Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Groene schimmel

Ken je de groene schimmel die soms ontstaat op bedorven voeding? Die kan ook z’n weg vinden in je woning. Deze schimmel is doorgaans het gevolg van een onderliggend vochtprobleem. Wil je dus groene schimmel aanpakken? Dan zal het niet volstaan om de schimmels te verwijderen, maar moet je ook de oorzaak wegnemen. In dit artikel lees je er alles over!

Ga snel naar:
Hoe groene schimmel verwijderen?
Welke oorzaken & oplossingen?
Prijs groene schimmel in huis behandelen
Waarom een vochtexpert inschakelen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is groene schimmel?

Schimmels zijn micro-organismen die zowel op organisch als anorganisch materiaal groeien. Zwarte en witte organismen zie je het vaakst, maar ook groene schimmel komt voor. De meest voorkomende groene schimmels zijn de aspergillus, penicilium en cladosporium. Deze soorten verschijnen in uiteenlopende kleurschakeringen. Binnenshuis groeien ze snel en makkelijk in vochtige omgevingen.

Groene schimmel bestrijden & behandelen? Een expert helpt je graag verder. Kom in contact met vocht- en schimmelbestrijders actief in je regio via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag. • Is groene schimmel gevaarlijk?
  Dagelijks ademen we een bepaalde hoeveelheid schimmelsporen in. Ons lichaam kan dus best wel tegen een stootje. Worden we echter op grote schaal en langdurig blootgesteld aan schimmels? Dan zijn de gevolgen nefast voor ons lichaam. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem of gevoelige luchtwegen zijn hier gevoelig aan. Veelvoorkomende problemen zijn een druk op de borstkas, vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden, (sinus)hoofdpijn, geïrriteerde ogen, …


 • Hoe ontstaat groene schimmel?

  De ideale voedingsbodem voor schimmels is een warme, condensrijke omgeving: badkamers, keukens, … Maar groene schimmel kan ook een gevolg zijn van een ander vochtprobleem. Vooral organische materialen zoals hout, papier, voedsel,… vallen makkelijk ten prooi aan groene schimmel.

  TIP: vermoed je vochtproblemen? Neem dan meteen contact op met een ervaren vochtbestrijder. Hij komt graag langs voor een professionele vochtdetectie & -diagnose. Interesse? Start hier je aanvraag. • Kan ik preventief maatregelen ondernemen?

  Een goed geventileerd, hygiënisch huis is de basis voor een schimmelvrije omgeving. Denk maar aan het openzetten van een raam, het aanzetten van de dampkap bij het koken, je was buiten te drogen hangen, voldoende schoonmaken, … Soms is dit echter niet genoeg. Opstijgend vocht, bijvoorbeeld, vermijd je niet door af en toe een raam voor langere tijd open te zetten. Contacteer een vochtexpert bij twijfel. Hij helpt je graag verder.

   

  groene schimmel

 

Hoe groene schimmel verwijderen?

Groeit er groene schimmel op je binnenmuur? Dan verwijder je deze niet alleen om esthetische redenen, maar ook om het onderliggend vochtprobleem gericht aan te pakken. Soms kan je prima zelf het groen weghalen, terwijl je in andere gevallen beter een vakman inschakelt. Een overzicht:

 

OPTIE 1: zelf schimmel verwijderen ⇒ kleine groepjes groene schimmel

Gaat het over een relatief beperkte hoeveelheid groene schimmel? En zijn het plaatsen waar je makkelijk bij kan? Dan kan je zelf aan de slag met de volgende producten:

 • Schoonmaakazijn + water: de hoge zuurtegraad van azijn werkt efficiënt tegen alle schimmels. Gebruik onverdunde azijn, doe die in een plantenspuit en spuit de azijn op de schimmelplekken. Laat het goedje zo’n uurtje intrekken. Nadien kan je de aangetaste plekken schoonmaken met een natte spons.
 • Speciale schimmelverwijderaar: lukt het niet zo goed met schoonmaakazijn? Opteer dan voor een speciale schimmelreiniger. Bespuit het beschimmelde oppervlak vanop een 5-tal cm, laat 30 minuten inwerken en maak vervolgens schoon met water en een spons.

BELANGRIJK: zorg ervoor dat je nadien de ruimte voldoende verlucht. Neem ook je voorzorgsmaatregelen: gebruik handschoenen en draag een mondmasker, zodat je geen overdaad aan schimmelsporen inademt.

