Murenvochtig.be Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Luchtbevochtiger kopen

Een luchtbevochtiger kopen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je meubels. Te droge lucht leidt niet alleen tot geïrriteerde luchtwegen en branderige ogen, maar heeft ook een impact op houten meubilair en parketvloeren. Een luchtbevochtiger lost dit op. Bekijk zeker ons ruime assortiment luchtbevochtigers in de webshop.

 

luchtbevochtiger Rowenta
Intense Aqua Control ⒸRowenta

Waarom een luchtbevochtiger kopen?

De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt tussen 40 en 60%, met 55% als streefdoel.  Tijdens de wintermaanden kan de luchtvochtigheid dalen tot 30%.

Is de luchtvochtigheid bij jou in huis te laag? Dan biedt een luchtbevochtiger een oplossing. Vaak is droge binnenlucht het gevolg van een te hoge temperatuur doordat de radiatoren op volle toeren draaien.

Met een luchtbevochtiger pak je de droge lucht aan en breng je de luchtvochtigheid terug op een aangenaam niveau.

 

Gevolgen van droge lucht

Droge lucht heeft de grootste impact op je gezondheid, wat leidt tot vervelende klachten zoals:

 • irritatie van neus en keel
 • droge hoest
 • droge huid
 • branderige ogen
 • hoofdpijn
 • gebarsten lippen

Daarnaast is droge lucht in huis ook vervelend voor je meubilair en houten vloeren. Het hout kan scheuren en vloeren kraken. Deurposten en kozijnen gaan werken en muziekinstrumenten als violen en piano’s raken ontstemd bij een te lage luchtvochtigheid.

 

Soorten luchtbevochtigers

Er zijn 3 verschillende soorten luchtbevochtigers.

Een stoombevochtiger verwarmt water en blaast stoom de lucht in. Stoombevochtigers zijn snel, stil en laten geen witte sporen na op je meubelen. Bovendien is de stoom bacterievrij omdat het water verwarmd wordt tot 80 graden.

Ultrasone luchtbevochtigers creëren via ultrasone, onhoorbare trillingen in het waterreservoir zeer fijne mist. Ze zijn eerder geschikt voor kamers met een beperkte oppervlakte zoals de slaapkamer. Ze werken stil en energiezuinig maar kunnen wel een witte aanslag nalaten op je meubels. Dat euvel kan je verhelpen door middel van een ontkalkpatroon.

Koudwaterverdampers bepalen automatisch de juiste luchtvochtigheid, zonder ingebouwde hygrometer. Hoe dat in zijn werk gaat? Een ventilator zuigt droge lucht uit de kamer langs een nat element. Het water verdampt op natuurlijk wijze totdat de lucht vochtig genoeg is. Zo heb je steeds de juiste luchtvochtigheid en vermijd je witte sporen op je meubelen.

 

Waarop letten bij aankoop van een luchtbevochtiger?

Om de beste luchtbevochtiger te kopen voor jouw woning, houd je best rekening met onderstaande factoren:

 • Geluid: een luchtbevochtiger voor in de slaapkamer? Let dan zeker op de decibels die een luchtbevochtiger produceert. De stilste modellen vind je meestal bij de ultrasone luchtbevochtigers. Een stille luchtbevochtiger produceert minder dan 45 decibel.
 • Ruimte: een belangrijke factor is de maximale kamergrootte die de bevochtiger kan bedienen. Kies steeds voor een toestel dat geschikt is voor een grotere ruimte dan een bevochtiger met een te kleine capaciteit.
 • Ingebouwde hygrostaat: de beste luchtbevochtigers zijn voorzien van een ingebouwde hygrostaat. Die meet zelf luchtvochtigheid en stemt zijn werking daarop af.
 • Design: een luchtbevochtiger neemt vaak een prominente plaats in. Kies daarom voor een stijlvol model dat past in je interieur.
 • Luchtreiniging: sommige bevochtigers reinigen ook de lucht. Die kan je heel het jaar door gebruiken en niet alleen tijdens de wintermaanden.

 

Luchtbevochtiger prijs

De prijs van een luchtbevochtiger wordt voornamelijk bepaald door de capaciteit. Hoe groter de ruimte waarvoor de bevochtiger geschikt is, hoe duurder het toestel. Daarnaast spelen ook extra’s opties zoals een ingebouwde hygrostraat of luchtreiniging een rol. Goedkope luchtbevochtigers vind je al vanaf 30 euro. De prijzen voor grotere bevochtigers met extra opties lopen op tot 650 euro.

Bekijk hier het aanbod luchtbevochtigers in onze webshop.

 

Luchtontvochtiger

Te droge lucht heeft dus een negatieve impact op je gezondheid, meubilair en parketvloeren. Te vochtige lucht is evenmin ideaal. Stijgt de luchtvochtigheid boven de 60%, dan neemt het risico op vochtproblemen in huis toe.

Denk aan condensatie, schimmelvorming en muffe geurtjes. Ook huisstofmijten houden van een vochtig binnenklimaat. Dat kan je oplossen met een luchtontvochtiger of ventilatiesysteem. Je leest er hier alles over.

 

Offertes voor vochtbestrijding ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd vochtbestrijder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vochtbestrijders