meer informatie over luchtbevochtigers? Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Welk water gebruik je voor een luchtbevochtiger?
    Het is aangeraden om het waterreservoir van je toestel te vullen met gedemineraliseerd of gedestilleerd water. Gedemineraliseerd water of demiwater is leidingwater dat gefilterd is en geen mineralen meer bevat. Gedestilleerd water is nog zuiverder dan demiwater omdat het wordt verhit tot het kookpunt. Door zuiver water te gebruiken, zorg je ervoor dat je filters en je luchtbevochtiger zelf langer meegaan, wat op termijn leidt tot extra besparingen.


  • Waar kan je de luchtbevochtiger best plaatsen?
    Je luchtbevochtiger kan je best zo centraal mogelijk in de ruimte plaatsen. Zorg dat het toestel niet in een hoek of achter een ander meubelstuk staat en zich op minstens 20 cm van een muur of andere objecten bevindt. Zet het apparaat ook niet te dicht in de buurt van een verwarming. In de handleiding van je toestel vind je vaak ook nog extra instructie’s om het op de meest optimale plek te zetten.


  • Is een luchtbevochtiger ook goed voor planten?
    Als de lucht in je woning te droog is, is dat niet alleen slecht voor je gezondheid en je woning, maar ook voor je planten. Deze gaan namelijk uitdrogen, waardoor bladeren gaan opkrullen, neerhangen, bruine plekken vertonen… Daarom is luchtbevochtiging ook voordelig voor je planten. Bij een goede vochtigheidsgraad zullen je planten er fleuriger blijven uitzien.

 

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vochtbestrijders