 

OPTIE 2: schimmel laten verwijderen ⇒ grotere oppervlaktes

Eenmaal schimmel zich verankerd heeft en een vochtige ondergrond heeft gevonden, vermenigvuldigt het zich snel. Bij oppervlaktes groter dan 10 m² en/of schadelijker schimmelsoorten neem je beter een vakman in de arm. Deze beschikt over de juiste beschermkledij, de meest geschikte materialen, … om veilig en verantwoord groene schimmel in huis te verwijderen. De kosten bij een vakman bedragen € 25 à 35 per m² (incl. btw, materiaal & arbeidskosten).

TIP: wil je graag een expert inschakelen? Vul dan ons aanvraagformulier in en kom in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Definitief groene schimmel verwijderen? Pak de oorzaak aan!

Enkel de schimmel verwijderen gaat misschien vlot, maar is geen duurzame oplossing. Pak je namelijk de oorzaak van de schimmel niet aan? Dan keert die groene schimmel na verloop van tijd gegarandeerd terug. Schakel daarom beter een vochtexpert in. Die gaat voor jou na waar de oorzaak precies ligt en wat de meest geschikte aanpak is.

Vochtbestrijder nodig? Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

Groene schimmel: oorzaken & oplossingen

Groene schimmel oppervlakkig verwijderen, is vaak niet voldoende. Pak je de onderliggende vochtproblematiek niet aan? Dan heb je binnen de kortste tijd opnieuw last van schimmelgroei. Dat wil je uiteraard voorkomen. We overlopen hieronder wat de mogelijke oorzaken en definitieve oplossingen zijn.

 

1. Groene schimmel op plint

groene schimmel plint

Zie je schimmelsporen op de plint onderaan de muur? Dan heb je allicht met opstijgend vocht te maken. Zeker als zich daar geen leidingen bevinden. Bij een beschadigde of ontbrekende waterkering dringt grondvocht langs je muren naar omhoog. Zo ontstaat schimmelgroei net boven de vloerplint.

⇒ OPLOSSING: wil je succesvol de strijd tegen opstijgend vocht aangaan? Dan is het injecteren van je muren de meest geschikte oplossing. Een vakman boort net boven de grond gaten in je muur en injecteert daarlangs een vochtwerende gel. Bij het uitharden vormt deze gel een ondoordringbare, vochtbestendige laag in je muren. Zo heeft grondvocht geen schijn van kans meer. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Groene schimmel in de badkamer

groene schimmel badkamer

Condensatievocht is een veelvoorkomend probleem in warme, vochtige woonruimtes. De warme condens slaat neer op koude oppervlaktes. Denk maar aan koele badkamertegels, naden, de vensterbank, … Droog je dit niet voldoende af of verlucht je de ruimte onvoldoende? Dan is dit de ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels in de badkamer.

⇒ OPLOSSING: een overschot aan condensatievocht voer je af door voldoende te verluchten en te ventileren. Ventilatieroosters in ramen en deuren doen wat ze moeten doen, maar de meest duurzame oplossing is het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem voert automatisch vervuilde binnenlucht af en verzorgt de aanvoer van verse, gezonde lucht. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Groene schimmel in de kelder

groene schimmel kelder

Doordat de kelder zich (gedeeltelijk) ondergronds bevindt, is deze erg kwetsbaar voor vochtproblemen zoals stilstaand water, muffe geurtjes, zwarte en groene schimmel groei, kelderzwammen… Een hoog grondwaterniveau en kwetsbare, verouderde keldermuren en -vloer, zijn de boosdoeners. Een vochtige kelder is niet alleen ongezond, maar brengt bovendien ook je woningconstructie in gevaar.

⇒ OPLOSSING: er zijn verschillende manieren om vochtproblemen in de kelder op te lossen. De meest efficiënte is het bekuipen of cementeren van de kelder. Bij deze methode brengt een vakman een waterdichte cementlaag aan tegen de wanden. De keldervloer wordt in de meeste gevallen behandeld met een polyurethaancoating. Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Groene schimmel op de muur

groene schimmel op muur

Soms kunnen hogerop de muur zones met groene schimmel ontstaan. Hier kunnen we niet spreken over opstijgend grondvocht, maar over 2 andere mogelijke boosdoeners:

