Gevel impregneren: werkwijze en kostprijs

Last van doorslaand vocht? Jouw gevel impregneren kan in dat geval een oplossing bieden. Bij het impregneren van een gevel wordt een transparante beschermlaag op de buitenmuur aangebracht om te voorkomen dat er vocht naar binnen dringt. Je maakt de gevel met andere woorden waterdicht. In dit artikel kom je meer te weten over de werkwijze en kosten van deze vochtbestrijdingsmethode.

Snel naar: VoordelenStappenplanKostenOffertes ontvangen

 

Gevel impregneren of injecteren?

De termen ‘impregneren’ en ‘injecteren’ worden vaak met elkaar verward. Het gaat nochtans om totaal verschillende vochtbestrijdingsmethodes, elk bedoeld voor het bestrijden van een ander type vochtprobleem.

hydrofuge gevelMuren impregneren (doorslaand vocht)

De gevel impregneren (ook ‘hydrofoberen’ of ‘hydrofuge’ genoemd) is een methode om doorslaand vocht te vermijden of te verhelpen. Doorslaand vocht ontstaat als vocht (regen) via de gevel naar binnen dringt. Het kan zo zelfs vochtplekken op de binnenmuren veroorzaken.

Dit vochtprobleem doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde gevels. Bij het impregneren wordt een transparant impregneermiddel op de gevel aangebracht. Dit vult de poriën van de buitenmuur op en vormt zo een beschermende laag waardoor vocht niet langer naar binnen kan dringen. De gevel is zo beschermd tegen (slag)regen.

 

injecteren tegen vochtMuren injecteren (opstijgend vocht)

De muren injecteren is dan weer een methode om opstijgend vocht te vermijden of te verhelpen. Opstijgend vocht ontstaat wanneer de muren grondvocht absorberen. Omdat het vocht via de muren vanuit de grond naar boven trekt, merk je opstijgend vocht doorgaans eerst op aan de onderkant van de muren.

Opstijgend of optrekkend vocht doet zich vooral voor bij oude huizen die geen of een slechte waterkering hebben. Door de binnen- of buitenmuren te injecteren met een vochtwerend middel wordt het opstijgende vocht geblokkeerd en kan het niet naar boven trekken.

 

Voordelen muur impregneren

 • Je vermijd of beperkt de nare gevolgen van doorslaand vocht: doorslaand vocht kan leiden tot lelijke vochtplekken op de binnen- en buitenmuren, schimmels, loskomend behang, afbladerende verf, muffe geurtjes in huis, beschadigd pleisterwerk, gescheurd metselwerk, groene aanslag op de gevel, … Om deze gevolgen te vermijden is het van belang om het vochtprobleem te voorkomen of zo snel mogelijk aan te pakken. Dat kan door de muren te impregneren.
 • De buitenmuur blijft langer proper: het impregneermiddel maakt het moeilijker voor vuil om zich aan de gevel te hechten. Zo zal de gevel minder snel gereinigd moeten worden en blijft hij er langer als nieuw uitzien.
 • Je voorkomt dure herstellingskosten als gevolg van vorstschade: een gevel die vocht absorbeert kan niet alleen tot vochtproblemen maar ook tot structurele schade aan de gevel leiden. Bij vriestemperaturen kan het vocht in de muren bevriezen waardoor het uitzet en kan leiden tot barsten in het voegwerk en de gevelstenen. Dat maakt dure herstellingswerken aan de gevel op termijn noodzakelijk. Door de gevel te impregneren vermijd je vochtproblemen en schade als gevolg daarvan.

Wil je jouw gevel impregneren en hiervoor een professional inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in vochtbestrijding. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding vinden. Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

 

gevel impregneren voorbeeld

 

Stappenplan hydrofuge: juiste werkwijze & aandachtspunten

Om een kwalitatief en langdurig resultaat te garanderen, moet het impregneren van de buitenmuren correct verlopen en moet het juiste stappenplan gerespecteerd worden. Hieronder een overzicht van de te doorlopen stappen.

 

 • Stap 1: inspectie van de gevel en keuze van het impregneermiddel

  Vóór de start van de werken moet je eerst en vooral nagaan of jouw gevel wel geïmpregneerd kan worden. Niet elk soort gevelmateriaal is namelijk geschikt voor een behandeling met een impregneermiddel. Het gaat dan bijvoorbeeld om geverfde gevels, geglazuurde gevels of gevels met kunsthars. Door het ‘laagje’ dat al op de buitenmuur zit kan het impregneermiddel er niet goed intrekken en dus zijn werk niet doen. Ook bij gevels die bijvoorbeeld voorzien zijn van kunststofplaten is impregnatie onmogelijk.

  De meeste en populairste gevelbekledingen zijn wel geschikt om te impregneren. Denk maar aan gevels in baksteen, natuursteen, kalkzandsteen, beton, bepleisterde gevels, …

  Een volgende stap is het geschikte impregneermiddel voor jouw gevel kiezen. Het type ondergrond/gevelmateriaal is daarbij bepalend. Bepaalde producten zijn meer geschikt voor de ene gevelbekleding dan voor de andere.