 • Een lekkage kan afkomstig zijn van een beschadigde waterleiding, afvoerbuis of kapotte dakbedekking. Water sijpelt zo onopgemerkt naar binnen. Pak je dit niet snel genoeg aan? Dan is de schade na een tijdje groot. Bij een daklekkage is een aangetaste dakconstructie of zolderisolatie geen uitzondering.
 • Doorslaand vocht is eigenlijk hemelwater dat via beschadigde gevelstenen en verouderd voegwerk de muren binnendringt. Langs de buitenkant herken je dit fenomeen aan witte aanslag, vochtplekken, mosgroei, …

⇒ OPLOSSING: er zijn verschillende manieren waarop je deze problemen kan aanpakken. Spreken we van doorslaand vocht? Dan wordt vaak gekozen om de buitenmuur van een laagje impregneermiddel te voorzien of om nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Gaat het om een lekkage? Dan moet je de precieze locatie van het lek eerst detecteren. Pas daarna kan je de lekkage herstellen. Spreken we bv. over een daklekkage? Dan helpt een dakwerker je verder. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Prijs groene schimmel in huis behandelen

Het behandelen van groene schimmel gebeurt dus in verschillende stappen. Wil je vermijden dat de schimmel terugkeert? Dan is een grondige vochtbestrijdingsmethode vereist. We sommen hieronder de mogelijkheden en hun prijzen voor je op:

ProbleemOplossingPrijs (excl. btw)
Opstijgend vochtMuur injecterenV.a. € 100 per lopende meter
CondensatievochtMechanische ventilatie plaatsenGem. € 1.000 à 1.500
Doorslaand vochtGevel impregnerenGem. € 8 à 12 per m²
Nieuwe gevelbekledingV.a. € 40 per m²
LekkageLekdetectieGem. € 300 à 500
Lekkage herstellenAfh. van oplossing
Vocht in de kelderKelderdichtingGem. € 50 à 100 per m²

LET OP: dit zijn richtprijzen. In realiteit kunnen er nog andere oplossingen vereist zijn om het vochtprobleem helemaal op te lossen. Daarom raden we je aan om contact op te nemen met een professioneel vochtbestrijder. Die bezorgt je een offerte op maat. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten met premies & financiële voordelen

Heb je last van vochtproblemen? Dan kan je besparen op je gemaakte kosten dankzij premies, mits je voldoet aan de voorwaarden. Moeten je binnenmuren bv. behandeld worden tegen opstijgend vocht? Dan kan je een premie ontvangen om de muren te injecteren. Let wel, vaak geldt de premie niet wanneer je enkel groene schimmel verwijdert.

TIP: wens je meer info over de mogelijke premies voor vochtbestrijding? Dan helpt een expert je graag verder. Kom gratis in contact met professionals actief in je regio.

 

Waarom een vochtexpert inschakelen?

Het aanpakken van groene schimmel en vochtproblemen is iets dat je beter overlaat aan een expert. Hoewel je kleine hoeveelheden groene schimmel zelf kan weghalen, zijn grotere oppervlaktes een stuk complexer om aan te pakken. Met een professioneel vochtbestrijder ben je verzekerd van…

 • Vakkundige vochtdiagnose: alvorens een vochtexpert het probleem aanpakt, voert hij eerst een professionele vochtdiagnose uit. Daarvoor gebruikt hij aangepaste apparatuur om de precieze oorzaak van de schimmel, het afbladderend behang, de vochtige plekken op de muur, … te achterhalen.
 • Oplossing op maat: na de diagnose stelt hij de meest geschikte oplossing voor. Gaat het om opstijgend vocht? Dan is het injecteren van de muren een voor de hand liggende behandeling. Last van condensatievocht? Dan is een ventilatiesysteem meer aangewezen.
 • Professionele schimmelbestrijding: voordat hij aan de slag gaat met de vochtbestrijding, haalt een vakman de groene schimmel van de muur. Daarvoor gebruikt hij aangepaste bestrijdingsmiddelen en geschikte beschermingskledij.
 • Financiële voordelen: wil je aanspraak maken op de financiële voordelen? Dan moet je de werken laten uitvoeren door een expert. Hij helpt je bovendien ook graag verder met je subsidieaanvraag, bezorgt je de benodigde documenten, …

Gratis verschillende professionals vergelijken? Dat kan! Via het onderstaande aanvraagformulier kom je in contact met 2 à 3 vochtexperts actief in je regio. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook adviezen, methoden, materialen, reviews, … Op deze manier maak je gegarandeerd de beste keuze voor jouw situatie!

 

Offertes voor schimmel verwijderen ontvangen

Last van schimmels als gevolg van een vochtprobleem? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij bedrijven gespecialiseerd in het verwijderen van schimmels en het oplossen van vochtproblemen.