  Wil je zeker zijn van een goede beoordeling van jouw gevel? Dan doe je best een beroep op een vakman. Deze kan precies bepalen of jouw gevel geïmpregneerd kan worden en welk product het best gebruikt wordt. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

 • Stap 2: herstellen en reinigen van de muur

  Opdat het impregneermiddel optimaal zijn werk kan doen, moet het voegwerk in goede staat zijn en mogen er geen scheuren in de gevel zitten. Schade aan de buitenmuur moet dus eerst hersteld worden alvorens het impregneermiddel aan te brengen.

  Om de impregneervloeistof maximaal te laten renderen, moet de ondergrond proper zijn. Het kan daarom nodig zijn om de gevel vooraf te reinigen. Groene aanslag of lichte vervuiling kan je makkelijk met de hogedrukreiniger verwijderen. Voor sterk vervuilde gevels kunnen andere reinigingstechnieken nodig zijn. Welke reinigingstechniek het best toegepast wordt, is afhankelijk van de mate van vervuiling en het type gevelbekleding.

  De gevelreiniging wordt doorgaans uitgevoerd door dezelfde vakman die de gevel impregneert. Hij zal de gevel eerst grondig inspecteren en beslissen of een gevelreiniging noodzakelijk is en welke reinigingstechniek daarvoor nodig is. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

 • Stap 3: gevel waterdicht maken

  Na de inspectie van de gevel en het uitvoeren van de herstellingswerken en reiniging wordt de gevel klaar gemaakt om te impregneren. De vakman plakt ter bescherming eerst alle ramen en deuren af, waarna hij het impregneermiddel op de muur aanbrengt. Het afplakken kan soms zelfs langer duren dan het impregneren zelf.

  Let op, een hydrofuge van de gevel gebeurt best niet als vriest. Anders is er kans op vorstschade. Daarnaast moet de buitenmuur ook droog zijn.

 

Tip: prijzen vergelijken loont!

Vraag zeker voorstellen aan bij meerdere vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook werkwijzen, termijnen, adviezen, … vergelijken. Op die manier kan je eenvoudig alle voorstellen tegenover elkaar afwegen en het meest interessante aanbod kiezen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende vochtbestrijders uit jouw buurt via de offertepagina.

 

reiniging voor gevel impregneren

Gevelreiniging vóór het impregneren van de gevel.

Kosten gevel impregneren

De kosten voor het impregneren van de buitenmuur hangen vooral af van de totale oppervlakte (hoe groter de oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter) en de bereikbaarheid van de gevel (extra kosten voor een lift of stelling).

Moet de gevel eerst gereinigd worden? Reken dan op een gemiddelde prijs van 5 tot 20 euro per m², afhankelijk van de gekozen reinigingsmethode. Ook eventuele herstellingswerken kunnen de prijs doen oplopen. Hoeveel de kosten hiervan bedragen, is afhankelijk van de aard van de beschadiging.

Voor het laten impregneren van de gevel moet je reken op een gemiddelde prijs van 8 à 12 euro per vierkante meter. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

Hoe vaak moet je de gevel impregneren?

Hoe lang je gevel precies beschermd blijft door het impregneermiddel hangt vooral af van hoe goed het is aangebracht. Verder speelt ook de mate waarin de gevel blootgesteld wordt aan weersinvloeden een rol. Sommige gevels krijgen door hun ligging meer te maken met slagregen dan andere. Deze gevels zal je sneller opnieuw moeten hydrofoberen dan andere. Afhankelijk van bovenstaande factoren, kan je doorgaans rekenen op een bescherming van minimaal 10 jaar.

 

Nieuwe gevelbekleding als alternatieven voor impregneren

Vertoont jouw gevel ernstige schade of wil je hem isoleren of er anders laten uitzien? Dan kan je beter kiezen voor een volledig nieuwe gevelbekleding. Kies daarbij voor een waterafstotende gevelbekleding en impregneren wordt overbodig.

 • Nieuwe gevelbekleding zonder gevelisolatie: wil je de gevel niet isoleren, dan kan je kiezen voor een bekleding die je rechtsreeks op de bestaande aanbrengt. Voorbeelden zijn spuitkurk, dampopen verf, cementbepleistering of kalkpleister.
 • Nieuwe gevelbekleding met gevelisolatie: wil je wel van de gelegenheid gebruik maken om gevelisolatie aan te brengen, dan worden isolatieplaten tegen de bestaande gevel aangebracht. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal moet de gevel opnieuw bekleed worden. Je kan daarbij kiezen voor een houten gevelafwering of een afwerking met crepi, steenstrips of metalen of kunststof panelen.

Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor een nieuwe gevelbekleding? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende gevelwerkers via de offertepagina.

 

Offertes voor gevelimpregnatie ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen